Kan je kind niet stilzitten of afgeleid door de kleinste dingen? Een slechte concentratie bij kinderen komt regelmatig voor. Ze kunnen lastig hun aandacht bij een taak houden of dromen weg. Wat is de oorzaak van een slechte concentratie bij kinderen? En hoe kun je jouw kind helpen om beter te concentreren?

Concentratie bij kinderen


Wat is concentratie precies? Het wordt vaak omschreven als focus en je aandacht erbij houden. Dat kan soms lastig zijn, omdat er veel prikkels op ons afkomen, bij kinderen is dat nog meer. Jouw kind hoeft zich pas te concentreren als het gaat om een taak of opdracht voor langere tijd. Of met een zekere intensiteit, iets wat lastig is.

Waarom heeft je kind concentratieproblemen?


Het is goed om te achterhalen waarom je kind zo snel is afgeleid. Ieder kind is anders, dus stop je kind niet te snel in een hokje. De één kan zich van nature nu eenmaal makkelijker afsluiten voor prikkels en invloeden van buitenaf dan de ander. Bij kinderen met ADD of ADHD zijn de concentratieproblemen groter dan gemiddeld. Er zijn twee soorten concentratieproblemen bij kinderen:

  • Concentratiebelemmering: Je kind kan zich wel concentreren, maar het lukt niet. Denk aan een saaie les, een belangrijke wedstrijd, verliefdheid of te weinig slaap.
  • Concentratiestoornis: Je kind heeft geen of weinig concentratievermogen. Kinderen met een concentratiestoornis zijn te snel afgeleid of kunnen maar heel kort ergens hun aandacht bij houden.

Bij de meeste kinderen met concentratieproblemen is er geen sprake van een stoornis. Concentreren is iets wat kinderen moeten leren, een vaardigheid die ze kunnen oefenen. Dat gaat meestal vanzelf, maar je kunt jouw kind zeker een handje helpen.

Kinderen motiveren voor een betere concentratie


Motivatie speelt een grote rol als het om concentratie bij kinderen gaat. Leuke dingen gaan vanzelfsprekend makkelijker dan dingen waar je kind tegen opkijkt. Kamer opruimen of huiswerk maken? Grote kans dat jouw kind  daar weinig zin in heeft en daardoor ook minder geconcentreerd is. Je kunt de motivatie stimuleren door van de minder leuke dingen een spel te maken, zodat het wél leuk wordt.

Niet alleen motivatie maar ook de leeftijd is van invloed op concentratie bij kinderen. Jonge kinderen kunnen zich minder lang concentreren dan oudere kinderen. Zij krijgen meer prikkels waardoor ze sneller worden afgeleid. Je kunt uitgaan van deze richtlijn:

6 jaar: 10 minuten
10 jaar: 20 minuten
13 jaar en ouder: 30 minuten

Handige tips voor een betere concentratie voor je kind


Ondanks dat je kind zelf moet leren om zich te concentreren, zijn er een aantal dingen waar je bij kunt helpen:

1. Laat je kind bewegen
Sporten en bewegen helpt het concentratievermogen van een kind. Wist je dat bewegen tijdens het concentreren ook helpt? Zit jouw kind te friemelen aan kleren, wiebelen op een stoel of te tikken met een pen? Hoe irritant sommige ook zijn, het helpt je kind om te concentreren!

2. Wissel activiteiten af
Je kunt je maar voor een bepaalde tijd concentreren, dat merk je zelf vast ook. Zorg dat je kind afwisselt in activiteiten en taken. Bijvoorbeeld een half uur huiswerk maken, dan een uur lekker buiten spelen, eten en daarna een boek lezen. Wissel ook de moeilijkheidsgraad af, zo voorkom je dat jouw kind zich gaat vervelen of concentratie verliest.

3. Train het geheugen van je kind
Zoek je naar een leuke manier om de concentratie van een kind te verbeteren? Speel vaker spelletjes! En dan vooral geheugenspelletjes zoals memory, kwartet, dammen enz. Ook goed voor volwassenen 😉

4. Minder stress = betere concentratie
Zorg voor een goede balans! geen zorgen, angst of spanningen of last van veranderingen

5. Een gezonde levensstijl helpt je kind beter concentreren
Het is misschien voor de hand liggend, maar kinderen kunnen zich beter concentreren als ze gezond leven. Voldoende slaap, gezond eten en genoeg water drinken helpen hier allemaal aan mee.

6. Wees niet te streng
Wees je bewust dat jouw kind er niets aan kan doen. Kinderen kiezen er niet voor om snel afgeleid te zijn, dit gebeurt gewoon. Straf ze niet met opmerkingen als “concentreer je nou eens”, of “houd op met bewegen”. Geef vaker complimenten als het ze wél lukt. Beloningen werken ook goed, bijvoorbeeld een kwartier tv kijken of langer opblijven. Zo wordt je kind gemotiveerd om z’n best te doen en gaat het vanzelf beter.

7. Ga naar een chiropractor met je kind
Bij neurologische klachten zoals AD(H)D of concentratie problemen, ligt de oplossing vaak in het verminderen van irritatie van zenuwen. De chiropractor brengt het zenuwstelsel van jouw kind weer in balans. Hierdoor krijgt je kind minder prikkels binnen, waardoor de concentratie wordt verbetert!

Geen concentratieproblemen meer met chiropractie


Er zijn veel kinderen die concentratieproblemen hebben. Gelukkig hebben wij al veel kinderen hierbij mogen helpen. Wil je dat jouw kind zich beter kan concentreren? Minder snel afgeleid is en beter presteert op school? Chiropractie kan daarbij helpen! Benieuwd wat chiropractie voor jou of jouw kind kan betekenen? Vraag een gratis eerste consult  https://lifestylechiropractic.nl/afspraak-maken/ aan. Samen bepalen we jouw gezondheidsdoelen en werken aan een lichaam in balans. Dat gaat vaak sneller dan je denkt!

Wil je weten of chiropractie iets voor jou is?

Neem dan contact op met Jolanda of Kelly

 

Maaike-Lifestyle-Chiropractic