Hoe werkt het afweersysteem?

Ieder mens heeft een afweersysteem, dit wordt ook wel het immuunsysteem genoemd. Ons afweersysteem is ontzettend belangrijk in de bestrijding tegen virussen, schimmels, parasieten en bacteriën. Door een goede afweer, wordt u minder vaak ziek. Zeker nu tijdens de corona pandemie, is het belangrijk om een goede afweer te hebben. Het afweersysteem kan globaal worden onderscheiden in drie linies.

Wat is aangeboren immuniteit?

De eerste en tweede linie van het afweersysteem vallen onder aangeboren immuniteit. Dit betekent dat dit onderdeel van de immuniteit al vanaf de geboorte aanwezig is en ons beschermt tegen een heleboel bacteriën en virussen. De eerste linie bestaat uit alle uitwendige barrières. Denk bijvoorbeeld aan je huid, de slijmvliezen in de neus, het maagzuur in je maag of je tranen. Op het moment dat er bijvoorbeeld een open wond ontstaat, is de huid gebroken en kunnen bacteriën het lichaam binnen dringen.
De tweede linie is een groep van cellen en immuunreacties in het lichaam die ieder mens bij de geboorte al heeft. Hierdoor is het lichaam van nature al beschermd tegen een aantal ‘simpele’ ziekteverwekkers. Ook bijvoorbeeld koorts hoort bij deze linie, doordat het de temperatuur zodanig verhoogt dat bacteriën niet in het lichaam kunnen overleven.

Wat is verworven immuniteit?

De derde, en laatste, linie is de verworven afweer. Deze linie bestaat uit allerlei cellen, die als het waren ‘getraind’ worden om doorgemaakte infecties te bestrijden. Bijvoorbeeld het doormaken van de waterpokken zorgt ervoor dat het lichaam in het verdere leven meer resistent is tegen dit virus. Hierdoor wordt de persoon minder, of soms helemaal niet meer ziek als hij nog een keer in aanraking komt met deze verwekker. Ook vaccinaties, zoals het COVID-vaccin, zorgt voor verworven immuniteit.

“De eerste en tweede linie van het afweersysteem vallen onder aangeboren immuniteit. Dit betekent dat dit onderdeel van de immuniteit al vanaf de geboorte aanwezig is en ons beschermt tegen een heleboel bacteriën en virussen. “

Hoe kan ik mijn afweer verbeteren?

Heeft u vaak last van (terugkomende) infecties of ontstekingen? Wellicht heeft u dan last van een verzwakte afweer. In dit geval zou u veel baat kunnen hebben bij het maken van een afspraak bij een chiropractor. Een chiropractor is een professional, die gespecialiseerd is in het terug in balans brengen van het lichaam. Dit kan de chiropractor doen door het in kaart brengen van uw leefstijl, en hier gerichte adviezen in te brengen. Daarnaast kan een chiropractor blokkades, ook wel subluxaties, opheffen.

Hoe kan ik mijn afweersysteem verbeteren door middel van levensstijl?

Ons afweersysteem werkt continue. Het lichaam is de hele dag bezig met het onschadelijk maken van indringers. Het is daarom ook erg afhankelijk van de gezondheid van je lichaam. Bij een slechte nachtrust, werkt het immuunsysteem al slechter. Ook voeding is erg belangrijk. Het lichaam heeft namelijk bepaalde voedingsstoffen nodig om allerlei verschillende afweercellen te produceren. Je kan je immuunsysteem dus verbeteren door bijvoorbeeld goede voeding, genoeg sporten, vermindering van stress etc.

Hoe werken deze ‘subluxaties’?

Subluxaties zijn, zoals eerder gezegd, blokkades in de zenuwbanen. Zenuwen die rondom de wervels lopen kunnen door het zogenaamde ‘kraken’ door een chiropractor worden verholpen. Zenuwen zijn erg belangrijk in het afweersysteem. In je wervelkolom bevindt zich het ruggenmerg, dit is onderdeel van het centrale zenuwstelsel. Bij een slechte houding of weinig mobiliteit van de wervelkolom, kan je zenuwstelsel verstoord raken. Dit kan invloed hebben op je afweersysteem.
Door een chiropractische behandeling kan het immuunsysteem dus als het ware een boost krijgen, waardoor u sneller kunt herstellen van een griep. Bij het regelmatig controleren van de houding en wervelkolom, kunt u zelfs infecties of ontstekingen voorkomen.

Hoe kunnen wij u helpen bij lifestyle?

Heeft u vaak last van ontstekingen of infecties? Of bent u vaak ziek? Maak een afspraak met een van onze chiropractors bij Lifestyle Chiropractic voor een consult om te zien hoe we gericht uw gezondheid kunnen verbeteren!

Wil je weten of chiropractie iets voor jou is?

Neem dan contact op met Jolanda of Kelly

 

Maaike-Lifestyle-Chiropractic