Rugpijn is een van de meest voorkomende klachten. Dit heeft vaak te maken met stress, overbelasting, overgewicht, te weinig lichaamsbeweging en/of een verkeerde houding. Erg vervelend! Als je wat rust neemt, gaat het vaak vanzelf over. Maar soms ook niet. Wat kun je zelf doen om rugpijn te verminderen? We vertellen je er alles over in dit blog.

Wat is de oorzaak van rugpijn?

Dat is lastig te zeggen. Heb je last na het verhuizen, dan is het vaak wel duidelijk. Maar soms is er geen specifieke oorzaak voor je rugpijn. Het is langzaam begonnen of ineens erin geschoten. Pijn in je rug is een gevolg van overbelasting of slijtage van gewrichten, spieren of tussenwervelschijven. Door je lichaam rust te geven verdwijnt rugpijn vaak na een paar dagen. Soms duurt het een paar weken. Rugpijn komt vaak voor in de onderrug of tussen de schouderbladen.

Verschillende soorten rugpijn


Rugpijn: hoe kom je eraan en belangrijker, hoe kom je er weer vanaf?! Er zijn verschillende soorten rugpijn, vaak afhankelijk van de plek waar de pijn voelbaar is. De meeste voorkomende pijn in je rug is lage rugpijn (onderrug) en hoge rugpijn (tussen de schouderbladen). De pijnsignalen worden vanuit je hersenen via het zenuwstelsel doorgegeven naar de plek waar iets mis is. Jouw lichaam geeft op deze manier aan dat er iets uit balans is.

Gaat het over rugpijn, dan hoor je al snel termen als hernia, scoliose en ischias voorbij komen. Deze soorten pijn komen zowel voor in acute als chronische vorm. We zetten ze voor de duidelijkheid nog even op een rijtje:

 • Hernia
  Een hernia is een uitstulping van weefsel of een orgaan uit een lichaamsholte. Dit komt doordat een wervel scheef of verkeerd staat en drukt of weefsels en/of zenuwen. Een hernia komt vaak in de rug of nek voor.
 • Ischias
  Heb je voor je gevoel zenuwpijn dat bij bepaalde bewegingen erger wordt? Ischias kenmerkt zich door pijn in de rug die uitstraalt via je bil en doorloopt tot in je been. Er is een beknelling van de langste zenuw in je lichaam, de Nervus Ischiadicus.
 • Scoliose
  Dit is een afwijking van de normale stand van je wervelkolom. Normaal gesproken loopt je wervelkolom in een s-vorm om je lichaam te ondersteunen en in balans te houden. Heeft je wervelkolom een afwijkende vorm of zijwaartse krommingen, dan noemen we dit een scoliose. In de meeste gevallen is een (lichte) scoliose onschuldig en veroorzaakt dit geen rugpijn of andere klachten.

NIET DOEN: Neem jij meteen pijnstillers in bij rugpijn? Probeer dit niet te doen. Je blokkeert / verdooft daarmee namelijk de signalen van jouw lichaam. Dit lijkt goed – want je voelt niets meer – maar dit zorgt er ook voor dat je meer dingen gaat doen, terwijl je eigenlijk beter rust kunt houden. Daarnaast zijn pijnstillers slechts een tijdelijke oplossing en lossen niet de oorzaak van de pijn in je rug op.

Een verkeerde houding

In onze levensstijl nemen we regelmatig een verkeerde houding aan. Lekker onderuit gezakt op de bank, thuis werken achter een te laag bureau en veel scrollen op je mobiel helpen allemaal niet mee. Wanneer je langdurig een slechte houding hebt, worden bepaalde spieren extra overbelast.
Op deze manier ontstaat er een bepaalde spierspanning wat uiteindelijk kan zorgen voor de chronische rugpijn.

De symptomen van rugpijn

Heb je last van rugpijn, dan merk je dat snel genoeg. Het uit zich in een zeurende, stekende of hevige pijn in je rug. Je spieren spannen zich aan, waardoor bewegen lastig wordt. Specifieke houdingen en bewegingen geven meer pijn. Bij langdurig stil zitten, ben je vaak stijf. Je kunt ook een uitstraling hebben naar één of beide benen. Erg frustrerend!Tips om rugpijn te verminderen

Heb je last van rugpijn en gaat het niet na een paar dagen weg? Wacht niet te lang met actie ondernemen. Je kunt zelf het volgende zelf doen:

 • Stop een icepack op de pijnlijke plek. Dit vermindert de zwelling.
 • Probeer lang zitten te vermijden. Door in beweging te blijven, blijven je spieren wat soepeler.
 • Een massage kan ook helpen om de strakke spieren losser te maken. Wij hebben een hele goede massagetherapeute in onze praktijk die daarbij kan helpen!
 • Maak een afspraak bij de chiropractor. Wij zijn experts in het oplossen van rugklachten.

Geen rugpijn meer met chiropractie


Chiropractie is een effectieve en natuurlijke manier om van je rugpijn af te komen. We gebruiken de Zone Techniek. Door het in balans brengen van jouw zenuwstelsel kan je lichaam optimaal functioneren. We pakken de oorzaak aan van jouw probleem. Precies wat je nodig hebt bij een gezond leven zonder rugpijn! Benieuwd wat chiropractie voor jou kan betekenen? Vraag een gratis eerste consult  https://lifestylechiropractic.nl/afspraak-maken/ aan. Samen bepalen we jouw gezondheidsdoelen en werken aan een lichaam in balans. Dat gaat vaak sneller dan je denkt!

Wil je weten of chiropractie iets voor jou is?

Neem dan contact op met Jolanda of Kelly

 

Maaike-Lifestyle-Chiropractic