Bij veel mensen met een kantoorbaan of een repeterend beroep is het een bekende vorm van pijn: de zogeheten tennisarm. Ook veel sporters hebben er wel eens last van gehad. Maar wat is het precies en wat kun je er tegen doen? In deze blog leggen wij het aan je uit.

Wat is een tennisarm?

Tennisarm valt onder de RSI (Repetitive Strain Injury) klachten. Dat wil zeggen dat deze aandoening een gevolg is van overbelasting van bepaalde spieren of spiergroepen. Bij een tennisarm (of tenniselleboog) ontstaat er een pijnlijke irritatie aan de buitenkant van de elleboog. Op deze plek zitten er spieren van de onderarm vast die je gebruikt bij alledaagse hand- en polsbewegingen. Je voelt de pijn meestal als je bepaalde bewegingen maakt, zoals onderstaande:

  • het bewegen van je pols;
  • het dichtknijpen van je hand;
  • het draaien van de onderarm (naar buiten).

De term “tennisarm” is ontstaan doordat je bij het spelen van tennis vaak dezelfde armbewegingen maakt. Veel tennissers ervaren dan ook irritatie aan hun onderarm, vooral als de armspieren niet warm genoeg zijn gemaakt met behulp van een warming up. Het is dan ook een bekende sportblessure.

Belangrijkste oorzaak tennisarm

Bij een tennisarm zijn de spieren van jouw onderarm overbelast. Dat kan enerzijds komen omdat ze niet genoeg rust hebben gekregen (bijvoorbeeld tijdens een lange tenniswedstrijd). Anderzijds kan het ook gebeuren doordat de spieren nog koud waren toen de inspanning plaatsvond (geen goede warming up). Het gevolg is dat er kleine scheurtjes in deze spieren ontstaan rondom de elleboog. Dit verklaart ook meteen de pijn bij een tennisarm.

    Voorkomen is beter dan genezen

    Je kunt een aantal dingen doen om te voorkomen dat je last gaat krijgen van een tennisarm. Denk bijvoorbeeld aan het volgende:

    • Rek- en strekoefeningen van de armspieren. Op deze manier houd je ze soepel.
    • Zorg er altijd voor dat je armspieren warm zijn voordat je start met sporten. Een warming up van ongeveer 10 minuten is al voldoende.
    • Las voldoende pauzes in bij je inspanningen. Niet alleen bij sport, maar ook bijvoorbeeld bij je werk. Een tennisarm ontstaat namelijk bij langdurige belasting van de armspieren

    Wat je kunt doen bij een tennisarm

    Een tennisarm gaat vanzelf weer weg. Het vervelende is dat het vaak maanden kan duren. In sommige gevallen ben je langer dan zes maanden zoet. Wel raden we altijd aan om je armspieren soepel te houden door ze regelmatig te bewegen. Ook als het pijn doet is het bewegen van de arm te adviseren. Desnoods kun je de elleboog met ijs gaan koelen, vaak verlicht dat (tijdelijk) de pijnklachten.

    Laat je tennisarm verminderen met chiropractie

    Wil jij ook af van je tennisarm klachten? Chiropractie kan helpen jou pijn weg te nemen. Zo wordt de pijn goed gelokaliseerd. Benieuwd wat chiropractie voor jou kan betekenen? Vraag een gratis eerste consult aan. Samen bepalen we jouw gezondheidsdoelen en werken aan een lichaam in balans. Dat gaat vaak sneller dan je denkt!

    Veelgestelde vragen over de tennisarm

    Wat is een tenniselleboog?

    De termen tennisarm en tenniselleboog duiden allebei op hetzelfde. Hier wordt de pijnlijke overbelasting van de armspieren rondom de elleboog bedoeld.

    Wat te doen bij een tennisarm?

    Een tennisarm gaat meestal vanzelf over. Je kunt de pijnlijke arm wel langzaam bewegen en bij langdurige pijn raden we je aan om een afspraak te maken voor chiropractie.

    Hoe lang duurt een tennisarm?

    Meestal duren de pijnklachten bij een tennisarm een aantal maanden voordat je er volledig van hersteld bent.

    Hoe voelt een tennisarm?

    Je voelt pijn bij het draaien van je pols en het sluiten en openen van de hand. Ook kan het zijn dat je wat minder kracht hebt in de arm dat pijnlijk aanvoelt.

    Wil je weten of chiropractie iets voor jou is?

    Neem dan contact op met Jolanda of Kelly

     

    Maaike-Lifestyle-Chiropractic