Stress is een ware sluipmoordenaar van het lichaam. Helaas ervaren de meeste mensen met enig regelmaat een vorm van stress. En dat terwijl het kan leiden tot vele lichamelijke klachten. Daarom is het een goede zaak om de oorzaken van stress goed te kennen waardoor je het zelf grotendeels kunt voorkomen.

 

 

Wat is stress precies?

We kunnen stress het beste omschrijven als een spanning dat het lichaam ervaart na (langdurige) mentale, emotionele of uitputtende prikkels. Hierbij worden er verschillende stresshormonen geactiveerd. De meest voorkomende zijn adrenaline en cortisol. Bij kortdurende stress momenten komen ze goed van pas. Maar bij chronische situaties kunnen ze leiden tot zowel mentale als lichamelijke klachten.

 

De symptomen: lichamelijk en mentaal

Er zijn een heleboel manieren waarop we stress ervaren. Mentale en lichamelijke klachten zijn er in een boel variaties. We sommen de meest voorkomende hier op:

Lichamelijke symptomen

Naast lichamelijke klachten, kan stress ook mentaal en emotioneel voor problemen zorgen. Hier zijn de belangrijkste symptomen:

Mentale symptomen

  • slaapproblemen, lees ook onze tips voor een betere nachtrust;
  • eetproblemen, “vergeten” te eten of juist emotioneel veel eten;
  • concentratieverlies;
  • prikkelbaar, snel op de teentjes getrapt;
  • futloos en lusteloos zijn.

Vaak zorgen de mentale klachten ook voor lichamelijke klachten. Dat komt omdat het zenuwstelsel ons hele lichaam met elkaar verbindt. En de sleutel van ieders gezondheid is het hebben van een gezond zenuwstelsel, zoals we al hebben toegelicht in deze video.

 

 

Waar krijgen we stress van?

Stress sluipt meestal beetje bij beetje, en voor langere tijd, in het lichaam. Wat zijn de (onderliggende) oorzaken? Dat zijn er een boel, hieronder een korte opsomming van een aantal oorzaken:

  • werkdruk. Tijdens bijvoorbeeld je studie of je carrière. Het zorgt vaak voor een bepaald verwachtingspatroon die we allemaal waar willen maken. Dit levert vaak veel druk met zich mee. Een “burn-out” kan een vervelend gevolg zijn als dit te lang duurt.
  • het ervaren van angst. Bij angst worden stresshormonen actief. Het kan op de langere termijn leiden tot mentale en zelfs lichamelijke klachten. 
  • onzeker zijn. Veel mensen zijn langdurig onzeker over zichzelf, over wat ze doen, of over wat anderen van ze vinden. Op de lange termijn kan dit leiden tot stress.
  • (over)bezorgd zijn. Bezorgd zijn over van alles leidt in veel gevallen tot stressvolle situaties. Het zorgt voor onnodige spanningen in het lichaam en voor de ontwikkeling van vervelende mentale klachten.

Hoe verminder je stress?

Kort gezegd: zorg goed voor jezelf. Dat betekent niet alleen gezond eten en veel bewegen (is altijd goed!), maar voornamelijk ook veel rust en ontspanning. Gun het jezelf. Voldoende slaap is ook écht een must om stress te voorkomen. Lukt het niet om op tijd de juiste vorm van ontspanning te vinden, dan kan chiropractie zeker uitkomst bieden, lees hieronder verder.

Hoe chiropractie kan helpen

Chiropractie kijkt naar het centrale zenuwstelsel. Wij weten namelijk dat alle onderdelen van het lichaam op deze manier met elkaar verbonden zijn. Met behulp van chiropractie weten we waar in het lichaam de stress tot uiting komt, en kunnen we deze gericht behandelen. 

Zit jij met stressklachten? Probeer dan eens met behulp van gerichte chiropractie de klachten te verminderen. Bij ons is het eerste consult gratis! Dan kunnen we direct zien waar jouw klachten zich in het lichaam uiten.

Veelgestelde vragen over stress

Wat doet stress met je lichaam?

Stress uit zich bij iedereen weer anders. Het leidt tot mentale maar ook lichamelijke klachten. Denk bijvoorbeeld aan hoofdpijn, rugklachten, futloosheid en hartkloppingen. Langdurig stress kan uiteindelijk zelfs leiden tot problemen aan bijvoorbeeld het hart.

Wat helpt tegen stress?

Het beste wapen tegen stress is ontspanning en het luisteren naar je lichaam. Herken de signalen en grijp op tijd in, door bijvoorbeeld naar de huisarts te gaan. Ook kan chiropractie helpen bij het verminderen van de klachten.

Hoe lang duurt het voordat stress uit je lichaam is?

Stress kan kortdurig maar ook langdurig zijn. Kortdurende stress is meestal binnen een paar dagen helemaal uit het lichaam. Langdurige stress doet er logischerwijs veel langer over. De effecten van stress duren in dat geval ook een stuk langer om te verdwijnen.

Wil je weten of chiropractie iets voor jou is?

Neem dan contact op met Jolanda of Kelly

 

Maaike-Lifestyle-Chiropractic