De hernia kenmerkt zich door een vervelende pijnervaring, meestal in de onderrug. Het is één van de meest voorkomende vorm van rug- en nekklachten. Wat is het precies en welke behandelingen zijn aan te raden? Kun je het op een natuurlijke manier (laten) behandelen? Wij leggen het je uit.

 

Wat is een hernia?

Een hernia is een uitstulping van weefsel of een orgaan uit een lichaamsholte. In het geval van een rughernia zakt er een tussenwervelschijf in waardoor de kern ervan naar buiten toe drukt. Dit kan komen doordat een wervel scheef of verkeerd staat en vervolgens druk uitoefent op weefsels en/of zenuwen. Doordat er aan de uiteinden van zenuwen pijnpunten liggen wordt er een vervelende pijn ervaren als er een hernia zich voordoet. Meestal gebeurt dit dus in de rug, maar de nekhernia komt ook voor.

 

Herken de hernia symptomen

Je hoeft niet altijd pijn te ervaren wanneer je een hernia hebt. Je ervaart pas pijn als er daadwerkelijk een uitstulping op een zenuw drukt. Er bestaat een grote kans dat deze pijn begint in de rug en vervolgens via de bil naar een been uitstraalt. Soms is het zelfs mogelijk dat je in een voet de pijn van de hernia ervaart. 

Naast pijn zijn er ook andere symptomen die kunnen duiden op een hernia. Deze symptomen merk je voornamelijk op in je been: een slapend en dof gevoel. Sommige mensen ervaren een afwisselende pijn in de rug, en dan weer in de been. Ook stijfheid kan een symptoom zijn voor een hernia.

De mogelijke oorzaken

In de meeste gevallen hoeft er geen directe aanleiding te zijn voor een hernia. Dat komt omdat sommige mensen geboren zijn met minder sterke tussenwervelschijven. Bij deze mensen kunnen hernia’s dan ook vaker voorkomen. Wel kunnen een verkeerde lichaamshouding of veelvuldig zware lichaamsbelasting bijdragen aan het ontstaan van een hernia. Langdurig verkeerd zitten is vaak al een “sluipende” oorzaak voor allerlei rug- en nekklachten. 

Externe factoren als overgewicht, roken of te weinig bewegen kunnen invloed hebben op de kans om een hernia te krijgen.

 

Voorkom een hernia!

Ondanks het feit dat hernia’s vaak uit zichzelf ontstaan, kun je met behulp van een gezonde levensstijl de kans er op toch wat verkleinen. Het gaat er dan voornamelijk om dat je jouw rug niet op de verkeerde manier belast. Denk aan de volgende tips:

  • Denk aan je zithouding als je een zittend beroep hebt. Met enig regelmaat opstaan en een stukje lopen helpt al veel. Zit ook niet te lang in dezelfde houding en denk aan het behouden van een rechte rug.
  • Vermijd (onnodig) bukken. Gebruik bij het bukken altijd je bovenbenen, te veel mensen bukken en tillen vanuit de rug. 
  • Til zeker niet te zwaar.
  • Beweeg regelmatig. Net als bij vrijwel alle rugklachten is regelmatig wandelen of zwemmen goed voor het soepel houden van de spieren. Veel latere pijn kun je hiermee voorkomen.

 

 

Wat kun je doen als je klachten hebt?

De meeste hernia’s genezen via een natuurlijke weg. Vaak hoeft er dus, ondanks de vele beweringen hierover, geen operatie aan te pas te komen. Een operatie komt slechts in (minder dan) 20% van de gevallen voor. Er bestaan ook oefeningen om zelf een hernia via de natuurlijke weg te behandelen. Sleutelbegrip hierbij is: voldoende en afwisselend bewegen. Zo helpt het als je regelmatig gaat wandelen. Vermijd onnodig bukken en te zwaar tillen en denk aan je lichaamshouding, vooral als je (langdurig)zit!

 

Hernia behandelen met chiropractie

Hernia’s zijn vaak goed te behandelen door de chiropractor, zonder dat een operatie nodig is. We stellen je altijd eerst een aantal relevante vragen over jouw klachten en algehele gezondheid. Vervolgens willen we de hernia zo goed mogelijk lokaliseren en achterhalen hoe hevig de beknelling is. Uiteindelijk hebben onze chiropractors de kennis in huis om jouw klachten zoveel mogelijk te verhelpen. Benieuwd naar onze aanpak? Boek alvast vrijblijvend jouw eerste gratis consult afspraak!

 

Veelgestelde vragen over de hernia

Wat is een hernia?

Een hernia is een uitstulping van een tussenwervelschijf. Deze uitstulping kan tegen een zenuw drukken, waardoor er pijn kan worden veroorzaakt. De meeste hernia’s ontstaan in de rug of in de nek.

Wat te doen bij een hernia?

De meeste hernia’s zijn op een natuurlijke wijze te verhelpen. Ook kan chiropractie helpen. In sommige gevallen is een operatie noodzakelijk.

Hoe ontstaat een hernia?

De meeste gevallen van hernia komen spontaan op. Een verkeerde lichaamshouding, veel tillen of zware lichaamsbelasting kunnen de kans op een hernia vergroten.

Hoe voelt een hernia?

De pijnklachten voel je voornamelijk in de rug en nek, maar kan ook uitstralen naar je been en zelfs voet. Echter, je hoeft een hernia niet altijd te voelen.

Hoe lang duurt een hernia?

Meestal duren de klachten bij een hernia een aantal weken. Vaak wordt er een maximum van ongeveer 12 weken gegeven voordat een hernia op natuurlijke wijze herstelt.

Mag je met een hernia werken?

Ja dat kan. Maar het is belangrijk om te weten dat je veelvuldig dient te bewegen. Lang stilzitten wordt niet aangeraden, dus in dat geval is het beter om staand te werken.

Wil je weten of chiropractie iets voor jou is?

Neem dan contact op met Jolanda of Kelly

 

Maaike-Lifestyle-Chiropractic