Komen een tintelend gevoel in armen of handen je bekend voor? Heb je last van een muisarm? Dat komt waarschijnlijk doordat je vaak éénzelfde beweging maakt. Het wordt ook wel RSI genoemd, het Repetitive Strain Injury Syndroom, een overbelasting van bepaalde lichaamsdelen. Soms ontkom je daar niet aan voor je werk. Hoe kom je van je RSI klachten af en nog belangrijker, hoe voorkom je het? Je leest het in dit blog.

Hoe beginnen RSI klachten?

RSI komt in veel beroepsgroepen voor en is een verzamelnaam voor klachten en symptomen in bovenrug, nek- en schoudergebied, armen, ellebogen, polsen, handen en vingers. De RSI klachten worden vaak veroorzaakt door repeterende bewegingen, een langdurige statische houding of een combinatie van beide.

RSI klachten beginnen vaak als een tinteling of licht prikkelend gevoel. Deze lichte vervelende pijn verdwijnt wanneer je iets anders gaat doen. Wordt de overbelasting erger? Dan kun je ook last krijgen van krachtverlies, hoofdpijn, stijfheid, spierkramp en slecht slapen door de pijn.

Wist je dat RSI al vanaf de Middeleeuwen bestaat? Monniken die dikke boeken schreven, klaagden toen al over pijnlijke handen, ellebogen en polsen, de zogenaamde schrijverskramp. 

Wat is de oorzaak van RSI klachten?

RSI wordt veroorzaakt door het steeds weer herhalen van dezelfde bewegingen en het te lang zitten of staan in een bepaalde houding. Door de constante spanning bij de spieraanhechtingen, raken deze geïrriteerd en kan er een ontsteking ontstaan. De spieren, zenuwen en bloedvaten worden hierdoor onder druk gezet.

Naast het continue belasten van dezelfde spiergroepen, spelen ook een grote werkdruk, géén afwisseling in dagelijkse werkzaamheden, weinig pauzes, slechte werkomstandigheden en stress een grote rol bij het ontstaan van RSI klachten. Ook is een goed postuur / houding belangrijk. 

Verschillende vormen van RSI

RSI komt regelmatig voor bij beroepsgroepen zoals secretaresses, kappers, computerprogrammeurs, muzikanten, kassamedewerkers en schrijvers. Ook buiten deze beroepen kun je RSI krijgen. Er zijn een aantal vormen van RSI, de meeste komen je vast bekend voor:

 • Carpaal Tunnel Syndroom: En beknelling van de zenuw die door de tunnel van de pols loopt. Het gevolg is pijn die voornamelijk in de pols, hand en vingers te voelen is.
 • Muisarm: veroorzaakt door intensief gebruik van een computermuis en slechte houding achter de computer. De pijn is te voelen in de onderarm, pols, hand en vingers.
 • Tennisarm: Tennis is een eenzijdige sport waarbij je al snel één arm overbelast, vooral de spiergroepen aan de buitenkant van de onderarm. Deze pijn voel je aan de buitenkant van de elleboog en straalt vaak uit naar de onderarm.
 • Golfarm: Net als tennis is ook golf een eenzijdige sport. Hiermee overbelast je vooral de binnenkant van de arm. Je kunt ook een golfarm hebben zonder dat je de golfsport beoefend, het gaat hierbij meer om een specifieke spiergroep.

Tips om RSI klachten te voorkomen

Denk je RSI klachten te hebben, negeer dit niet. Door op tijd te reageren, voorkom je dat het erger wordt. Als symptomen nog vanzelf verdwijnen bij rust, zit je in de ‘waarschuwingsfase’ van je lichaam voor RSI. Het kan helpen om bij klachten een koud kompres te gebruiken. Bijvoorbeeld een icepack met een theedoek eromheen. Doe dit 3 x per dag, ongeveer 5 á 10 minuten per keer. Andere tips die helpen RSI klachten te voorkomen:

 • Neem klachten serieus, je lichaam wil je iets vertellen. Door dit te negeren, worden je klachten alleen maar erger. 
 • Zorg voor een ergonomische werkplek. De juiste hoogte van het bureau, stoel en beeldscherm scheelt een hoop. 
 • Houd regelmatig pauze van je werk en wissel van houding. 
 • Vermijd stress en ontspan door bijvoorbeeld een wandeling te maken of te mediteren. 
 • Doe rek- en strek oefeningen om je spieren los te maken / houden. 
 • Wissel bij eenzijdige bewegingen eens af met de andere arm. 
 • Zit je veel op je telefoon? Ook daardoor kunnen RSI klachten ontstaan. Leg je mobiel wat vaker aan de kant. 
 • Tot slot: Ga regelmatig naar een chiropractor. Zo weet je zeker dat jouw lichaam optimaal functioneert en voorkom je klachten. 

Geen RSI klachten meer met chiropractie

Ben je klaar met die vervelende RSI klachten? Pijn in je spieren door overbelasting? Chiropractie helpt! Door het in balans brengen van jouw zenuwstelsel kan je lichaam optimaal functioneren. Je spieren ontspannen weer en je lichaam geneest. Precies wat je nodig hebt bij een gezond leven zonder RSI klachten.

Benieuwd wat chiropractie voor jou kan betekenen? Vraag een gratis eerste consult aan. Samen bepalen we jouw gezondheidsdoelen en werken aan een lichaam in balans zonder die vervelende RSI klachten. Dat gaat vaak sneller dan je denkt!

 

 

 

 

 

Wil je weten of chiropractie iets voor jou is?

Neem dan contact op met Jolanda of Kelly

 

Maaike-Lifestyle-Chiropractic