Iedereen heeft te maken met stress. Dit is een natuurlijke reactie van je lichaam om je alert te maken. Je staat klaar om actie te ondernemen. Handig als je bijvoorbeeld weg moet rennen voor gevaar. Tegenwoordig hebben we vooral te maken met stress van werk, hoge verwachtingen en problemen op het gebied van relaties, familie of geld. Dit soort stress is bijna continue aanwezig en is niet goed voor je lichaam. Hoe zorg je ervoor dat je geen klachten krijgt door stress? In dit blog geven we enkele tips die je helpen om stress te verminderen.

Oorzaken van stress


Ben jij een stresskip of juist een koele kikker? Waar de een al zenuwachtig wordt van de kleinste dingen, is de ander niet gek te krijgen. Maak jij je om vanalles druk, dan is de kans groot dat je veel stress hebt. Vaak weet je wel dat druk maken geen zin heeft, maar doe je dat automatisch. Van huis uit krijgen we een aantal gewoontes mee die lastig zijn af te leren, maar het kan wel. In onze huidige maatschappij gebeurt er zoveel, dat stress bijna niet te voorkomen is. Alleen al de hele Covid situatie heeft bij de meeste mensen voor enorm veel stress gezorgt. Tel daar nog de krappe woningmarkt, stijgende prijzen en een tekort aan personeel bij op. 

Gevolgen van teveel stress


Veel fysieke en geestelijke klachten ontstaan door stress, vaak hebben we dat zelf niet eens door. Stress maakt je niet alleen minder gelukkig, het heeft ook een negatieve invloed op allerlei processen in je lichaam, zoals je afweersysteem en je stofwisseling. Daarnaast is stress dé veroorzaker van een ‘burnout’.

Stress bouwt langzaam op, je lichaam maakt steeds meer van het stress-hormoon cortisol aan. Je kunt best veel aan, maar op een gegeven moment wordt het teveel. Je lichaam gaat signalen geven om duidelijk te maken dat het zo niet verder kan. Denk aan hoofdpijn of buikpijn, bij iedereen uit stress zich anders. Helaas negeren de meeste mensen deze signalen en nemen een pijnstiller. Dat werkt tijdelijk – je verdooft je zenuwstelsel – maar lost de oorzaak (stress) natuurlijk niet op. De meest voorkomende klachten bij stress zijn: 

    • hoofdpijn
    • nekpijn
    • rugpijn
    • maagklachten
    • vermoeidheid
    • verlaagde weerstand
    • slapeloosheid
    • vergeetachtigheid
    • opervlakkige ademhaling
    • hartkloppingen
    • trek in ‘slecht’ eten

Meer ontspannen, minder stress

Herken je jezelf in één of meerdere van de bovenstaande klachten? Dan is het tijd voor actie. Klachten negeren lijdt bijna altijd tot meer of hevigere klachten. Voorkomen is beter dan genezen. Door preventief te zorgen dat jouw stresslevels niet te hoog worden, voorkom je dat klachten zich kunnen ontwikkelen. Hoe eerder je stress aanpakt, hoe beter. Door elke dag één of meerdere van de onderstaande tips toe te passen, voel je je al snel een stuk beter.

Tip 1: Don’t worry, be happy


Het klinkt zo eenvoudig, gewoon geen zorgen maken over onbelangrijke dingen. Je kunt overal een probleem in zien, maar wat schiet je daar mee op? Probeer juist in oplossingen te denken. Hier een simpele oefening om je minder druk te maken. Vraag je bij elk probleem of stressvolle situatie af “Wat kan ik eraan doen?” Bedenk oplossingen waardoor het je geen stress meer oplevert. Heb je bijvoorbeeld last van werkdruk? Bespreek dit met collega’s of stap naar een leidinggevende om samen een oplossing te zoeken. Soms zijn er situaties waar je niets aan kunt veranderen. Daar kun je je nog zo druk om maken, maar daar worden ze niet beter van. Het is lastig om in bepaalde situaties de stress los te laten, maar waarom druk maken als je er toch niets aan kunt doen?

Tip 2: Een vast ochtendritueel


Begin je dag met ontspanning, bijvoorbeeld een korte meditatie, een paar hoofdstukken lezen in een boek of een wandeling in de frisse buitenlucht. Door elke dag hetzelfde ritueel te herhalen, wordt het op een gegeven moment normaal. Een goed begin van de dag, waarbij je lekker kunt ontspannen.


Tip 3: Focus op je ademhaling


Ben je gestresst, dan versnelt je ademhaling. Focus op je ademhaling en adem een aantal keer diep en rustig in en uit. Probeer dit te doen via een buikademhaling, niet via je borst. Door je ademhaling weer normaliseren, kalmeert je zenuwstelsel. Je lichaam krijgt een duidelijke boodschap dat er niets aan de hand is. Meestal voel je je na enkele minuten al een stuk beter en meer ontspannen. 

Tip 4: Maak je hoofd leeg


We hebben het altijd druk en vanalles te doen. Ons hoofd loopt over van alle taken en verplichtingen. Maak je hoofd leeg en schrijf alles op. Bijvoorbeeld in een notitie app op je telefoon of gebruik een notitieboekje. Zo hoef je nooit bang te zijn dat je wat vergeet en dat geeft rust. Handig voor boodschappen of to-do lijstjes.

Tip 5: Neem een massage

Een massage heeft veel voordelen, waaronder dat het stress vermindert. Spanning wordt vaak vastgehouden in je spieren, waardoor rug, nek of heupen pijnlijk en strak aanvoelen. Een massage haalt deze spanning weg. Dit heeft niet alleen een effect op je lichaam, maar ook op je emoties, je voelt je gelukkiger. 

 

Stress verminderen met chiropractie

Wist je dat chiropractische behandelingen goed helpen bij stress? Zoals je hierboven al hebt gelezen, uit stress zich vaak in stijve spieren,  gewrichten of wervels die niet goed bewegen en een overprikkeld zenuwstelsel. Met chiropractie zorgen we dat jouw zenuwstelsel optimaal werkt, spieren weer ontspannen en wervels bewegen zoals het hoort. Hierdoor nemen klachten door stress al snel af. 


Wil jij meer ontspannen door het leven? Geen vage klachten meer? Vraag een gratis eerste consult aan. Samen bepalen we gezondheidsdoelen en werken aan een lichaam in balans. Dat gaat vaak sneller dan je denkt!

 

Wil je weten of chiropractie iets voor jou is?

Neem dan contact op met Jolanda of Kelly

 

Maaike-Lifestyle-Chiropractic