Iedereen heeft wel eens last van zijn of haar nek. Misschien als gevolg van een lange tijd naar een beeldscherm turen of doordat u op de tocht heeft gezeten. Gelukkig zijn deze klachten na een dag meestal weer voorbij.

Dit is geheel anders bij een nekhernia. Want bij een nekhernia komen de klachten doordat er een zenuw in de verdrukking zit. Hierdoor heeft u niet alleen pijn. U kunt ook een doof of tintelend gevoel krijgen. De klachten komen ook niet alleen voor in de nek zelf, maar kunnen uitstralen naar uw schouders of armen.

Wij willen u graag vertellen hoe wij u bij deze klachten door een nekhernia kunnen helpen.

Waardoor kan een nekhernia ontstaan?

U weet waarschijnlijk wel dat een hernia ontstaat doordat er een zenuw in de buurt van uw nek/rug wervels in de knel zit. Doordat de zenuw onvoldoende ruimte heeft, raakt deze geïrriteerd en kunnen er klachten ontstaan

Maar wat is de reden dat die zenuw in de verdrukking komt, wat is er veranderd waardoor er ruimtegebrek is? Door op zoek te gaan naar het antwoord op deze vraag, kan een chiropractor de klachten duurzaam verhelpen. 

Want de kern van chiropractie is niet het behandelen van symptomen. Een chiropractor helpt uw lichaam om zelf duurzaam te herstellen, door het creëren van de juiste omstandigheden.

Een nekhernia is hiervan een goed voorbeeld. Omdat wij hierbij allerlei technieken kunnen inzetten om de oorzaak weg te nemen.

Wat is er in detail bij een nekhernia aan de hand?

In grote lijnen is er dus sprake van een verdrukking van een zenuw. Meer specifiek gebeurt dit door een tussenwervelschijf. Dit zijn flexibele schijfjes kraakbeen die tussen de wervels aanwezig zijn. In een gezonde situatie dempen deze tussenwervelschijven schokken en klappen, zodat de wervels niet beschadigen.

Wanneer er echter te veel druk op de wervelschijven komt te staan, dan kunnen deze schijven zelf beschadigen. Hierdoor kunnen de tussenwervelschijven vervormen waardoor het voor kan komen dat deze op een zenuw drukken.

Er lopen namelijk langs en door de nekwervels (ook wel cervicale wervels genoemd) allerlei zenuwen die van en naar het brein en lichaam lopen. Doordat het gebied zo rijk is aan zenuwen en zenuwwortels, kan een kleine verstoring al relatief grote gevolgen hebben.

De verschillende oorzaken van een nekhernia

Wanneer er te zware belasting, een verkeerde houding, intoxicaties, herhaalde bewegingen, onvoldoende rust of andere oorzaken zijn die de wervels en tussenwervelschijven kunnen overbelasten of uit balans brengen. Dan kunnen er zenuwen in de verdrukking raken.

Wanneer een zenuw in de verdrukking raakt, kan deze te weinig of te veel signalen afgeven. Wanneer er te weinig signalen doorkomen, dan ervaart u een doof gevoel. Wanneer er te veel signalen zijn, dan kunt u pijn of tintelingen ervaren.

Dit hoeft niet alleen voor te komen in het gebied van de verdrukking zelf. Dit kan ook tot uiting komen in het gebied waar de zenuw naartoe loopt. Want in deze regio kan een zenuw ook voor sensaties zorgen. 

Om deze reden geeft een nekhernia ook vaak uitstralende klachten in bijvoorbeeld u schouder of arm.

Hoe kunnen wij u helpen bij klachten door een cervicale hernia?

Onze zorg is gericht op vrijmaken van de baan van de zenuw. Hiervoor hebben wij verschillende technieken. Door middel van manuele technieken (ook wel kraken genoemd) kunnen wij de balans van de wervels beïnvloeden. Hierdoor neemt de belasting van de tussenwervelschijven af, waardoor deze geen druk meer op de zenuwen uitoefenen.

Wij kunnen u ook helpen wanneer een verkeerde houding, spierspanning, subluxaties of intoxicaties ervoor zorgen dat de cervicale zenuwen bekneld zijn. Afhankelijk van de exacte oorzaak kunnen wij verschillende chiropractische technieken zoals bijvoorbeeld de Zone Technique inzetten.

De keuzen voor welke technieken wij inzetten, is geheel afhankelijk van de oorzaak van de klachten.

Welkom bij Lifestyle Chiropractic in Noordwijk 

Of u nu last heeft van lichte klachten, of dat u bijna niet meer kunt bewegen van de pijn door een nekhernia. Onze praktijk in Noordwijk is er voor u. 

Onze specialisten staan voor u klaar om u met al onze kennis en kunde te helpen. Wij vertellen u dan ook graag meer over wat wij mogelijk voor u kunnen doen.

Wil je weten of chiropractie iets voor jou is?

Neem dan contact op met Jolanda of Kelly

 

Maaike-Lifestyle-Chiropractic