De zwangerschap is een mooie periode, een klein wonder groeit in je buik. Maar wat als je last hebt van rugpijn? Door de groei van je buik, het toenemende gewicht, veranderingen in houding en het zwaartepunt kan rugpijn ontstaan. Dat maakt je zwangerschap een stuk ongemakkelijker. Hoe kun je rugpijn tijdens je zwangerschap voorkomen of verlichten? Er zijn gelukkig veel dingen die je kunt doen, je leest ze in dit blog.

Waarom rugpijn tijdens zwangerschap?

Je wilt natuurlijk zoveel mogelijk genieten van je zwangerschap, het liefst zonder klachten. Toch komen rugklachten vaak voor tijdens de zwangerschap. Waarom? Tijdens je zwangerschap verandert jouw lichaam om zich klaar te maken voor je baby. Er moet ruimte gecreëerd worden en daarbij verandert je lichaamshouding. Je gewrichtsbanden worden zachter en het gewicht van je buik duwt op de spieren van je onderrug. Hierdoor kun je rugpijn krijgen.

Je neemt in gewicht toe, dat is een natuurlijk proces. Door deze veranderingen worden je rug en het bekken extra belast. Ook door veranderingen in de hormoonspiegel krijgen vrouwen soms last van rugpijn. Rugpijn tijdens de zwangerschap doet zich vooral voor aan het einde van het  eerste trimester. Erg vervelend, maar gelukkig goed te behandelen. Wacht niet tot je klachten krijgt, maar zorg dat je dat voor bent.

Een goede houding tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap verandert je lichaamshouding door gewichtstoename en hormonale veranderingen. Met als gevolg dat veel vrouwen met een te holle rug staan. Wees daarom tijdens je zwangerschap extra alert op hoe je staat, zit en ligt. Wat is een goede (sta)houding?

1. Zet je voeten op heupbreedte
2. Verdeel je gewicht over beide voeten
3. Houd je knieën licht gebogen
4. Kantel je bekken tot een neutrale houding van de onderrug
5. Houd je schouders laag en naar achteren

Heb je voornamelijk last van je rug tijdens het liggen? Dan is een zijligging het meest comfortabel. Houd daarbij je knieën opgetrokken en plaats een kussen tussen je benen. In- en uit bed gaan gaat het makkelijkste via een zijligging: draai eerst op je zij, voordat je rechtop gaat zitten. Gebruik je buikspieren daarbij zo min mogelijk.

Tips tegen rugpijn bij zwangerschap

Wat kun je zelf doen tegen rugpijn tijdens je zwangerschap? Soms is het niet te voorkomen, maar je kunt zeker de klachten verlichten of zelfs helemaal verhelpen. We zetten de beste tips voor je op een rijtje:

  • Blijf actief; met sterke spieren en een fit lichaam is de kans op rugpijn tijdens je zwangerschap een stuk kleiner.
  • Doe dagelijks oefeningen voor je bekkenbodemspieren.
  • Probeer je bewust te zijn van je houding.
  • Draag stevige, comfortabele schoenen.
  • Neem een zwangerschapsmassage.
  • Luister naar je lichaam. Pijn is een signaal van je lichaam, probeer evenwicht te vinden tussen rust en activiteiten.
  • Vermijd zwaar belastende activiteiten.
  • Heb je een goed matras? Een te zacht matras kan rugpijn tijdens de zwangerschap veroorzaken of laten toenemen.
  • Til altijd vanuit je knieën. Of beter nog, laat een ander dat doen.
  • Laat je behandelen door een chiropractor.

Zwangerschap en chiropractie

Misschien twijfel je nog of je wel naar een chiropractor kunt als je zwanger bent. JA, dat is veilig voor jou en je baby. Met chiropractie heb je niet alleen voordelen tijdens, maar ook na je zwangerschap. Je kunt in alle fases van je zwangerschap bij ons terecht, ook in de laatste weken voor de geboorte van je kind. Natuurlijk houden we extra rekening om de behandeling zo comfortabel mogelijk te maken. Daarnaast geven we ook oefeningen mee, zodat je zelf meehelpt om je rugpijn te verminderen.

Ben je bevallen? Ook dan is het goed om een chiropractor te bezoeken. De bevalling is een zwaar proces voor je lichaam omdat er continue dingen veranderen. Met chiropractie herstel je sneller en worden klachten zoals rugpijn, bekkeninstabiliteit en nekklachten verlicht of verholpen.


Geen rugpijn meer tijdens je zwangerschap

Wil je het beste voor jezelf en jouw baby? Geen vervelende rugklachten tijdens je zwangerschap? Chiropractie kan daarbij helpen! Door het in balans brengen van jouw zenuwstelsel kan je lichaam optimaal functioneren. Precies wat je nodig hebt bij een zwangerschap zonder zorgen. Benieuwd wat chiropractie voor jou kan betekenen? Vraag een gratis eerste consult  https://lifestylechiropractic.nl/afspraak-maken/ aan. Samen bepalen we jouw gezondheidsdoelen en werken aan een lichaam in balans. Dat gaat vaak sneller dan je denkt!

Wil je weten of chiropractie iets voor jou is?

Neem dan contact op met Jolanda of Kelly

 

Maaike-Lifestyle-Chiropractic