Hoe kan een chiropractor helpen bij een nekhernia?

Iedereen kent wel de aandoening hernia. Heel veel mensen denken hierbij aan een rugblessure. Een hernia kan echter ook in de nek voorkomen. Sterker nog, dit gebeurt heel veel. De nek is namelijk voortdurend in beweging en wordt ook nog eens vrij zwaar belast.

Wij vertellen u daarom graag meer over wat u zelf kunt doen tegen nekklachten en hoe wij u hierbij kunnen helpen. Doordat een nekhernia ontstaat via de beknelling van een zenuw dichtbij een nekwervel, is deze aandoening bij uitstek geschikt voor chiropractische zorg.Waardoor ontstaat een nekhernia?

Veel mensen belasten hun nek op een manier waarop dit eigenlijk niet de bedoeling is. We zitten veel stil en kijken naar een beeldscherm. Dit scherm staat voor ons of we houden het in onze hand. Hierbij maken we veel kleine bewegingen, maar gebruiken we de spieren in onze nek weinig.

Tegelijkertijd vragen we wel veel van de nekwervels, want doordat het hoofd in een onnatuurlijke stand staat, komt er veel belasting op de nekwervels terecht. Deze kunnen veel hebben, maar vooral wanneer de belasting evenredig is en wanneer de wervels in balans staan.

Op het moment dat de stand van de wervels in de nek niet optimaal is, dan neemt de druk sterk toe. Deze wordt minder goed verdeeld waardoor allerlei structuren een te zware belasting ondergaan. Dit kan grote gevolgen hebben, waar een nekhernia een bekend voorbeeld van is.

Hierbij komt er te veel druk te staan op de zachte kraakbeenringen tussen de wervels. Deze tussenwervelschijven kunnen hierdoor vervormen. De zachte inhoud van de tussenwervelschijven stulpt hierbij uit en drukt op de zenuwen die rondom de wervels lopen. Dit veroorzaakt de kenmerkende klachten.

“Een nekhernia ontstaat wanneer de tussenwervelschijf in de nek uitpuilt en druk uitoefent op de zenuwwortels, wat kan leiden tot pijn, tintelingen en zwakte in de armen.”

-Life Chiropractie-

Hoe weet u of u last heeft van een nekhernia?

Bij een nekhernia is er dus sprake van een beknelde zenuw. Er lopen langs, door en rondom de nekwervels allerlei zenuwen. Deze verbindt ons centrale zenuwstelsel met ons lichaam. De zenuwen lopen hiervoor vanuit het ruggenmerg naar onze organen en lichaamsdelen. Ze verlaten het ruggenmerg door via de wervels naar buiten te treden.

Wanneer de wervels in de goede stand staan, dan bieden ze een stevige en beschutte omgeving voor de zenuwen. Deze kunnen hierdoor ongestoord langs de wervels lopen. Op het moment dat de stand van de wervels afwijkt, dan komen de zenuwen in het gedrang. Bijvoorbeeld doordat er een tussenwervelschijf uitstulpt. 

Het signaal van de zenuw raakt hierdoor verstoord. Dit merkt u vaak niet alleen op de plek van de beklemming. Dit kan ook voorkomen in het gebied waar de zenuw naar toe loopt. Dit wordt uitstralende pijn genoemd. 

De klachten hoeven niet alleen tot pijn beperkt te blijven, u kunt ook last hebben van een doof gevoel of van tintelingen. In een ernstige situatie kunt u zelfs merken dat u krachtsverlies heeft.

Wanneer u klachten heeft die passen bij dit beeld, dan is het verstandig om u bijvoorbeeld bij een chiropractor te laten controleren.

Onze zorg bij klachten door een nekhernia

Het uitstulpen van de tussenwervelschijf geeft klachten, maar er is vanzelfsprekend een oorzaak voor dit uitstulpen. Het is deze oorzaak die geadresseerd moet worden om een duurzame genezing te krijgen.

In veel gevallen is de balans van de wervelkolom in samenwerking met de belasting van de wervelkolom de belangrijkste reden voor de uitstulping. 

Het herstel van de balans en het verminderen van de belasting, is dan ook in de meeste gevallen de sleutel tot het oplossen van uw klachten. Om dit te doen, hebben wij diverse technieken tot onze beschikking. De meest bekende is het manipuleren van gewrichten, dit wordt ook wel het kraken genoemd.

Wij zetten afhankelijk van uw exacte situatie altijd aanvullende of ondersteunende technieken in. Wij vertellen u graag wat de mogelijkheden voor u zijn. U kunt ons hiervoor bellen of een bericht sturen, wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

Chiropracties consult

Welkom bij Lifestyle Chiropractic

Onze praktijk is de eerste praktijk in Nederland waar alle zes zones van de Zone Technique mochten worden behandeld. Niet voor niets is onze chiropractor Kenn Koehler in 2015 uitgeroepen tot chiropractor van het jaar.

Wij bieden u dus kennis en ervaring. Deze combineren wij met persoonlijke aandacht en een natuurlijke passie voor het menselijk lichaam en gezondheid. Wij verwelkomen u graag in onze praktijk. Hiervoor kunt u ons eenvoudig bellen of een bericht sturen.

Wij staan voor u klaar!

Wil je weten of chiropractie iets voor jou is?

Neem dan contact op met Jolanda of Kelly

 

Maaike-Lifestyle-Chiropractic