Veel mensen hebben last van pijnlijke en stijve gewrichten. Kom dit jou ook bekend voor? Dan kan het zijn dat je artrose hebt, dit is een vorm van slijtage in de gewrichten. De schade van slijtage is helaas niet meer terug te draaien. Dat wil niet zeggen dat je er niets aan kunt doen! Wat is artrose, wat zijn de symptomen en wat kun je er nog tegen doen? In dit blog vertellen we je er alles over. 

Wat is artrose?

Artrose komt voornamelijk voor in de gewrichten van de handen, knieën, schouders, nek en heupen. Het is een ander woord voor slijtage. Jouw lichaam heeft soms veel te voortduren, daardoor kan slijtage sneller gaan. Artrose kan optreden door verschillende oorzaken, zoals:

  • Chronische belasting door een bepaalde lichaamshouding of werkhouding. 
  • Overgewicht dat zorgt voor extra druk op de gewrichten.
  • De bouw van een gewricht.

Artrose is helaas niet te genezen. Het neemt vaak langzaam toe en wordt erger naarmate je ouder wordt. Gelukkig kun je wel de klachten van artrose verminderen.

Hoe begint artrose?

Bij artrose verandert het kraakbeen in een gewricht. Het kraakbeen is normaal soepel en helpt je goed bewegen. Je kunt het zien als een scharnier dat makkelijk beweegt. Als het kraakbeenweefsel slijt, wordt deze beweeglijkheid minder. Van een klein beetje slijtage merk je niets. Naarmate we ouder worden, is wat slijtage normaal.

In het eerste stadium van artrose komt er roodheid, pijn en zwelling rond het gewricht. Daarna komen er ontstekingen in het kraakbeenweefsel en gewrichtsbanden. Dit wordt artritis genoemd. Uiteindelijk gaat je lichaam meer bot aanmaken rondom de gewrichten, wat zorgt voor minder bewegingsvrijheid.

Sommige gewrichten zijn gevoeliger voor slijtage, denk aan knieën, heup of duim. Hoe meer gewicht, overbelasting of druk, hoe sneller de slijtage gaat. Bij andere gewrichten merk je minder van slijtage, al is het misschien wel aanwezig. 

Syptomen van artrose

De meest voorkomende symptomen van artrose zijn pijnlijke gewrichten waar door bewegen moeilijk(er) wordt. Vaak is er ook sprake van een gewrichtszwelling, er wordt dan extra vocht aangemaakt ter bescherming. Bijvoorbeeld bij het opstaan uit bed. De meeste mensen die last hebben van artrose, bewegen minder. Logisch, want als bepaalde bewegingen pijn doen, wil je die vermijden. Maar dit werkt vooral in je nadeel als je artrose hebt.

Waar sommige handelingen voorheen heel makkelijk waren, wordt het ineens erg moeilijk. Denk aan het omkijken tijdens het fietsen of autorijden bij slijtage in de nek. Het vastpakken van voorwerpen lukt ineens minder goed of het bukken wordt onmogelijk door pijn in je knie. 

Tips om artrose te voorkomen

Wil je de klachten van artrose verminderen? We geven we enkele tips:

  • Blijf in beweging. Door regelmatig te bewegen voorkom je dat klachten terugkomen of verergeren. Door je spieren te trainen, worden je gewrichten steviger. Dat is precies wat ze nodig hebben, want dan kunnen ze meer verdragen. Belangrijk is om balans te vinden in het trainen, je wilt je gewrichten en spieren natuurlijk niet overbelasten!
  • Voorkom overbelasting door zwaar werk of een slechte houding. Niet alleen je spieren kunnen overbelast raken, maar ook je gewrichten. Kijk eens welke verbeteringen je kunt aanbrengen om de druk te verlichten. 
  • Heb je last van overgewicht? Dan is de kans op artrose groter, zeker bij de knieën. Ook maakt vetweefsel stofjes aan die de ontsteking en de pijn verergeren. Je doet er goed aan om af te vallen om het risico op artrose te verminderen. Dit kan al door elke dag te wandelen. 
  • Laat je regelmatig behandelen door een chiropractor, dit houdt je spieren en gewrichten soepel. Door de gewrichten te corrigeren, functioneert je lichaam weer optimaal. De slijtage gaat niet weg, maar de kwaliteit van je leven wordt wel verbeterd.


Wat kan een chiropractor doen bij artrose?

Helaas zijn de effecten van artrose / slijtage onomkeerbaar, ook een chirorpactor kan dit niet genezen. Wél kan chiropractie ervoor zorgen dat je weer soepeler wordt en makkelijker kunt bewegen. Het slijtgageproces gaat hierdoor langzamer en wordt soms zelf stopgezet. 

Wil jij graag méér bewegingsvrijheid? Geen vervelende ‘pijntjes’ meer tijdens bepaalde handelingen? Chiropractie helpt! Door het in balans brengen van jouw zenuwstelsel kan je lichaam optimaal functioneren. Je spieren ontspannen weer en je lichaam geneest. Precies wat je nodig hebt.

Benieuwd wat chiropractie voor jou kan betekenen? Vraag een gratis eerste consult  https://lifestylechiropractic.nl/afspraak-maken/ aan. Samen bepalen we jouw gezondheidsdoelen en werken aan een lichaam in balans. Dat gaat vaak sneller dan je denkt!

Wil je weten of chiropractie iets voor jou is?

Neem dan contact op met Jolanda of Kelly

 

Maaike-Lifestyle-Chiropractic