Wat doet een chiropractor anders dan een manueel therapeut?

Bent u op zoek naar een therapeut voor behandeling van nek- of rugklachten? Dan bent u waarschijnlijk al vaak de termen chiropractie en manuele therapie tegengekomen. Twee verschillende behandelaars, met beide een verschillende expertise. Maar wat is nu precies het verschil tussen een chiropractor en een manueel therapeut?
Lees vooral verder, in dit artikel leggen wij het u uit.
Wat doet een chiropractor anders dan een manueel therapeut

Wat doet een Manueel therapeut

Een manueel therapeut is een persoon die de opleiding fysiotherapie heeft afgerond en vervolgens een deeltijd specialisatie tot manueel therapeut heeft gevolgd. De manueel therapeut focust zich op het functioneren van het bewegingsapparaat. Het bewegingsapparaat omvat eigenlijk alle benodigde delen om beweging mogelijk te maken. Hierbij kunt u denken aan spieren, botten, gewrichten en kapsels.

Behandeling bij Manuele Therapie

De behandeling van een manueel therapeut bestaat vaak uit het uitvoeren van een lichte druk op de botten en spieren om voor beweging te zorgen in de gewrichten. Aangezien alle botten aan elkaar vast zitten en op die manier elkaars functioneren kunnen beïnvloeden, worden vaak meerdere gewrichten behandeld door een manueel therapeut. Het doel van de behandeling is om de optimale beweging van de gewrichten te herstellen om op deze manier de klachten te verhelpen.

“Bij een chiropractor bestaat de behandeling vaak uit het toedienen van korte, precieze impulsen met de handen om communicatiestoornissen tussen het zenuwstelsel en het bewegingsapparaat op te heffen, waardoor de klachten verminderen.”

Wat doet een Chiropractor?

Een chiropractor heeft een 5-jarige universitaire opleiding gevolgd (soms lange) met daaropvolgend een stage onder toeziend oog van een ervaren chiropractor. Een chiropractor richt zich net als de manueel therapeut op het bewegingsapparaat, maar daarnaast ligt de focus ook specifiek op de wervelkolom en het zenuwstelsel.
Deze brede aanpak zorgt ervoor dat het lichaam als geheel gezien wordt waardoor echt de oorzaak van de klacht wordt aangepakt.
Bij de opleiding tot chiropractor ligt de focus voornamelijk op diagnose, herkenning van aandoeningen en processen, maar ook het analyseren van röntgenfoto’s en MRI’s. Dit betekent dat voor eventuele evaluatie van deze beelden u ook terecht kunt bij de chiropractor en niet hoeft worden doorverwezen naar een andere arts.
Belangrijk om te vermelden is dat het gebruik van deze beeldvormende technieken niet altijd noodzakelijk is.

Behandeling bij een chiropractor

Bij een chiropractor bestaat de behandeling vaak uit het toedienen van korte, precieze impulsen met de handen om communicatiestoornissen tussen het zenuwstelsel en het bewegingsapparaat op te heffen, waardoor de klachten verminderen. Hierbij ontstaan soms kleine gasbelletjes in het gewricht, wat het kenmerkende ‘kraakgeluid’ kan geven. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van massage en mobilisatie voor behandeling van de spieren of andere weefsels.
Verder geeft de chiropractor ook oefeningen en/of adviezen voor bijvoorbeeld het ergonomisch inrichten van uw omgeving, ademhalingstechnieken of adviezen voor de houding om de behandeling te optimaliseren.
Wat doet een Chiropractor

Verschil tussen een Chiropractor en een Manueel therapeut

Nog even op een rijtje, wat is nu precies het verschil? Ten eerste is een duidelijk verschil te zien in duur van de opleiding en de specialisatie ervan. De opleiding tot chiropractor bestaat uit 5 jaar met daaropvolgend een stage onder begeleiding, waar de focus ligt op de functie en interactie van het bewegingsapparaat, het zenuwstelsel en de wervelkolom. De specialisatie tot manueel therapeut is een stuk korter en daar ligt de focus meer specifiek op het bewegingsapparaat.
In behandeling gaat het bij beide specialisaties om het in beweging brengen van het lichaam om de klachten te verhelpen. De chiropractor kijkt echter naar het lichaam als geheel en de manueel therapeut richt zich voornamelijk op het functioneren van de spieren en gewrichten.

Lifestyle Chiropractic

Bent u op zoek naar een chiropractie praktijk? Dan bent u bij ons op het goede adres. Met onze unieke behandelmethode waarbij gebruik wordt gemaakt van de zone-techniek onderscheiden wij ons van andere chiropractie praktijken.
Daarnaast staat een persoonlijke aanpak centraal om samen met u op zoek te gaan naar een juiste behandeling voor u.
Mocht u nog vragen hebben of een afspraak willen maken, schroom niet, we helpen u graag. Neem vooral contact met ons op en hopelijk tot snel, in onze praktijk in Noordwijk!

Wil je weten of chiropractie iets voor jou is?

Neem dan contact op met Jolanda of Kelly

 

Maaike-Lifestyle-Chiropractic