Ik ben door mijn rug gegaan, kan een chiropractor helpen?

Het is u vast weleens overkomen: u wilt iets oppakken van de grond en ineens schiet het in uw rug. Vaak een pijnlijke ervaring waar u nog lange tijd last van kunt hebben. Deze acute pijn in de rug wordt ook wel spit, lumbago of acute lage rugpijn genoemd. In dit artikel leest u hoe chiropractie van toepassing kan zijn als u door uw rug bent gegaan.

Oorzaken van spit

Een van de belangrijkste onderliggende oorzaken van waarom mensen door hun rug gaan is een verkeerde houding. Zo’n verkeerde houding kan bijvoorbeeld ontstaan doordat u met een gekromde rug achter uw laptop of computer zit.
Andere oorzaken kunnen een verkeerde houding tijdens zwaar tillen of een slechte fysieke houding in het algemeen zijn. Weinig beweging, zware fysieke arbeid of een flink verhoogde belasting van de rug tijdens het uitoefenen van sport kunnen voorbeelden zijn van de oorzaak van acute lage rugpijn.
Onderrug klachten

Door de rug gaan: een opeenstapeling van beschadigingen

Acute lage rugpijn (spit) lijkt vaak plotseling te ontstaan, maar eigenlijk is dit een uiting van een al veel langer bestaand probleem. U zou het kunnen vergelijken met het plotseling verrekken of verkrampen van de spieren in de lage rug. Door het aannemen van bijvoorbeeld een verkeerde houding, kunnen er kleine beschadigingen in structuren van het lichaam, zoals spieren, bindweefsel en zenuwen ontstaan.
Spit is vaak een combinatie van een verkeerde belasting van de wervelkolom samen met de irritatie van de zenuwen en verkramping van de omliggende spieren. Spit is dus het gevolg van eerdere
beschadigingen die plots tot uiting komen als het lichaam hier niet meer voor kan compenseren.

Pijn en compensatiegedrag

Door de rug gaan is vaak een pijnlijke ervaring waarbij u een hevige, stekende pijn kunt voelen in uw (onder)rug. Iets wat vaak voorkomt is dat deze pijn uitstraalt naar andere lichaamsdelen, zoals bijvoorbeeld de benen. Een natuurlijke reactie is om de pijn te compenseren door naar de “niet-pijnlijke” kant te hellen en zo de pijn te ontlasten.
Helaas werkt dit mechanisme averechts! Compensatiegedrag heeft vaak alleen nog maar meer spierspanningen en verkrampingen tot gevolg en biedt dus geen oplossing… Het is dus van belang dat de oorzaak van het probleem op de juiste manier wordt aangepakt. Hierbij kan chiropractie de uitstekende oplossing bieden!

“Door de pijn te compenseren en naar de “niet-pijnlijke” kant te hellen is niet de juiste manier om de pijn aan te pakken”

Chiropractie bij klachten door acute lage rugpijn

Wanneer u last heeft van klachten veroorzaakt door acute lage rugpijn, oftewel spit, kan chiropractie zeer goede zorg bieden. Wij starten onze behandeling altijd met een uitgebreid onderzoek om nauwkeurig in kaart te brengen wat precies de oorzaak is van de klachten die u ervaart.
Zoals eerder benoemd, is de pijn die u ervaart in uw rug na het oplopen van spit het gevolg van eerdere beschadigingen zoals een beknelde of geïrriteerde zenuw, waardoor een soort zenuwblokkade ontstaat. Ons lichaam wordt immers aangestuurd door onze zenuwen. Het is dan ook niet zo gek dat veel klachten te verklaren zijn vanuit dit zenuwstelsel!
De chiropractor zal de zenuwblokkade vervolgens proberen weg te nemen door het toepassen van manuele (handmatige) druktechnieken, waardoor het zenuwstelsel weer in balans gebracht kan worden.
Als uw zenuwstelsel namelijk weer in balans is, heeft uw lichaam het natuurlijke vermogen om zichzelf weer te herstellen. Hierdoor wordt de oorzaak van de klachten weggenomen, in tegenstelling tot het behandelen van klachten, en zorgt dit voor een natuurlijke en duurzame oplossing. Door chiropractie toe te passen wordt u van uw klachten verlicht en is de kans op een eventuele herhaling van door de rug gaan beduidend minder.
Door je rug gaan

Chiropractische zorg bij door de rug gaan door Lifestyle Chiropractic

Onze praktijk biedt hoogwaardige chiropractische zorg. De chiropractoren bij Lifestyle Chiropractic zijn erkend, waardoor u verzekerd bent van de hoogste kwaliteit zorg.
Heeft u last van rugklachten doordat u door uw rug bent gegaan? Wij komen graag met u in contact! Lifestyle Chiropractic kan zeer goede zorg bieden bij klachten veroorzaakt door acute rugpijn.
U bent van harte welkom voor een consult.

Wil je weten of chiropractie iets voor jou is?

Neem dan contact op met Jolanda of Kelly

 

Maaike-Lifestyle-Chiropractic