Sporten is goed voor je; het houdt je fit en zorgt voor een goede nachtrust, meer energie en een positieve gemoedstoestand. Helaas zijn er ook minder leuke dingen aan sporten: sportblessures. Het kan iedereen overkomen, van hobbysporter tot topatleet. Vervelend, want met sportblessures kun je vaak een tijd niet sporten. Hoe kom je snel van sportblessures af en nog belangrijker, hoe voorkom je ze? Je leest het in dit blog.

Hoe krijg je sportblessures?

Een sportblessure zit in een klein hoekje. Je hoeft soms maar één verkeerde beweging te maken en je voelt al dat het niet goed zit. Er zijn twee soorten blessures: acute en chronische. Een acute sportblessure komt door een plotselinge verkeerde beweging, zoals een val tijdens het rennen. Verstuikingen, verrekkingen, scheuren en breuken vallen allemaal onder acute blessures.

Een chronische sportblessure door een fout bewegingspatroon voor langere tijd. Denk aan iemand in de fitness die een bepaalde oefening verkeerd doet. Afhankelijk van het type blessure, verschilt ook de aanpak van genezing. Sommige sporten zijn gevoeliger voor blessures dan andere. Zo zijn hardlopen, voetbal en fitness, sporten waarbij je meer risico loopt op blessures. Ook met skeeleren, basketbal en mountainbiken is de kans op een blessure groot. Verder kunnen sportblessures ontstaan door onjuiste trainingsmethoden, slechte voorbereiding of warming up, onvoldoende conditie, slecht materiaal of verkeerde schoenen.

Wat zijn de symptomen van sportblessures?

Jaarlijks raken veel Nederlanders geblesseerd tijdens het sporten; dit is pijnlijk en vervelend. Een sportblessure ontstaat door een verkeerde beweging te maken of door overbelasting van het lichaam. Een blessure heeft altijd één of meer oorzaken, zoals een slechte conditie, overgewicht, bekkenscheefstand en verkeerd materiaal bij het trainen.

Het lichaam wordt tijdens het sporten zwaar belast en kleine “pijntjes”, die in het dagelijks leven niet hinderlijk zijn, kunnen dan blessures veroorzaken. Hoe weet je of je een sportblessure hebt? Bij een acute blessure is dat vaak vrij duidelijk. Je hebt pijn of stijfheid na een val, botsing of verrekking. Dit zorgt voor slecht functionerende spieren en gewrichten. Symptomen van een sportblessure zijn:

  • Verminderde prestaties
  • Kleine pijntjes of stijfheid
  • Een traag herstel na kleine blessures.

Veelvoorkomende sportblessures

Sporten is leuk en gezond, maar veroorzaakt regelmatig blessures. Vooral door een gebrek aan kennis in de sportschool, overbelasting en ongelukken tijdens het sporten. Deze sportblessures komen het meest voor:

  1. Verzwikte enkel
  2. Hamstringblessure
  3. Knieblessure
  4. Rugklachten
  5. Schouderblessure

Heb je last van één of meerdere van bovenstaande lichaamsdelen? Doe je regelmatig aan sport? Dan kan het goed zijn dat je een sportblessure hebt. Probeer erachter te komen wat de blessure veroorzaakt en neem rust. Misschien is het een bepaalde oefening in de gym of is een uur hardlopen toch te belastend voor je knieën.

Wist je dat de meeste sporters veel baat hebben bij regelmatige chiropractische behandelingen? Chiropractie zorgt niet alleen voor minder blessures, maar ook voor betere sportprestaties!

Hoe voorkom je het beste blessures?

Bij de meeste sporten is de kracht die op het lichaam komt best groot. Ook hangt het ervan af hoelang je sport en met welke intensiteit. Hoe zwaarder en hoe langer je traint, hoe groter de kans op sportblessures. Maar dat is niet altijd het geval, want met een ‘rustige’ yogales kun je ook blessures oplopen.

Sport je op hoog niveau, dan hangt alles af van je prestaties. Krijg je een blessure, dan wil je niet alleen herstellen, maar ook sterker terugkomen. Presteren op 110%! Daarvoor is een goed functionerend lichaam nodig een juiste balans op het gebied van kracht, uithoudingsvermogen, flexibiliteit en coördinatie. Hoe voorkom je sportblessures? We geven een aantal tips:

  • Begin rustig. Als je nooit sport en ineens 5x per week vol gaat sporten is dat vragen om problemen.
  • Maak gebruik van een trainingsschema. Dit helpt je om de intensiteit op een veilige manier op te bouwen.
  • Huur eventueel een coach of trainer in. Zo weet je zeker dat je bepaalde bewegingen goed doet, wat blessures voorkomt.
  • Doe voor het sporten een warming-up om de spieren warm te maken. Vergeet ook de cooling down niet.
  • Draag geschikte schoenen, je voeten zijn de basis.
    Beoefen je een sport waar veel blessures voorkomen zoals skeeleren of mountainbiken?
  • Gebruik beschermingsmiddelen! Een helm, pols- en kniebeschermers verlichten de val.
  • Bij overgewicht raken spieren, pezen en gewrichten sneller overbelast. Doe het rustig aan en probeer gezond te leven.
  • Drink genoeg water, minimaal 1,5 tot 2 liter per dag. Drink tussendoor regelmatig, want als je dorst krijgt, is het eigenlijk al te laat.

Heb je toch een sportblessure opgelopen? Soms is het goed om rust te nemen. Soms is het juist belangrijk om weer te gaan bewegen. Dat is voor iedere blessure en ieder lichaamsdeel anders. We adviseren je graag in ons gratis eerste consult.

Geen sportblessures meer met chiropractie

Wil je optimaal presteren in de (top)sport? Geen kostbare tijd meer verliezen door blessures? Chiropractie helpt! Door het in balans brengen van jouw zenuwstelsel kan je lichaam optimaal functioneren. Precies wat je nodig hebt bij een gezond leven zonder sportblessures.

Benieuwd wat chiropractie voor jou kan betekenen? Vraag een gratis eerste consult aan. Samen bepalen we jouw gezondheidsdoelen en werken aan een lichaam in balans. Dat gaat vaak sneller dan je denkt!

Wil je weten of chiropractie iets voor jou is?

Neem dan contact op met Jolanda of Kelly

 

Maaike-Lifestyle-Chiropractic