Feedback company

  • Nederlands
  • English

Hoofdpijn behoort tot één van de meest voorkomende pijnklachten bij de mens. Dat is ook niet zo verwonderlijk, want er zijn een heleboel mogelijke redenen die kunnen leiden tot hoofdpijn. In deze blog gaan we wat dieper inzoomen op veelvoorkomende vormen van hoofdpijn en wat je kunt doen om het te voorkomen. En natuurlijk ontbreken onze tips niet die ervoor zorgen dat de klachten (snel) weer verdwijnen.

Inhoud:

  • Wat is hoofdpijn in het kort?
  • De verschillende vormen hoofdpijn
  • Oorzaken van hoofdpijn
  • Het behandelen van hoofdpijn
  • Het voorkomen van hoofdpijn
  • Kom jij maar niet van je hoofdpijnklachten af?

 

Wat is hoofdpijn in het kort?

We kennen het allemaal wel. Die bonkende, drukkende pijn in ons hoofd, wat soms met horten en stoten komt. Een andere keer is het een blijvende, bijna zeurende pijn. Hoofdpijn is zeker geen pretje. De klachten kunnen in meer of mindere mate voorkomen en de specifieke oorzaken ervan kunnen erg variëren. 

Kort gezegd is hoofdpijn een onaangename prikkel van bepaalde zenuwen op het hersenvlies. Deze zenuwen bevatten pijnpunten die door externe factoren geprikkeld worden. Wat je vervolgens ervaart is een vervelende pijn dat soms snel overgaat, maar vaak lang aan kan houden. Hoofdpijn is één van de meest voorkomende klachten die (huis)artsen ontvangen. Uit onderzoek blijkt ook dat meer dan de helft van de wereldbevolking jaarlijks wel eens hoofdpijn ervaart. Dagelijks hebben maar liefst ongeveer 15,8 procent van alle mensen er last van.

 

De verschillende vormen hoofdpijn

Er zijn een boel verschillende vormen van hoofdpijn. Vaak kennen ze verschillende oorzaken, andere symptomen en specifieke behandelmethoden. We sommen de meest voorkomende soorten hoofdpijn hieronder even op.

Spanningshoofdpijn

Dit is de meest voorkomende vorm van hoofdpijn. En eigenlijk is het een verzameling van verschillende soorten hoofdpijn, die over het algemeen overal in het hoofd kan zitten. De pijn kenmerkt zich als zeurend, knellend of drukkend. Spanningshoofdpijn gaat meestal snel weer over, en er is in de meeste gevallen geen medicatie voor nodig. Uiteraard is het altijd verstandig om naar de huisarts te gaan bij blijvende pijnklachten.

Migraine

Zeg je stevige hoofdpijn, dan zeg je al gauw migraine. Migraine is officieel een ziekte aan de hersenen dat kan leiden tot bonzende pijn aan het hoofd, meestal aan één kant. Zo’n pijnlijke ervaring noemen we ook wel een “aanval”. Een migraine aanval kan soms wel een paar dagen duren en kan gepaard gaan met andere symptomen zoals misselijkheid. Migraine komt vaak voor bij vrouwen rond de overgang en is te behandelen met medicijnen.

>> Lees meer over migraine

Clusterhoofdpijn

Hoewel de clusterhoofdpijn minder voorkomt, kan het als zeer pijnlijk en vervelend worden ervaren. Deze pijn komt in zogeheten “clusters”, ofwel perioden. Je kunt een aantal weken (of maanden) clusters van pijnaanvallen krijgen, om vervolgens een periode pijnvrij te zijn. Clusterhoofdpijn zit aan één kant van het hoofd, meestal rondom het oog of de oogkas.

 

Oorzaken van hoofdpijn

Iedereen kan op een gegeven moment hoofdpijn ervaren. Hieronder sommen we een aantal veel voorkomende oorzaken op:

  • koorts;
  • slecht slapen;
  • uitstraling van pijn aan het gebit of kaak;
  • het dragen van een verkeerde bril;
  • menstruatie;
  • uitdroging;
  • overmatig alcohol (kater);
  • verkoudheid en de daarbij klachten aan neusholte en/of voorhoofdsholte;
  • klap op het hoofd of nek.

 

Het behandelen van hoofdpijn

Hoofdpijn kun je op verschillende manieren behandelen. Meestal met pijnstillers zoals paracetamol of aspirine. Soms is gerichtere medicatie nodig. Dat kan bijvoorbeeld in het geval van migraine. Bij blijvende hoofdpijnklachten kun je het beste naar de huisarts gaan. Ook onze eigen specialiteit, chiropractie, kan helpen tegen hoofdpijn. Lees hier hoe wij dat aanpakken.

Het voorkomen van hoofdpijn

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Ook bij hoofdpijn is dat het geval, ware het niet dat je bijvoorbeeld migraine niet kunt voorkomen. Hieronder geven wij wat handige tips:

  • eet voldoende groente en fruit;
  • drink voldoende water, minimaal 1,5 liter per dag;
  • zorg voor voldoende slaapuren, voor volwassenen is 7 uur slaap voldoende;
  • drink niet teveel cafeïne en alcohol, dit soort voor een verstoring in je vochtbalans waardoor uitdroging op de loer ligt;
  • beweeg regelmatig voor een goede bloedsomloop, denk ook aan een goede lichaamshouding bij het lopen en zitten;
  • vermijd stress, in deze blog vertellen we je hoe. 

Kom jij maar niet van je hoofdpijnklachten af?

Chiropractie kan helpen om van je klachten af te komen. Wil je weten hoe? Vraag dan vrijblijvend een gratis eerste consult aan! Gezamenlijk gaan we dan jouw gezondheidsdoelen bepalen en werken we aan een behandeling op maat. 

Veelgestelde vragen over hoofdpijn

Wat is hoofdpijn?

Hoofdpijn is een bonkende, zeurende of drukkende pijn in ons hoofd, wat soms met horten en stoten komt. Het heeft verschillende oorzaken en iedere pijn is weer anders. 

Hoe ontstaat hoofdpijn?

Hoofdpijn ontstaat vaak doordat je elders in je lichaam last hebt. Klachten aan je kaak, oog, neus, nek of schouders stralen vaak door naar het hoofd. Ook kunnen externe factoren hoofdpijn veroorzaken.

Wat voor hoofdpijn heb ik?

Er zijn vele vormen van hoofdpijn. Bij terugkomende hoofdpijn kun je denken aan migraine of clusterhoofdpijn. Andere vormen van hoofdpijn zoals aangezichtspijn ontstaan vaak door ontstekingen in de kaak of gezichtsholten. 

Wat te doen tegen hoofdpijn?

Sommige vormen van hoofdpijn gaat vanzelf weer weg. Je kunt altijd kiezen voor een pijnstiller en soms moet de huisarts jou specifieke medicatie voorschrijven.

Wanneer moet je met hoofdpijn naar de huisarts?

Bij regelmatig terugkerende hoofdpijnklachten doe je er goed aan om de huisarts te bezoeken.

Pin It on Pinterest