Een burn-out komt steeds vaker voor en op jongere leeftijd. Door de enorme werkdruk zijn er zelf al jongeren tussen de 18 en 25 die een burn-out hebben. Dit heeft flinke gevolgen en het herstel duurt vaak lang. Een burn-out ontstaat niet alleen door werkdruk, maar kan ook het gevolg zijn van teveel stress op privégebied, sociale druk en eindeloze verplichtingen. Bij een burn-out ga je over je grenzen heen, zowel lichamelijk als geestelijk. Dit gaat voor een tijdje goed, maar kun je niet eeuwig volhouden. We zijn zo gewend om maar door te gaan, dat we de signalen van ons lichaam niet eens meer voelen. Heb jij last van een burn-out en wil je graag snel weer de oude zijn, lees dan dit blog. 

 

Wat is een burn-out?


Het begint allemaal met stress. Je stress levels lopen op door een aanhoudende druk van buitenaf. Je lichaam kan niet meer herstellen na een stressvolle situatie, omdat deze bijna dagelijks aanwezig is. Verander je niets aan je stress levels, dan gaat je lichaam signalen geven om je te waarschuwen. Denk aan hoofdpijn, spierpijn of buikpijn. Negeer je deze signalen, dan kan je overspannen worden. De prikkels en druk worden dan teveel. Als je zo doorgaat, loopt de overspannenheid over in een burn-out. Dat wil je voorkomen!


Verschil burn-out en overspannenheid


Een beetje spanning kan geen kwaad. Het is een gezonde reactie van het lichaam op bepaalde situaties. Het maakt je alert en zorgt dat je tijdelijk beter presteert. Bijvoorbeeld de gezonde spanning die je hebt voor een belangrijke presentatie. Na de presentatie voel je je al snel weer normaal, het viel allemaal best mee. Gezonde stress duurt minuten of uren, geen dagen of maanden. Heb je dagelijks stress, dan is het stress hormoon cortisol teveel aanwezig. Zowel een burn-out als overspannenheid zijn een gevolg van teveel stress. Van overspannenheid kun je meestal snel herstellen als de oorzaak van de stress wegneemt en rust houdt. Een burn-out is een stuk serieuzer, je hebt je lichaam enorm uitgeput. Herstel kan zomaar een paar maanden duren. 


Symptomen van een burn-out


Hoe weet je wanneer je een burn-out hebt? Het belangrijk om te luisteren naar je lichaam. Hoe voel jij je eigenlijk? Het niet normaal om elke dag last te hebben van hoofdpijn, nekpijn of schouderklachten. Hoe eerder je erbij bent, hoe beter. De eerste symptomen van een burn-out zijn:

 

  • slecht tegen drukte of lawaai kunnen
  • een opgejaagd gevoel hebben
  • moeilijk concentreren
  • slecht geheugen
  • prikkelbaar 
  • moeheid
  • piekeren
  • onrustig slapen
  • huilbuien

 

Ben je al voor een langere tijd overspannen, – een langdurig teveel aan stress – dan loopt dit over in een burn-out. Je verliest vaak het plezier in wat je doet en hebt geen levenslust meer. Andere symptomen van deze aandoening zijn slapeloosheid, depressie, angst en spijsverteringsklachten. Alles wordt teveel, waardoor je niets anders meer kan dan rust nemen.

 

Hoe lang duurt een burn-out? 

Het herstel van een burn-out is heel persoon en hangt grotendeels van jezelf af. Het belangrijkste is om de oorzaak van je burn-out weg te nemen. Vaak weet je zelf wel wat dat is. In de meeste gevallen gaat het om een stressvolle baan of slechte relatie. Gemiddeld duurt het herstel tussen de 3 en 6 maanden. Gun jezelf de tijd om te herstellen. We geven een aantal tips:

 

  1. Maak je hoofd leeg

Je hebt de laatste tijd zoveel dingen aan je hoofd gehad, dat het nu tijd wordt om dat allemaal eruit te gooien. Ontspannen speelt daarbij een grote rol. Zorg voor weinig tot geen verplichtingen en focus op je herstel. Houd bijvoorbeeld een dagboekje bij. 

 

  1. Maak je klachten bespreekbaar

Je hoeft echt niet aan iedereen te vertellen dat je een burn-out hebt. Wel is het handig om erover te praten, bijvoorbeeld met een lifestyle coach. Zo leer je om jouw grenzen beter aan te geven en bepaalde patronen te doorbreken. Het is niet erg om hulp te vragen, je kunt niet alles alleen.  

 


  1. Probeer gezond te leven

Een gezond lichaam herstelt sneller. Geef jezelf een boost door gezond te eten, voldoende te bewegen en genoeg te slapen. Juist nu is het extra belangrijk om goed voor je lichaam te zorgen. 

 


  1. Ga mediteren

Mediteren helpt je om beter in contact te komen met je lichaam. Luister naar je ademhaling en sta stil in het hier en nu. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat meditatie helpt bij het voorkomen van een burn-out en burn-out klachten kan verlichten.  

 


  1. Leer genieten van niets doen

Veel mensen vinden het lastig om niets te doen. In ons hoofd is er immers altijd wel wat te doen; de boodschappen, opruimen, klussen in huis  of studeren. Bij niets doen, krijg je al snel een schuldgevoel. Dat is echt nergens voor nodig! Leer genieten van niets doen zónder je schuldig te voelen. 

 

Burn-out klachten verminderen met chiropractie

Is jouw lichaam flink van slag door een burn-out? Zit je er zowel fysiek als geestelijk helemaal doorheen? Chiropractie helpt je lichaam weer in balans te krijgen, op een natuurlijke en veilige manier. We hebben al veel mensen mogen helpen bij het herstel van stress, overspannenheid en een burn-out. Vraag nu een gratis eerste consult aan. 

Wil je weten of chiropractie iets voor jou is?

Neem dan contact op met Jolanda of Kelly

 

Maaike-Lifestyle-Chiropractic