Nu de ‘r’ weer in de maand zit, is het extra belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Veel mensen krijgen in de koudere maanden last van een verkoudheid, ontsteking of griep. Dit komt vooral doordat we meer binnen zitten met zijn allen. Verspreiding van virussen gaat hierdoor sneller en makkelijker. Bijna iedereen heeft weleens last van een loopneus, verstopte holtes of koorts. Toch lijkt het alsof de een daar veel meer last heeft dan de ander. Hoe zorg je voor een goede weerstand en hoe werkt je immuunsysteem? Niemand wil graag ziek zijn. Lees meer in dit blog, waar we je de beste tips geven voor een goede weerstand. De meeste tips kun je al direct toepassen.
De werking van je immuunsysteem
De woorden weerstand en immuunsysteem worden vaak gebruikt wanneer we praten over virussen, ziektes en bacteriën. Wat is het precies? Je immuunsysteem is het afweersysteem van je lichaam. Je kunt het zien als een soort natuurlijk schild tegen allerlei ziektes, schimmels en parasieten. Werkt jouw immuunsysteem optimaal, dan ben je amper of nooit ziek. Je lichaam doet wat het moet doen; vervelende indringers buiten houden of verwijderen als ze toch in je lichaam komen. Het is dus belangrijk om te zorgen dat je immuunsysteem altijd goed werkt!
Het immuunsysteem werkt erg complex. In sommige vallen doet het immuunsysteem iets te goed zijn werk, waardoor auto-immuunziektes ontstaan. Om het immuunsysteem goed te laten werken, zijn er allerlei voedingsstoffen nodig zoals koper, foliumzuur, ijzer, zink en diverse vitaminen. De meeste van deze stoffen werken als antioxidant, wat belangrijk is voor een goed werkend immuunsysteem.
Een goede weerstand
Een sterk immuunsysteem zorgt voor een goede weerstand. Heb je een lage weerstand, dan ben je kwetsbaarder voor ziekten en infecties. De bekendste ziekten die ontstaan door een te lage weerstand zijn griep en verkoudheid. Soms ontkom je er niet aan, maar je kunt er wel veel aan doen om je weerstand goed te houden. Je weerstand wordt ook wel immuniteit of afweersysteem genoemd, het komt allemaal op hetzelfde neer.
Je weerstand wordt verzakt door diverse factoren. Heb je bijvoorbeeld veel last van stress of slaap je slecht, dan werkt je immuunsysteem niet optimaal. Je wordt daardoor vatbaarder voor ziektes en bent vaak moe. Ook een slechte levensstijl heeft invloed op je weerstand. Het klinkt cliché, maar gezond eten en voldoende bewegen zorgen voor een betere weerstand. Je maakt je lichaam – en daarmee ook je immuunsysteem – zo sterk mogelijk. Ben je dan toch een keer ziek, herstel je vaak sneller.
Een slechte weerstand door stress
Zoals je hierboven al hebt gelezen, is stress één van de grootste veroorzakers van een slechte weerstand en verzwakt immuunsysteem. Tijdens een stressvolle situatie maakt het lichaam flink wat van het hormoon cortisol aan. Cortisol onderdrukt het immuunsysteem, waardoor je tijdelijk een lagere weerstand hebt.
Wist je dat stress pas na enkele dagen helemaal uit je lichaam is verdwenen? Zelfs bij een eenvoudige vorm van stress, zoals een schrikreactie, duurt het wel even voordat je lichaam weer helemaal hersteld is. Je kunt je voorstellen dat langdurige stress door bijvoorbeeld werkdruk niet goed is voor je lichaam. Je cortisol levels blijven hoog, waardoor je lichaam geen tijd krijgt om te herstellen. Je staat continue in de ‘vlucht’ stand. Onderschat stress daarom niet, het kan leiden tot allerlei klachten en ziektes.
Tips om je weerstand te verhogen
Je lichaam is de hele dag bezig om indringers onschadelijk te maken. Wil jij je immuunsysteem een handje helpen, maak dan gebruik van de onderstaande tips:
- Eet gezond
Wist je dat een deel van ons immuunsysteem in onze darmen zit? Een gezonde darmflora draagt bij aan een goede weerstand. Door gevarieerd en gezond te eten, krijg je alle nodige vitamines en mineralen binnen. Eet minimaal 250 gram groenten en twee stuks fruit per dag. Kies voor vezelrijke voeding.
- Drink genoeg water
Het lijkt zo simpel, maar toch drinken de meeste mensen te weinig. Je hebt dagelijks zo’n 1,5 tot 2 liter vocht nodig om je lichaam goed te laten functioneren. Je helpt hiermee ook het afweersysteem.
- Neem een koude douche
Het is even wennen, maar een koude douche heeft een positief effect op je gezondheid. Vind je een hele koude douche iets teveel van het goede, helpt het ook als je de laatste minuut de kraan op koud zet.
- Wat tijd voor jezelf
Rennen, vliegen, hollen! Ons leven is al druk genoeg, gun jezelf de nodige rust. Ga op tijd naar bed en pak kleine momentjes van rust. Leg je telefoon weg en lees een boek, mediteer of doe gewoon even niets.
5. Blijf bewegen
Sporten heeft een positieve invloed op het immuunsysteem. Probeer voldoende te bewegen en ga regelmatig naar buiten. Je hoeft echt niet elke dag de sportschool in, een korte wandeling of wat eenvoudige oefeningen zijn ook prima. Sterker nog, te intensief of te lang sporten zorgt voor een teveel aan cortisol, wat juist een negatieve invloed heeft op je immuunsysteem.
- Vermijd alcohol
Af en toe een drankje kan echt geen kwaad, maar drink met mate. Alcohol verzwakt namelijk je immuunsysteem, waardoor je eerder infecties en ziektes oploopt. Kies wat vaker voor een 0.0% versie! Roken is trouwens ook erg slecht voor je weerstand.
Een betere weerstand met chiropractie
Ben je vaak ziek of heb je snel last van infecties of ontstekingen? Ben je moe en zit je niet lekker in je vel? Dan is de kans groot dat jouw immuunsysteem verzwakt is. Geef je weerstand een boost met chiropractische behandelingen! Door zachtaardige manipulatie van wervels en het zenuwstelsel, brengen we jouw lichaam weer in balans. Ook geven we waardevolle adviezen op het gebied van beweging, voeding en gezondheid.
Ook graag een goede weerstand? Vraag een gratis eerste consult aan. Samen bepalen we gezondheidsdoelen en werken aan een lichaam in balans. Dat gaat vaak sneller dan je denkt!