Wat is het verschil tussen een chiropractor en een Fysiotherapeut

Nederland heeft een breed aanbod aan zorgverleners. En één van de zorgprofessionals die steeds populairder wordt, is de chiropractor. Chiropractie is al langere tijd populair in het buitenland maar wordt nu ook in Nederland steeds bekender. Dit wordt ook tijdens de Corona epidemie zichtbaar, nu rug patiënten klachten zien terugkeren omdat hun zorg bij chiropractoren wordt onderbroken.
Dit zorgt ervoor dat steeds meer mensen benieuwd zijn naar wat een chiropractor eigenlijk doet. Want is een chiropractor nu echt anders dan een fysiotherapeut. En een chiropractor, is dat hetzelfde als een kraker?
In dit artikel leggen wij u uit wat de verschillen zijn tussen een chiropractor en een fysiotherapeut en in welke situatie welke zorg het meest geschikt is.
Chiropracties consult

Wat doet een Chiropractor

Een chiropractor is het beste te omschrijven als een gezondheidsbevorderaar die heel veel kennis heeft van het menselijk lichaam en van het zenuwstelsel. Doordat ons complete lichaam wordt aangestuurd door onze zenuwen, zijn lichamelijke klachten ook heel vaak te verklaren vanuit dit zenuwstelsel. De chiropractor is gespecialiseerd in het verzorgen van het zenuwstelsel, waardoor dit optimaal kan functioneren. Als gevolg hiervan kan ook het lichaam zelf, weer optimaal functioneren.
Bekende voorbeelden hiervan zijn het “kraken” van de rug. Hierbij brengt een chiropractor de wervels in balans, waardoor de zenuwen die langs de wervels lopen, optimaal de ruimte krijgen. De term kraken komt van de knak die hierbij gehoord kan worden. Deze ontstaat door het ontsnappen van wat lucht en is volledig ongevaarlijk.
De chiropractor is dus iemand die exact weet welk orgaan, lichaamsdeel of lichaamsfunctie bij welke zenuwen hoort en die vervolgens in staat is de zenuwen vrij te maken van barrières waardoor klachten verdwijnen.

“Een chiropractor is het beste te omschrijven als een gezondheidsbevorderaar die heel veel kennis heeft van het menselijk lichaam en van het zenuwstelsel. “

Wat doet een Fysiotherapeut

De fysiotherapeut zal dit vooral doen door oefeningen en (kracht)training. Hierbij gaat het dus om het bevorderen van het herstel en de terugkeer naar normaal. Hierbij richt de fysiotherapeut zich exclusief op het bewegingsapparaat en niet op de combinatie met het zenuwstelsel.
Chiropractor

Met welke klachten kunt u het best terecht bij een Chiropractor

Zoals we al zeiden, is de chiropractor eigenlijk gericht op het gehele lichaam. Dit gaat zelfs nog verder: De chiropractor is gericht op uw gehele gezondheid. Een groot deel van de mensen die een chiropractor bezoekt, heeft namelijk helemaal geen klachten (meer). Dit komt omdat een chiropractor heel effectief het lichaam kan stimuleren om zelf te herstellen. Wanneer deze stimulatie, bijvoorbeeld door de Zone Technique, op regelmatige basis wordt gedaan. Dan blijven klachten vaak zelfs achterwege.
Om die reden gaan veel mensen op regelmatige basis bij een chiropractor langs, juist om te voorkomen dat hun migraine terugkomt of om te voorkomen dat ze rugklachten krijgen. Dit wordt door chiropractoren wel eens de “lichamelijke APK” genoemd omdat met deze controles ergere klachten worden voorkomen.
Doordat de chiropractor geen symptomen bestrijdt (een chiropractor zal nooit chemicaliën voorschrijven om symptomen te onderdrukken!), wordt er niets onderdrukt. De chiropractor stimuleert wel het lichaam om zelf te herstellen door de juiste voorwaarden/omstandigheden voor dit herstel te creëren.
U kunt zich voorstellen dat uw migraine niet geneest, wanneer uw hersenen veel te veel prikkels ontvangen vanuit uw nek omdat daar zenuwen bekneld zitten. De chiropractor kan dan de beknellingen in de nek verzorgen, waardoor het brein niet meer overprikkeld raakt en er dus helemaal geen migraine meer optreedt.
De chiropractor heeft vergelijkbare technieken voor talloze klachten en aandoeningen.

Chiropractische zorg bij Lifestyle Chiropractic

Onze praktijk biedt hoogwaardige chiropractische zorg. Wij doen dit op basis van de Zone Technique. Deze extra specialisatie binnen de chiropractie geeft ons nog meer mogelijkheden om de gezondheid van onze cliënten te verbeteren.
Wij komen graag met u in contact wanneer u last heeft rugklachten of andere klachten zoals migraine. U kunt bijvoorbeeld op onze pagina’s over de Zone Technique kijken bij welke klachten wij u zouden kunnen helpen. Of u kunt direct contact met ons opnemen om een eerste intake in te plannen.

“Onze praktijk biedt hoogwaardige chiropractische zorg. Wij doen dit op basis van de Zone Technique. “

Wil je weten of chiropractie iets voor jou is?

Neem dan contact op met Jolanda of Kelly

 

Maaike-Lifestyle-Chiropractic