Heupklachten komen niet alleen voor bij oudere mensen. Integendeel, ook jongere mensen kunnen door uiteenlopende redenen pijn en slijtage aan de heup ervaren. Vaak is het ook zo dat de klachten niet eens in de heup zijn ontstaan, maar elders. Wat kun je doen om de klachten zo veel mogelijk te beperken? Wij geven in deze blog wat bruikbare tips.

De symptomen bij heup slijtage

Het heupgewricht dien je soepel te houden om slijtage (op oudere leeftijd) zo veel mogelijk te voorkomen. Bij slijtage aan de heup horen klachten als:

  • pijn aan het bekkengewricht, ook wel SI-gewricht genoemd;
  • uitstraling van deze pijn naar bijvoorbeeld de lies of de knie;
  • stijfheid in de heup;
  • een veranderd looppatroon;
  • een gelimiteerde bewegingsvrijheid van de heup (en daaromheen).

Je hoeft niet altijd pijn te ervaren bij heupklachten. Daarnaast is het soms lastig om de precieze bron van de (pijn)klachten te achterhalen. Chiropractie kan hierbij goed helpen (lees ook verder).

 

Versleten heup of artrose heup

Bij een versleten heup (artrose) treedt slijtage op. Meestal is dit een proces van jaren en wordt de kans hierop groter naarmate je ouder wordt. Helaas is de wetenschap nog niet zover om de precieze oorzaak van heupartrose aan te wijzen. Vaak bepaalt de genetische achtergrond van iemand in hoeverre slijtage aan de heup zal plaatsvinden. Soms spelen andere oorzaken een rol zoals (sport)blessures of een hevige val op het heupgewricht. Vooral bij ouderen kan dit vaak leiden tot versnelde slijtage.

Artrose is niet te genezen, maar de klachten zijn wel te behandelen. Je kunt zelf al veel doen om slijtage tegen te gaan. Bij aanhoudende klachten raden wij altijd een professionele chiropractie behandeling aan.

 

Tips om een gezonde heup te behouden

Wat kun je zelf doen om heupklachten te voorkomen en om een soepel gewricht te behouden? Hierbij ons lijstje met tips.

  • Gezonde voeding in combinatie met regelmatig bewegen. Bij veel mensen met heupklachten speelt overgewicht een rol. Door veel vet rondom de heup wordt het gewricht te veel belast. Hierdoor kan bijvoorbeeld een wandeling al voor pijn zorgen.
  • Probeer goed te zitten. Veel mensen met een kantoorbaan zitten niet goed. Onderuitgezakt, te hoog of te laag en met een kromme rug. Dit heeft ook invloed op je bekken en het heupgewricht. Let dan ook op je houding. Houd je rug altijd recht en zorgt ervoor dat je voeten plat op de grond kunnen. En zit niet te lang achter elkaar!
  • Verkeerde schoenen. Wandel je veel? Laat dan zo nu en dan je (wandel)schoenen checken. Verkeerde schoenen leiden namelijk tot veel belasting en druk op het heupgewricht. Ook kan het leiden tot vervelende ontstekingen rondom de heup.

Je kunt speciale oefeningen doen om bijvoorbeeld de heupstabiliteit te verbeteren. Handig voor bijvoorbeeld ouderen met slijtage aan de heup of voor vrouwen die net zijn bevallen. Vraag bijvoorbeeld aan je chiropractor wat je allemaal kunt doen!

 

Wat chiropractie kan doen tegen heupklachten

Bij slijtage aan de heup of andere heupklachten is chiropractie een uitstekende behandelmethode. Wij passen bijvoorbeeld onze unieke zes-zone techniek toe. Dat houdt kort in dat we onderzoeken welke zone in jouw lichaam aandacht vereist. Door speciale drukoefeningen te doen op deze zone, kunnen we onder andere klachten aan de heup goed lokaliseren en behandelen. Wij staan voor je klaar om al je vragen over deze vorm van chiropractie te beantwoorden.

Je kunt ook direct een gratis eerste consult bij ons inplannen! Dan gaan we meteen kijken hoe we jou het beste kunnen helpen.

Veelgestelde vragen over heupklachten

Waar zit je heup?

De heup is een groot gewricht dat jouw bekken en je bovenbenen met elkaar verbindt.

Wat zijn de klachten van een versleten heup?

Bij een versleten heup (artrose) kun je pijn aan de heup ervaren, stijfheid en een minder goede bewegingsapparaat.

Wanneer een nieuwe heup?

Bij heftige schade aan de heup of bij een verre stadium van slijtage, kan een heupoperatie noodzakelijk zijn. Een nieuwe heup kan dan het gevolg zijn.

Welk matras bij heupklachten?

Een goed matras voorkomt veel klachten, ook aan de heup. We raden dan ook altijd aan om een keer bij een erkend matrassenspecialist langs te gaan. Zij kunnen adviseren voor een juiste matras om heupklachten te voorkomen.

Wil je weten of chiropractie iets voor jou is?

Neem dan contact op met Jolanda of Kelly

 

Maaike-Lifestyle-Chiropractic