De schildklier zit aan de voorkant van de hals, bij mannen onder de adamsappel. Wat weten we eigenlijk van dit kliertje en de impact dat het heeft op onze lichaam en hoe we ons voelen? In deze blog gaan we in op allerlei factoren die van invloed zijn op de werking van de schildklier en welke klachten er kunnen ontstaan aan dit belangrijke orgaan.

Inhoud:

  • Wat doet de schildklier?
  • Veelvoorkomende schildklier klachten
  • Heeft u schildklier problemen?
  • FAQ

Wat doet de schildklier?

De schildklier zit aan de voorkant van de hals, bij mannen onder de adamsappel. Dit belangrijke kliertje produceert twee typen hormonen (thyroxine en T3). Deze hormonen zijn verantwoordelijk voor de stofwisseling. Ze zorgen er dus voor dat we energie halen uit ons eten. De schildklier geeft deze nuttige hormonen af aan het bloed zodat ze door het hele lichaam verspreid kunnen worden. Het is dus van groot belang dat het goed werkt.

Veelvoorkomende schildklier klachten

Helaas hebben sommige mensen (chronische) schildklierklachten. Vaak spreken we van een “trage schildklier”, maar ook andere klachten kunnen zich voordoen. Meestal is een te langzame werking van de schildklier de oorzaak. Dat betekent eigenlijk dat er te weinig van het schildklierhormoon wordt aangemaakt. Dit kan zich uiten in verschillende symptomen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Vermoeidheid. Veel mensen die een aandoening hebben aan hun schildklier ervaren terugkerende vermoeidheidsklachten. Het lage energieniveau kan wijten aan een tragere stofwisseling. 
  • Gewichtstoename. Bij sommige schildklierklachten is de stofwisseling zodanig uit balans, dat mensen in kilo’s kunnen aankomen. 
  • Het koud hebben (ook op warme dagen). Door stofwisseling verbanden we energie, waardoor we het normaliter warmer krijgen. Bij een storing in de werking van het schildklier kun je het op onverwachte momenten ineens koud krijgen. 

Heeft u schildklier problemen?

Voelt u zich futloos? Heeft u moeite om voldoende slaap te vatten? Of merkt u (plotselinge) gewichtstoename, terwijl u wel voldoende beweeg en gezond eet? Dan kan er iets met uw schildklier aan de hand zijn. Vaak worden er allerlei medicijnen voorgeschreven bij schildklierklachten. Dit leidt echter wel regelmatig tot restklachten. Bij sommige ziekten, zoals de ziekte van Hashimoto, zou u ook nog eens uw hele leven medicijnen moeten slikken. 

Misschien is het voor u juist gunstig om op een andere manier achter uw schildklierproblemen te komen. En om voor er een andere behandelmethode te kiezen, zoals chiropractie. Stel gerust uw vraag aan onze deskundigen of maak meteen een afspraak met ons. Uw eerste consult is gratis!

Veelgestelde vragen over de schildklier

Waar ligt de schildklier?

De schildklier ligt aan de voorkant van de hals, vlak voor de luchtpijp. 

Hoe krijg je schildklier problemen?

Meestal ligt de oorzaak van schildklier problemen aan de schildklier zelf. Soms maakt een schildklier te weinig van een bepaald hormaan aan,  waardoor je klachten kunt krijgen. Het gebruik van geneesmiddelen kunnen ook invloed hebben op schildklier problemen. 

Welk dieet past bij een trage schildklier?

Wat je vooral zo min mogelijk moet eten bij een trage schildklier zijn snelle suikers. Die zitten in snoep, snacks, frisdranken, wit brood, witte rijst en vruchtensap. 

Wil je weten of chiropractie iets voor jou is?

Neem dan contact op met Jolanda of Kelly

 

Maaike-Lifestyle-Chiropractic