Knieklachten door artrose

Minder last van knieklachten door artrose met de juiste Chiropractische zorg

Artrose is de belangrijkste oorzaak van knieklachten. Veel mensen van boven de 45 krijgen dan ook last van deze knieklacht. De pijn wordt veroorzaakt doordat het kraakbeen in de knie afneemt.

Dit proces is niet omkeer, het kraakbeen komt niet meer terug. Dit betekent echter niet dat er niets te doen is aan de klachten. Want onze ervaren Chiropractoren hebben nog verschillende opties om uw klachten te verminderen.

In dit artikel leggen we u graag uit hoe wij dit doen.

Artrose in de knie, meer dan alleen slijtage van het kraakbeen

Het kraakbeen in de knie heeft als belangrijkste functie het opvangen van schokken, het makkelijk laten buigen van het gewricht en het beschermen van de botdelen in de knie.

Om dit goed te kunnen doen is er een dunne, gladde laag van elastisch kraakbeen aanwezig tussen de botten van het bovenbeen en onderbeen. Bij artrose is deze laag kraakbeen niet glad en elastisch, maar ontstoken, broos en van slechte kwaliteit.

Hierdoor is het kraakbeen niet alleen veel minder glad, het is ook minder goed in staat om schokken te dempen. De ontsteking van het kraakbeen wordt dan ook vaak gevolgd door irritatie en ontsteking van het hele gewricht, omdat dit gewricht niet goed meer wordt beschermd tegen de klappen.

Door de ontsteking ontstaat er zwelling en verdere vermindering van de functie van het gewricht. Ook ontstaat er pijn doordat het gewricht gevoelig wordt.

Een vicieuze cirkel van irritatie en pijn door artrose in de knie

Het beschadigde kraakbeen zorgt dus voor veel meer dan alleen een verminderde demping van schokken. Het ontstekingsproces zorgt ervoor dat het weefsel veel heftiger reageert op belasting. Door de zwelling neemt de functionaliteit af en raken structuren in de knie nog verder bekneld.

Het kraakbeen en het andere ontstoken weefsel geeft ontstekingsfactoren af, waardoor er allerlei processen op gang komen die zorgen voor nog meer activiteit in de knie. Het gevolg is een serie van veranderingen die zorgen voor een steeds verdere afname van de gezonde functie.

Wat begon als een vermindering van het aanwezig kraakbeen, wordt zo een chronisch ontstoken, pijnlijk en slecht belastbaar gewricht. De klachten houden zichzelf grotendeels in stand en worden steeds erger.

Met Chiropractie willen wij deze cirkel doorbreken.

“Het is niet mogelijk om het kraakbeen terug te brengen. De schade is aanwezig, deze zal niet meer verdwijnen. Maar het is met name de ontsteking die de klachten geeft, niet de afname van het kraakbeen. We kunnen wel op allerlei manieren die ontsteking verminderen.”

-Lifestyle Chiropractic-

Chiropractische zorg bij artrose klachten van de knie

Het is niet mogelijk om het kraakbeen terug te brengen. De schade is aanwezig, deze zal niet meer verdwijnen. Maar het is met name de ontsteking die de klachten geeft, niet de afname van het kraakbeen. We kunnen wel op allerlei manieren die ontsteking verminderen.

Dit doen we door uw kniegewricht te mobiliseren en de omringende spieren te versterken. Wanneer u een goede houding heeft, uw knie op de juiste manier gebruikt en voldoende ondersteuning hebt van uw spierweefsel, dan is de belasting minimaal.

Het weefsel krijgt hierdoor de kans om tot rust te komen en de ontsteking kan verminderen. Hierdoor neemt de pijn af en komt de functionaliteit van het gewricht weer terug. Het is afhankelijk van uw persoonlijke situatie hoeveel uw gezondheid verbetert.

Wij helpen u ook graag met specifieke levensstijl adviezen, want u kunt nog meer doen om uw klachten te verminderen. Een gezond gewicht, de juiste voeding, goede beweging en soms gerichte supplementen kunnen bijdragen aan een verdere afname van de klachten.

Op deze wijze komt misschien niet het kraakbeen zelf terug, maar krijgt u wel weer de functionaliteit van uw knie terug. Zonder pijn.

Lifestyle-Schouder

Chiropractie bij Lifestyle Chiropractic

Onze praktijk biedt hoogwaardige chiropractische zorg. Dit doen wij voor allerlei aandoeningen en klachten. Wij beschikken als enige praktijk in Nederland over gediplomeerde specialisten die de Zone Technique beheersen en training mogen geven aan anderen.

Wij zetten onze kennis en ervaring graag bij u in. U kunt ons bellen of een bericht sturen om meer te horen over onze manier van werken. Wij staan voor u klaar!

Wil je weten of chiropractie iets voor jou is?

Neem dan contact op met Jolanda of Kelly

 

Maaike-Lifestyle-Chiropractic