Spierpijn is een veel voorkomende klacht die meestal wordt veroorzaakt door het overbelasten van de spier. Bij dagelijkse handeling kan spierpijn erg hinderlijk zijn en het herstel kan soms lang duren. Gelukkig kan LifeStyle Chiropractic jou wellicht een uitkomst bieden. In dit artikel leggen we uit welke bijzondere techniek onze praktijk beheerst om spieren weer goed te laten functioneren, zodat klachten verdwijnen.
Wij gebruiken namelijk de wereldberoemde Zone Technique wanneer er mensen bij ons komen met hardnekkige spierklachten.

Het belang van gezonde spieren

Een gemiddeld mens heeft wel zeshonderd spieren. Spieren zijn essentieel voor bewegen, maar ook voor het functioneren van bijvoorbeeld de darmen, bloedvaten en het hart. Een belangrijk kenmerk van spierweefsel is dat het zich kan aanspannen of juist ontspannen, afhankelijk van de signalen die gestuurd worden vanuit het zenuwstelsel.
De spieren die worden gebruikt bij bewegen kunnen overbelast raken door een verkeerde beweging, houding of door overmatig of langdurig gebruik van de spier. Er kunnen dan klachten als spierpijn ontstaan. In het ergste geval kun je geblesseerd raken, waardoor je de spier langere tijd rust moet geven. Dit kan een belemmering vormen in het dagelijks leven. Spierpijn hoort volgens het CBS bij ‘vage gezondheidsklachten’ en kwam in 2001 bij ongeveer 35% van de Nederlanders voor.
Spierpijn kan ontstaan wanneer afvalstoffen ophopen. Dit kan gebeuren wanneer de spieren niet voldoende doorbloed zijn wanneer ze intensief worden gebruikt. Spierpijn kan acuut optreden tijdens het bewegen, maar ook een tijdje later. Een beschadiging of kneuzing van een spier van ook voor pijn zorgen, herstel duurt dan vaak langer. Het is belangrijk om de spieren gezond te houden.
Gezonde spieren zijn beter opgewassen tegen kleine beschadigingen, kunnen beter ontspannen en herstellen sneller. Dit is precies waar onze Zone Technique zich op richt.

Wat doet een chiropractor?

Een chiropractor is gespecialiseerd in de communicatie tussen het zenuwstelsel en het bewegingsapparaat. De chiropractor spoort blokkades in het zenuwstelsel op en probeert deze weg te nemen door het toepassen van handmatige druktechnieken. Chiropractie is een volledig natuurlijke zorgmethode waarbij traditie en moderne wetenschappelijke inzichten hand in hand gaan.
Met chiropractie kan de signaaloverdracht van, naar en binnen het zenuwstelsel verbeterd worden en kan het zenuwstelsel ook beter communiceren met de spieren. Signalen voor ontspannen en inspannen worden dan beter overgedragen en de spieren kunnen beter functioneren.
Naast deze reguliere vorm biedt LifeStyle Chiropractic als enige praktijk in Nederland een bijzondere vorm van chiropractie: de Zone Technique. En deze techniek is bijzonder goed toe te passen bij klachten van spieren.

“Onze praktijk LifeStyle Chiropractic is de enige praktijk in Nederland die op dit moment werkt met de Zone Technique.”

De Zone Technique bij spierklachten

De Zone Technique is ontwikkeld in 1931 door Dr. Thurman Fleet. Deze techniek gaat uit van zes zones in het lichaam die essentieel zijn voor optimaal fysiek functioneren, waarvan elk wordt aangestuurd door een gebied in de hersenen. Deze systemen hebben ieder een grote invloed op de rest van het lichaam. Wanneer één van deze zones uit balans is, heeft dit effect op de rest van het lichaam en daarmee op het dagelijks functioneren. Die disbalans kan komen door emotionele of fysieke verstoringen.
De vijfde zone van de Zone Technique is die van het spierstelsel. Hieronder vallen niet alleen de spieren maar ook de ligamenten die spier verbinden met bot, en de pezen. Dit systeem is van belang voor het vrij en soepel kunnen bewegen, voor fysieke kracht, balans en flexibiliteit.
Alle zes zones staan via zenuwverbindingen in contact met zulke drukpunten op de schedel, aan de achterkant van het hoofd. De chiropractor oefent druk uit op deze plaatsen en aan de hand van op welke plek druk ongemak of lichte pijn geeft, weet de chiropractor welke zone uit balans is.
Wanneer de chiropractor er op deze manier achter komt dat uw vijfde zone verstoord is, zijn er vier specifieke plekken die gestimuleerd worden op het zenuwstelsel om de balans terug te laten keren. Zo geneest het lichaam zichzelf, onder begeleiding van de chiropractor. Op deze manier kan de chiropractor heel gericht werken en toch het verschil maken voor het hele lichaam.

Gezonde spieren met LifeStyle Chiropractic

Onze praktijk LifeStyle Chiropractic is de enige praktijk in Nederland die op dit moment werkt met de Zone Technique. Onze chiropractoren hebben hiervoor een extra bevoegdheid moeten halen, omdat de Zone Technique niet door iedereen mag worden uitgeoefend.
Veel (oud-) cliënten zijn zeer te spreken over hun ervaring bij ons. Over deze ervaringen kun je meer lezen op onze website.
Wil je een afspraak maken of meer informatie inwinnen over wat het stimuleren van de vijfde zone kan betekenen voor uw spierklachten? Neem contact met ons op, wij staan je graag te woord!

Wil je weten of chiropractie iets voor jou is?

Neem dan contact op met Jolanda of Kelly

 

Maaike-Lifestyle-Chiropractic