De feestdagen zitten erop. Voor veel mensen dé reden om te beginnen met een gezonde leefstijl. Je hebt zelf ook vast een aantal goede voornemens. Helaas is het erg lastig om in een keer je leefstijl radicaal om te gooien. De eerste weken begin je vol goede moed; je gaat naar de sportschool, kookt gezonde maaltijden en laat alcohol staan. 

 

Toch sluipen oude gewoontes er op een gegeven moment weer in. Vooral in het weekend wordt het lastig om je nieuwe leefstijl te behouden. Je maakt jezelf wijs dat je dat taartje verdiend hebt, dat een week niet sporten niet zo erg is of één glas wijn best kan. En dit is helemaal niet erg, maar voor je het weet, ben je weer terug bij af. Waarom is het zo lastig om een gezonde leefstijl te behouden? En hoe zorg je er dit jaar voor dat het wél lukt?

 

Wat is een gezonde leefstijl?

Gezond leven bestaat voor het grootste deel uit gezond en gevarieerd eten, voldoende bewegen en genoeg slaap. Het klinkt heel simpel, maar vaak is het makkelijker gezegd dan gedaan. Daarnaast is een gezonde leefstijl ook een positieve mindset en weinig stress. Je zit lekker in je vel en hebt het gevoel dat je de wereld aankunt. Je hebt geen klachten en bent bijna nooit ziek. Een gezonde leefstijl is vooral het vinden van een goede balans.

Juist door kleine aanpassingen te maken, ga je jouw doelen / goede voornemens sneller behalen. Het is makkelijker vol te houden en voelt minder ‘zwaar’ als ineens je hele leefstijl omgooien. Je kunt het zien als een hoge berg beklimmen. Wil je in één dag de berg beklimmen, is dat zwaar en geeft druk. Verdeel je het over enkele dagen, wordt het eenvoudiger, leuker en haalbaar. Het duurt wat langer, maar de kans is wel groter dat je het haalt. Wat wil jij graag veranderen aan je leefstijl in 2023? Hieronder geven we je handige tips. Pas deze dagelijks consistent toe en je gaat echt verschil merken en zien.

 

 

  1. Drink minimaal 2 liter water per dag
    Water heeft een enorm belangrijke functie in ons lichaam, het is dan ook belangrijk dat we voldoende water drinken. Je lichaam gebruikt water o.a. met het afvoeren van gifstoffen. 


Een makkelijke manier om meer water te drinken is om met jezelf af te spreken dat je altijd eerst één of twee glazen water drinkt voordat je iets eet. Zo weet je zeker dat je honger hebt en geen dorst. Deze signalen halen we nog weleens door elkaar namelijk. Vind je water saai en smakeloos? Voeg dan wat vers fruit, komkommer of takjes munt toe en laat dit even trekken. 

 

  1. Probeer meer / vaker te bewegen

Het advies is om elke dag minstens 30 minuten te bewegen. Je hoeft echt niet volle bak aan de gewichten. Rustig bewegen om je hartslag wat te verhogen, is al voldoende. Probeer erachter te komen wat voor jou het beste werkt. Kies een activiteit die je leuk vindt en dagelijks kunt volhouden. Enkele voorbeelden:

 

  • naar je werk fietsen
  • tuinieren
  • een hobby zoals dansen
  • huishoudelijk werk
  • een stukje wandelen
  • hond uitlaten (eventueel van iemand anders)

 

Tip: beweeg in de ochtend. Dit brengt je spijsvertering op gang, je bent meteen wakker en hebt je beweging alvast gehad. Wil je nog een stapje verder, neem dan na je work-out een koude douche.

 

  1. Drink minder koffie

Ben jij een echte koffieleut? Zonder dat je het door hebt, drink je aardig wat koffie op een dag. In koffie zit cafeïne, dit stimuleert je zenuwstelsel waardoor je meer alert bent en vaak beter kunt concentreren. Klinkt goed, alleen bij teveel cafeïne kun je last krijgen van o.a. hoofdpijn, duizeligheid, angst, rusteloosheid en sprikkelbaarheid. Cafeïne zit trouwens niet alleen in koffie, maar ook in cola, groene & zwarte thee en pure chocolade. Kun je slecht slapen, neem dan geen voedingsmiddelen met cafeïne meer in de avond. 

 

  1. Laat alcohol staan

Een lekker wijntje bij het eten, een koud biertje op een zomerse dag of een tropische cocktail tijdens een feestje; alcohol is vrij normaal. Toch doe je er goed aan om alcohol (vaker) te laten staan. Niet alleen vanwege de calorieën, maar ook vanwege de negatieve effecten op je gezondheid. Vind je dat lastig? Switch naar een 0.0% biertje of kies voor drankjes met minder alcohol. 

 

  1. Slaap voldoende en regelmatig

Hoeveel slaap je precies nodig hebt, verschilt van persoon tot persoon. De één heeft genoeg aan 6 uur slaap, terwijl de ander 8 uur nodig heeft. Te lang slapen is ook weer niet goed en onregelmatig slapen is al helemaal uit den boze. Weet jij niet zo goed wat optimaal is voor jouw lichaam? Probeer dan een tijdje bij te houden hoe lang je elke nacht geslapen hebt en wanneer je naar bed ging. Geef hierna je energie die dag een score van 1 tot 5 en bekijk na ongeveer twee weken de resultaten. Zo kom je er makkelijk achter wat jouw lichaam nodig heeft qua slaap.

 

  1. Relax, take it easy

Veel mensen leven volgens het principe “even tot 10 tellen en doorgaan”, wat er voor zorgt dat stress zich gaat opstapelen. Probeer stress juist niet te onderdrukken. Praat erover of schrijf op wat je dwars zit. Plan vaker een moment voor jezelf in waar je geen verplichtingen hebt. Lees een boek, ga naar de sauna of neem een massage. Je hoeft je niet schuldig te voelen als je even helemaal niets doet. Tip: plan een relaxmomentje in op een vaste dag van de week / maand. Wat er ook gebeurt, jij neemt die dag voor jezelf!

 

Een gezonde leefstijl met chiropractie

Chiropractie helpt je bij een gezonde leefstijl, ook als je (nog) geen klachten hebt. Je kunt het zien als een soort onderhoudsbeurt voor je lichaam. Je brengt je auto toch ook regelmatig naar de garage voor een check? Zorg goed voor je lichaam, je hebt er maar één van. Samen werken we aan jouw doelen en begeleiden we je met zachtaardige behandelingen, persoonlijke aandacht en tips op het gebied van gezondheid, voeding en beweging. 


Ook de voordelen van chiropractie ervaren? Vraag een gratis eerste consult aan. Samen bepalen we gezondheidsdoelen en werken aan een lichaam in balans. Dat gaat vaak sneller dan je denkt!

 

Wil je weten of chiropractie iets voor jou is?

Neem dan contact op met Jolanda of Kelly

 

Maaike-Lifestyle-Chiropractic