Feedback company

  • Nederlands
  • English

We hebben allemaal weleens last van stress. Dat is een normale reactie van jouw lichaam in bepaalde situaties. Iedereen reageert anders op stress. Waar komt het precies vandaan en hoe herken je de symptomen van stress? Nog belangrijker: wat kun je ertegen doen en hoe verminder je stress.

Wat doet stress met je lichaam?

Tijdens stress maakt je lichaam de hormonen adrenaline, cortisol en noradrenaline aan. Deze hormonen komen goed van pas in een acute stresssituatie. Worden ze te langdurig of te vaak aangemaakt, zorgt dit voor lichamelijke én emotionele klachten. Dat wil je natuurlijk niet!

Door stress ben je vaak gevoeliger voor pijn. Heb je al klachten zoals hoofdpijn, buikpijn of rugklachten, dan wordt dit door stress verergert. Ook kan stress een negatieve invloed hebben op angst, depressie en verslavingen.

De symptomen van stress
Heb je even last van stress, voelt dit als spanning in je lichaam. Denk aan het gevoel dat je krijgt voor een toets of bij een naderende deadline. Je lichaam maakt hormonen aan, je gaat sneller ademhalen, je bloeddruk stijgt en je hart gaat sneller kloppen. Niets mis mee, je krijgt een extra boost concentratie. Na zo’n stress situatie is het belangrijk dat je lichaam de tijd krijgt om te herstellen. Bij chronische stress lukt dat niet. Heb jij last van één van de onderstaande symptomen? Dit kan komen door teveel stress.

  • versnelde hartslag en ademhaling
  • vermoeidheid en gebrek aan energie
  • veel of juist weinig eetlust
  • hoofdpijn
  • spierpijn
  • veel piekeren
  • slecht slapen


Omgaan met stress op je werk

Het is er de laatste jaren niet beter op geworden. Sinds de pandemie zijn er zoveel mensen ziek waardoor de werkdruk voor de andere werknemers enorm is toegenomen. Op die situatie hebben we helaas geen invloed. Waar je wél invloed op hebt, is hoe je reageert op situaties van stress. Wist je dat meer dan 85% van alle werknemers weleens lijdt aan overmatige werkstress? Dat is een enorm aantal!

Een werknemer met last van (langdurige) stress is erg vervelend. Zowel werkgever als werknemer worden er niet gelukkig van. Stress heeft vaak invloed op jouw werkzaamheden. Je hebt minder werkplezier, maakt meer fouten en bent vaak niet te genieten. Het zal je niet verbazen dat de meeste stress op de werkvloer ontstaat door een te hoge werkdruk. Taken die maar blijven opstapelen, er lijkt geen einde aan te komen…

De factoren van stress
Alle ballen hoog blijven houden en jezelf continue 200% geven, houd je niet eeuwig vol. Stel jij hoge verwachtingen aan jezelf? Deze veroorzaker van stress staat op de tweede plaats. Perfectionisme staat voor veel werknemers in de weg. Daarnaast wordt er vaak amper ondersteuning gegeven door collega’s of management. Je hebt het gevoel dat alles op jouw schouders valt. 

Werkstress is afhankelijk van twee factoren: draagkracht en belasting. En dan hebben we het niet over de btw 😉 Draagkracht zijn de interne factoren voor stress. Denk aan je opleiding, werkervaring en vaardigheden. Hoe meer verantwoordelijkheid en hoe lastiger je taken, hoe meer stress je zult ervaren. Belasting gaat vooral over de hoeveelheid werk die je moet verrichten, hoe je daarmee omgaat en wat er in je privé leven afspeelt.

Je kunt je vast voorstellen dat bijvoorbeeld een verhuizing al vrij stressvol is. Heb je daarnaast ook nog eens veel stress op je werk? Dat is dubbel stress! En dan kom je in de gevarenzone met kans op een burn-out.

Hoe kun je stress behandelen?
Heb je langer last van stress, dan wordt het vervelend. Langdurige stress heeft veel invloed op je dagelijkse leven. Klachten als hoofdpijn en vermoeidheid zijn belangrijke signalen dat je even rustig aan moet doen. Ben je veel aan het piekeren of heb je weinig concentratie? Ook dit kan erop wijzen dat je teveel stress hebt. Op deze manier kun je stress verminderen:

  • Ontspan! Maak je hoofd leeg tijdens een wandeling of ga mediteren.
  • Schrijf je problemen op of praat er met iemand over.
  • Probeer alle negatieve gedachten om te zetten in iets positiefs.
  • Maak geen beloftes die je niet kunt nakomen.
  • Geef op tijd je grenzen aan en durf nee te zeggen.
  • Zorg voor meer overzicht in je leven.
  • Leef gezond en beweeg regelmatig (minstens 30 minuten per dag).

Minder stress met chiropractie
Wil je stress verminderen en van jouw stress-gerelateerde klachten af? Chiropractie kan daarbij helpen. Door het in balans brengen van jouw zenuwstelsel kan je lichaam optimaal functioneren. Precies wat je nodig hebt bij een gezond leven zonder stress! Benieuwd wat chiropractie voor jou kan betekenen? Vraag een gratis eerste consult aan. Samen bepalen we jouw gezondheidsdoelen en werken aan een lichaam in balans. Dat gaat vaak sneller dan je denkt!

Pin It on Pinterest