Niet goed kunnen slapen is erg vervelend. Van urenlang naar het plafond staren wordt niemand blij. En val je bijna in slaap, gaat je wekker alweer… Je bent moe, sneller geïrriteerd en hebt minder concentratievermogen. Herkenbaar? Vast wel, want we hebben allemaal weleens zo’n nacht. Dit kan allerlei oorzaken hebben, van teveel stress tot aan lichamelijke klachten. Door te ontspannen en rust te nemen, wordt het vaak vanzelf beter.

Maar wat als je nachtenlang wakker ligt of slecht slaapt? Een goede nachtrust is niet voor iedereen zo vanzelfsprekend. Je kunt gelukkig een hoop zelf doen om beter te slapen. We hebben de beste tips voor je op een rijtje gezet.

 

Hoeveel slaap heb je nodig?

Iedereen weet dat een goede nachtrust belangrijk is. Tijdens je slaap worden er allerlei dingen verwerkt in de hersenen en gaat je lichaam (en geest) in de ‘reparatiemodus’. Je hebt slaap nodig om je weer op te laden voor een nieuwe dag. Het verschilt per persoon hoeveel slaap je nodig hebt, maar gemiddeld is dit 8 uur per nacht. Slaap jij juist langer of korter? Dat is niets om je zorgen over te maken, zolang je maar uitgerust wakker wordt. Klaar voor de dag met nieuwe energie.

TIP: Magnesium kan goed helpen bij slaapproblemen. Door magnesium ontspant het lichaam en de hersenen; precies wat je nodig hebt om in slaap te vallen. Daarnaast helpt dit supplement ook om angst en depressie te verlichten, wat weer een positief effect heeft op de nachtrust.

Hoe ontstaan slaapproblemen?

Slaap je meer dan twee keer per week slecht? Dan heb je een slaapprobleem, ook wel slapeloosheid genoemd. Bij de een is dit slecht inslapen en bij de ander vaak of te vroeg wakker worden. Doordat jouw lichaam niet de nodige rust pakt, is je ‘batterij’ maar half of amper opgeladen. En dat merk je. Waarom slaap je dan zo slecht? Er zijn een aantal bekende oorzaken van slaapproblemen:

Stress en zorgen
Een veelvoorkomend probleem van slecht slapen is teveel piekeren over bijvoorbeeld je werk, relatie of thuissituatie. Deze gedachtes kun je niet zomaar uitzetten, waardoor je maar blijft malen en niet kunt ontspannen.

Lichamelijke klachten
In onze praktijk zien we regelmatig cliënten die niet goed slapen door lichamelijke klachten zoals rugpijn, kramp en benauwdheid. Veel van deze klachten kunnen verholpen worden met chiropractie. Je hebt dan automatisch een betere nachtrust!

Psychische klachten
Behalve stress en lichamelijke klachten, kunnen ook psychische klachten ervoor zorgen dat je slecht slaapt. Denk aan angst of depressie.

Slecht slapen door bepaalde gewoontes

Naast de bovenstaande oorzaken van slecht slapen, zijn er ook een aantal gewoontes die slaapproblemen in stand houden. Misschien doe je dit ook wel, zonder dat je weet dat dit van invloed is op jouw kwaliteit van slapen. Wil een betere nachtrust? Vermijd dan het volgende:

 • Kijk ‘s avonds voor het slapengaan niet meer langdurig op een smartphone, tablet of ander beeldscherm.
 • Drink geen alcohol of koffie voor het slapengaan.
 • Vermijd een verstoord dag-en-nachtritme: dutjes doen, te laat of juist te vroeg naar bed gaan.
 • Eet geen zware maaltijd in de avond meer.
 • Gebruik geen stimulerende medicijnen of drugs.
 • Vermijd veel lichamelijke en/of geestelijke inspanning voor het slapen gaan.

Tips voor een betere nachtrust

Ben je overdag vaak moe? Soms is er sprake van een slaapstoornis zoals rusteloze benen of slaapapneu. Over het algemeen zijn slaapproblemen goed op te lossen, zeker met chiropractie. Slaap je slecht en ben je opzoek naar een oplossing?
Je kunt het volgende zelf doen:

 • Zorg voor een fijne en donkere slaapplek. Hierdoor maakt je lichaam sneller het slaaphormoon melatonine aan, dat je nodig hebt om in slaap te komen.
 • Beweeg dagelijks en eet gezond. Ja, ook voor een goede nachtrust helpt het om te werken aan je algehele gezondheid. Yoga- of mindfulness oefeningen helpen om te ontspannen.
 • Praat over de dingen die je dwars zitten. Dit helpt om spanning en stress los te laten. Je kunt eventueel elke dag een ‘piekerkwartiertje’ inlassen en het daarna loslaten.
 • Houd een slaapdagboek bij. Door elke dag op te schrijven hoelaat je gaat slapen, hoe je kwaliteit van slaap is en hoelaat je wakker wordt, leer je jouw lichaam beter kennen.
 • Verstop je wakker of klok. Door elke keer op de klok te kijken als je niet kunt slapen, maak je het alleen maar erger.
 • Neem een warme douche voor het slapengaan. Op deze manier ben je al lekker ontspannen voordat je in bed stapt.
 • Doe een visualisatie van je favoriete plek. Ga in bed liggen en denk aan een fijne plaats of gedachte. Ook kan het helpen door naar ontspannende muziek te luisteren.
 • Maak een afspraak bij de chiropractor. Wij zijn experts in het oplossen van slaapproblemen.

Beter slapen met chiropractie


Kun je niet goed in slaap komen, slaap je onrustig of lig je nachten te piekeren? Chiropractie helpt! We gebruiken hiervoor de Zone Techniek. https://lifestylechiropractic.nl/zone-technique/ Door het in balans brengen van jouw zenuwstelsel kan je lichaam optimaal functioneren. We pakken de oorzaak aan van jouw (slaap)probleem. Precies wat je nodig hebt om gezond te leven. Benieuwd wat chiropractie voor jou kan betekenen? Vraag een gratis eerste consult  https://lifestylechiropractic.nl/afspraak-maken/ aan. Samen bepalen we jouw gezondheidsdoelen en werken aan een lichaam in balans. Goed nieuws: dat gaat vaak sneller dan je denkt!

Wil je weten of chiropractie iets voor jou is?

Neem dan contact op met Jolanda of Kelly

 

Maaike-Lifestyle-Chiropractic