Hoewel chiropractie zich voornamelijk richt op het verbeteren van de gezondheid komt het toch steeds meer voor dat mensen de chiropractor bezoeken om allerlei uiteenlopende klachten te laten behandelen. Chiropractische correcties kunnen veel voordelen opleveren voor patiënten met diverse klachten, bijvoorbeeld artritis. In dit artikel zullen we bekijken hoe chiropractie mensen met artritis kan helpen en geven we tips hoe je de pijn die deze aandoening met zich meebrengt kunt verlichten.

Wat doet een chiropractor

Een Doctor of Chiropractic, (DC) beter bekend als chiropractor, is een gezondheidswerker die zich voornamelijk richt op het verbeteren van de gezondheid in plaats van het genezen van een aandoening. De specialiteit van een chiropractor is het corrigeren van de wervelkolom om subluxaties, die zenuwen kunnen beknellen, op te lossen.
Regelmatige bezoeken aan een chiropractor zijn niet alleen goed voor je gezondheid, maar kunnen ook helpen om rugklachten of andere symptomen te verlichten die ontstaan door subluxaties in de wervelkolom. Ook kan de chiropractor patiënten adviezen geven in het doen van de juiste oefeningen en aanpassingen in voeding om zo pijn en ontstekingen onder controle te houden. Veel verzekeringen vergoeden in hun aanvullende pakketten bezoeken aan de chiropractor, in ieder geval gedeeltelijk.

 

Wat is artritis?

Simpel gezegd is artritis een ontsteking van de gewrichten wat kan resulteren in pijnlijke gewrichten, stijfheid en beperkte bewegingsmogelijkheden. Er zijn wel 200 verschillende varianten van deze aandoening. Over het algemeen wordt het geassocieerd met ouderdom, maar het kan ook bij jonge mensen overkomen. Artritis kan bijna overal in het lichaam voorkomen en het heeft overal een andere oorzaak en naam. In sommige gevallen kan het zelfs schade aanrichten in weefsel en spieren, zoals het hart en de longen.
Osteoartritis, is de meest voorkomende vorm. Dit ontstaat door herhaalde (over) belasting van het gewricht en komt het meest voor bij ouderen.
Andere veel voorkomende vormen van artritis zijn:

 • Reumatoïde artritis, de tweede meest voorkomende vorm. Hierbij valt het eigen immuunsysteem de gewrichten aan.
 • Artritis psoriatica, ook een vorm van auto-immune artritis. Dit veroorzaakt zowel huid- als gewrichtsproblemen
 • De ziekte van Bechterew, ontsteking van de gewrichten in de wervelkolom en het bekken.
 • Septische artritis, vorm van gewrichtsontsteking die ontstaat door een virus of bacterie

Diagnose

Om de diagnose artritis te stellen is een compleet en grondig onderzoek nodig. Als een chiropractor extra onderzoek nodig vindt, kan het zijn dat een vervolg onderzoek bij de reumatoloog wordt geadviseerd. Dit vervolgonderzoek kan bestaan uit röntgenfoto’s, een MRI scan, urine en bloedonderzoek of ander lichamelijk onderzoek.
Het is belangrijk om de juiste diagnose te stellen om de symptomen van de artritis zo effectief mogelijk te kunnen behandelen.

Chiropractie en artritis

De meest gangbare behandeling van artritis is met medicatie, dit onderdrukt de ontsteking en zwelling en vermindert de pijn. Echter kunnen chiropractoren veel doen om de artritis onder controle te houden. Medicatie werkt goed, maar lange termijngebruik kan gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Daarbij moet je denken aan aantasting van het eigen herstellend vermogen van het lichaam, maagproblemen en interne bloedingen.
Door regelmatig een chiropractor te bezoeken kan je minder afhankelijk worden van deze medicatie door de pijn en symptomen ook op een natuurlijke manier te verminderen. Een chiropractor kan bijvoorbeeld:

 • Zorgen dat je wervelkolom gezond is waardoor je je makkelijker kunt bewegen
 • Het uithoudingsvermogen en de flexibiliteit verbeteren
 • Je kracht en spierspanning verbeteren
 • Helpen om een juist dieet en voedingspatroon op te stellen om ontsteking op een natuurlijke manier te verminderen

Daarnaast kan een chiropractor oefeningen adviseren die bevorderlijk zijn voor de klacht. Volgens de American Chiropractic Association is dat een vitaal onderdeel van het onder controle houden van de symptomen van artritis

Behandeling van de symptomen

Begrijp wel dat een chiropractor de artritis niet kan genezen. Helaas is er tot op heden geen geneesmiddel voor deze aandoening. Wel kunnen ze helpen de symptomen te verlichten en de voortgang van de ziekte af te remmen. Ze kunnen chiropractische correcties combineren met andere behandelmethoden om de ziekte aan te pakken. Deze behandelmethoden kunnen zijn:

 • Gebruik van warmte en koude kompressen
 • Echotherapie
 • Massage
 • Fysiotherapie
 • Magnetische therapie

Het resultaat

Met een ontstekingsziekte zoals artritis, worden de beste resultaten behaald door het met verschillende middelen te bestrijden. Dit houd in dat, als het nodig is, de chiropractor en reumatoloog de behandelingen combineren. Als toevoeging aan de behandelingen kunnen een gezond dieet en een actief bewegingsplan helpen om je in de juiste richting te sturen voor een gezonder resultaat.
Als je zelf of iemand die je kent artritis heeft, aarzel dan niet om ons te bellen. We willen graag helpen op alle manieren die we kunnen
Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd door Blogging Chiros LLC voor zijn Doctor Chiropractor leden en mag op geen enkele manier worden gekopieerd of gedupliceerd, ook niet door afdrukken of op elektronische wijze, niet tegen betaling maar ook niet gratis, zonder de voorafgaandelijke schriftelijke toelating van Blogging Chiros, LLC.

Wil je weten of chiropractie iets voor jou is?

Neem dan contact op met Jolanda of Kelly

 

Maaike-Lifestyle-Chiropractic