Er bestaan een heleboel knieklachten die enerzijds lang kunnen aanhouden en anderzijds zo nu en dan opkomen. De knie vangt veel schokken op en zorgt ook voor mobiliteit van het lichaam. Daarom willen we het liefst onze knieën gezond en vitaal houden. En klachten zoveel mogelijk vermijden en goed laten behandelen als het nodig is. In deze blog vertellen we meer over de mogelijke klachten van de knie.

De verschillende knieklachten

Klachten aan de knie komen helaas regelmatig voor. Veel voorkomende pijnklachten gaan ook gepaard met een dikke en opgezwollen knie. Dat betekent dat er vocht is opgehoopt in en/of rondom de knie. Een opgezwollen, pijnlijke knie kan betekenen dat je bijvoorbeeld een verrekking of kneuzing hebt aan de knieband of meniscus. Door rust gaan deze klachten meestal wel over. Bij een gescheurde knieband of meniscus ben je voor langere tijd uit de roulatie. Vaak is een operatie dan noodzakelijk.

Andere klachten kunnen zo nu en dan opkomen. Bijvoorbeeld tijdens of na het (intensief) sporten. Bekende knie aandoeningen zijn in dit geval de springersknie of lopersknie. Dergelijke klachten gaan meestal, in het uiterste geval, na een paar maanden weer weg.

Ook is artrose in de knie mogelijk. Dit is slijtage wat hoort bij de ouderdomsverschijnselen. In dit artikel over artrose vertellen we meer wat je kunt doen om de (pijn)klachten hierover zoveel mogelijk te verminderen. 

 

Oorzaken van veel voorkomende klachten aan de knie

Grotendeels zijn overbelasting en blessures door sport oorzaak van knieklachten. Doordat een hoop sporten veel van je knieën vragen, komen blessures dan ook regelmatig voor. Denk aan sporten als voetbal, basketbal, dansen en volleybal. Veel springen vraagt om sterke en stabiele knieën. Het is dan ook aan te raden om voor  dergelijke sporten veel oefeningen voor de knieën te doen. 

Vaak is het ook gewoon pech. Een valpartij waardoor je hard op de knieën terecht kunt komen zorgt vaak voor gekneusde en dikke knieën. In weer andere gevallen betreft het artrose. Ouderdom zorgt voor slijtage aan alle gewrichten, dus ook die van de knie. Helaas is hier voor de langere termijn niets aan te doen. 

 

De knie gezond en soepel houden

Het is belangrijk om, ook in je jonge jaren, de knie zo soepel en vitaal mogelijk te houden. Zo verklein je de kans op knieklachten en op slijtage als gevolg van het ouder worden. Hierbij wat tips:

  • Blijf iedere dag voldoende bewegen. Wellicht een open deur, maar het zorgt op de langere termijn dat de knie stabieler en sterk blijft. Rustig wandelen en zwemmen zijn prima manieren om de knie soepel te houden.
  • Bij pijnlijke of gezwollen knieën is het verstandig om te koelen. Gebruik hiervoor een icepack en wikkel een vaatdoek er om heen. Koel tussen de 10 en 15 minuten.
  • Buig- en strek oefeningen helpen de knieën soepeler te houden. Raadpleeg een professional voor specifieke oefeningen.
  • Luister naar je lichaam. Misschien wel de meest belangrijke tip die kunnen bedenken. Dat betekent bij knieklachten ophouden met sporten, en op tijd naar de huisarts gaan als je het niet vertrouwd.

 

Wat chiropractie kan betekenen voor de knie

Wist je dat professionele chiropractie jouw knieklachten aanzienlijk kan verminderen? Dat komt mede omdat de chiropractor gericht de plek van de (pijn) klachten kan lokaliseren. Maak gerust een gratis eerste afspraak bij ons in de praktijk om het zelf te ervaren!

Veelgestelde vragen over knieklachten

Wat te doen bij knieklachten?

Bij knieklachten is het belangrijk om te stoppen met (intensief) sporten en de knie rust te geven. Het helpt vaak om de knie ongeveer 10 á 15 minuten te koelen. Bij langdurige of hevige klachten dien je de huisarts te bellen. Je kunt daarnaast ook denken aan een afspraak bij een chiropractor.

Hoe voorkom je klachten aan je knie?

Een warming-up voor het sporten kan al helpen. Luister naar je lichaam en draag goede schoenen die de knieën ontlasten.

Welke schoenen bij knieklachten?

Het is belangrijk om je knieën zoveel mogelijk te ontlasten als je schoenen uit kiest. Zachte en elastische schoenen helpen daarbij.

Helpt chiropractie bij knieklachten?

Ja, het blijkt uit de praktijk dat terugkerende knieklachten goed te behandelen zijn met behulp van chiropractie.

Wil je weten of chiropractie iets voor jou is?

Neem dan contact op met Jolanda of Kelly

 

Maaike-Lifestyle-Chiropractic