Feedback company

  • Nederlands
  • English

Er was een tijd dat Attention Deficit Hyperactivity Disorder, of ADHD, werd afgedaan met “ach het zijn kinderen.” Onderzoek heeft echter laten zien dat ADHD een neurologische gedragsstoornis is, die vaak bij kinderen wordt gediagnosticeerd. Op dit moment krijgt 1 op de 10 kinderen de diagnose ADHD. Experts erkennen hoeveel invloed dit heeft op het leergedrag en zelfs het dagelijks leven van deze kinderen.

ADHD-medicatie – Gevaarlijk spel!

Traditionele behandeling van ADHD richt zich voornamelijk op medicatie, in het bijzonder stimulerende middelen, zoals Ritalin. Lange tijd was dat het standaardmedicijn voor behandeling van kinderen met ADHD en het bleek, naast andere vergelijkbare medicatie, redelijk effectief in het bestrijden van de symptomen bij veel patiënten. Helaas is dat niet alles wat deze medicijnen doen.
Het merendeel van de medicijnen dat specifiek voor ADHD wordt gebruikt, lijkt in werking sterk op amfetamines. Ritalin bijvoorbeeld heeft een effect dat lijkt op de werking van cocaïne. Veel van deze medicijnen worden gelinkt aan hart- en vaatproblemen bij kinderen en tieners. Ook zijn veel van deze medicijnen erg verslavend.
Medicijnen als Adderall worden gebruikt als drugs en zijn vooral populair onder jongeren en studenten die het “speed” effect gebruiken om langer wakker te blijven om te studeren. Sommige jonge vrouwen misbruiken de medicijnen ook om het hongergevoel te onderdrukken en te helpen afvallen.
Naast dit alles, zijn er de effecten op het lichaam en de hersenen van een kind, wanneer ze de medicatie op de juiste manier gebruiken. Meestal zijn er verschillende gedrags- en persoonlijkheidsveranderingen die zich uiten in een “afgestompte” of “stoned” reactie.
Er zijn ook grote zorgen over de gevolgen die de ADHD-medicatie op lange termijn heeft. Het is gevaarlijk om kinderen zomaar aan deze gevolgen bloot te stellen.

Studies en onderzoek

Er zijn een aantal onderzoeken geweest om de effectiviteit van chiropractie vast te stellen als aanvullende therapie bij ADHD. Een studie, gepubliceerd in de Journal of Manipulative and Physiological Therapeutics van 1989, was een van de eerste studies naar dit onderwerp. De conclusie van de studie was “overtuigend bewijs” dat het merendeel van de testpersonen verbetering ervoer toen ze gebruik maakten van specifieke chiropractische zorg.
Deze conclusie riep op tot het uitvoeren van meer studies om de mogelijkheden te onderzoeken die chiropractie biedt. Een andere studie, gepubliceerd in Explore (NY) in 2010, leverde ook sterk bewijs dat chiropractische wervelkolomcorrecties grote voordelen hebben voor patiënten met ADHD.

Chiropractie voor ADHD

Chiropractie wint gestaag terrein als een rendabele, effectieve behandelmethode die niet gebaseerd is op medicatiegebruik. In de VS werken neurologen steeds vaker samen met chiropractors om kinderen weg te houden van medicijngebruik. Ze creëren een ADHD-behandeling gebaseerd op chiropractie, om zo kinderen proberen te verlossen van de onplezierige bijwerkingen van de medicatie en kennis te laten maken met een gezondere levensstijl.
Die therapie bevat diverse tests, waaronder een hersenfunctieonderzoek. Onder andere de auditieve en visuele reflexen worden getest om niet alleen het probleem, maar ook de specifieke gevolgen die het heeft voor die ene patiënt, te vinden. Met deze resultaten wordt een individueel behandelplan opgesteld dat zich richt op de specifieke situatie van de patiënt, in tegenstelling tot de “one size fits all” aanpak die behandeling met medicatie met zich meebrengt.
Door deze geïndividualiseerde programma’s wordt de vooruitgang van de patiënt continu in de gaten gehouden en de gegevens worden verzameld en opgeslagen. Kinderen die deze programma’s volgen merken vaak al een positief verschil in de eerste drie maanden. Ook merken ze verbetering op school als het behandelplan is afgerond.
Verbetering bij patiënten met medicatie is alleen zichtbaar zolang ze de medicatie blijven gebruiken. Chiropractische neurologie verandert de hersenfunctie van de patiënt, zodat deze langer profijt ondervindt van de effecten.
Ben jij, of ken je iemand met ADHD, informeer eens naar de mogelijkheden.
Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd door Blogging Chiros LLC voor zijn Doctor Chiropractor leden en mag op geen enkele manier worden gekopieerd of gedupliceerd, ook niet door afdrukken of op elektronische wijze, niet tegen betaling maar ook niet gratis, zonder de voorafgaandelijk schriftelijke toelating van Blogging Chiros, LLC.

Pin It on Pinterest