Een whiplash wordt vaak veroorzaakt door een ongeluk; bijvoorbeeld een aanrijding met de auto van achteren. Maar je kunt ook een whiplash krijgen door werk of tijdens het sporten. Een acute whiplash veroorzaakt klachten als nekpijn en hoofdpijn. Daar zit  je natuurlijk niet op te wachten. Wat kun je eraan doen?

Wat is een whiplash

Een whiplash ontstaat door een onverwachte en heel snelle beweging waarbij je hoofd eerst hard naar achteren en daarna hard naar voren slingert. Je nek rekt te ver uit waar door bepaalde delen van en rond je nek, hoofd en schouders beschadigd kunnen raken. De beweging is te vergelijken met de beweging van het uiteinde van een zweep (whip in het Engels). De letterlijke vertaling van deze aandoening is ‘zweepslag’.

Let op: Met de medische term zweepslag wordt geen whiplash bedoeld, maar een scheur van het spierweefsel. Dit wordt vaak gezien bij de kuitspieren van sporters. Een whiplash is een plotselinge beweging van het hoofd ten opzichte van de romp.

Door de plotselinge beweging kunnen letsels ontstaan aan de wervel, spieren, pezen en banden, bloedvaten, ligamenten, tussenwervelschijven, de zenuwbanen en hersenweefsel. Wordt het hoofd tijdens het ongeluk gedraaid, dan kun je ook een hersenschudding hebben.

Klachten bij een whiplash

Ondanks dat je nek de grootste klap opvangt, kun je ook last krijgen van andere delen van je lichaam. Je lichaam is één geheel en verbonden met je zenuwstelsel en spieren. De zenuwen die door je nek lopen, gaan ook door je schouders, armen en handen. Dit kan stijf of pijnlijk aanvoelen, waardoor je minder makkelijk kunt bewegen. De meest voorkomende klachten bij een whiplash zijn:

  • Nekpijn
  • Hoofdpijn
  • Misselijk
  • Moe
  • Duizelig
  • Pijnlijke schouders en armen
  • Concentratieproblemen
  • Oorsuizen
  • Tintelingen in handen
  • Evenwichtsproblemen
  • Angst
  • Rugpijn
  • Verhoogde irritatie
  • Slecht slapen
  • Overgevoelig voor licht en geluid

Genezen van een whiplash

Het vervelende van een deze aandoening is dat de klachten nog maanden lang kunnen aanhouden. In de meeste gevallen verdwijnen de klachten gelukkig binnen 4 tot 6 weken. Soms beginnen klachten pas na 1 of 2 weken. Dit komt omdat na het opgelopen trauma je nek in een soort beveiligingsmechanisme schiet om verdere beschadiging te voorkomen. Dat is het ‘stijve’ gevoel. Denk je dat je een whiplash hebt of herken je de klachten? Een chiropractor kan helpen door jouw lichaam in balans te brengen waardoor je sneller hersteld na een whiplash.

Wist je dat gemiddeld 20% van de personen met een whiplash aanslepende of chronische klachten hebben?

Behandeling van een whiplash

Je nek heeft een flinke klap gehad en moet herstellen. Gun je jezelf de rust om je lichaam te laten genezen. De verrekte gewrichtsbanden en/of beschadigde spiervezels zijn moeilijk zichtbaar te maken. Als alle zaken wijzen op een whiplash, dan worden er vaak geen MRI foto’s gemaakt.

Bepaalde oefeningen kunnen helpen om je nek en schouders wat meer te ontspannen en de pijn te verlichten. Beweging helpt sowieso om de kans op blijvende klachten kleiner te maken. Het dragen van een nekkraag of het gebruik van pijnstillende middelen wordt afgeraden.

Genezen van een whiplash met chiropractie


Wil je graag van de klachten af die je hebt overgehouden van een whiplash? Voorkomen dat klachten erger worden?Chiropractie helpt! Door het in balans brengen van jouw zenuwstelsel kan je lichaam optimaal functioneren. Precies wat je nodig hebt bij een gezond leven zonder pijn. Benieuwd wat chiropractie voor jou kan betekenen? Vraag een gratis eerste consult  https://lifestylechiropractic.nl/afspraak-maken/ aan. Samen bepalen we jouw gezondheidsdoelen en werken aan een lichaam in balans. Dat gaat vaak sneller dan je denkt.

Wil je weten of chiropractie iets voor jou is?

Neem dan contact op met Jolanda of Kelly

 

Maaike-Lifestyle-Chiropractic