Is chiropractie gevaarlijk? (Spoiler: nee)

Een chiropractor is, volgens de World Federation of Chiropractics, een zorgverlener die zich bezighoudt met diagnose, behandeling en preventie van functionele stoornissen aan het bewegingsapparaat en met de effecten van deze stoornissen op het zenuwstelsel en de algemene gezondheid. Chiropractie gaat ervan uit dat het zenuwstelsel alle processen in het lichaam aanstuurt. Een ongestoord zenuwstelsel is dan ook essentieel voor een goede gezondheid.
Een chiropractor ondersteunt de optimale gezondheid met o.a. manuele druktechnieken, ook wel correcties genoemd. Naast de correcties zijn veelvoorkomende behandelvormen o.a. mobilisatietechnieken, myofasciale technieken, revalidatieoefeningen, taping en dry-needling. Al deze vormen focussen op het aanpakken van problemen veroorzaakt vanuit de wervelkolom en het zenuwstelsel. Een chiropractor zal dus nooit chemicaliën (medicijnen) voorschrijven.
Heeft chiropractie bijwerkingen

Waar komt de naam “kraker” vandaan

De correcties die worden uitgevoerd door een chiropractor, staan in de volksmond tevens bekend als kraken. Bij zo’n manipulatie wordt er een snelle en gecontroleerde rek- of drukbewegingen op het lichaam uitgeoefend. Een veel voorkomende mythe is dat bij een manipulatie sprake is van een verschuiving van de botten. Dit is incorrect. Het rekken en druk uitoefenen op gewrichten zorgt ervoor dat er spanning uit het gewricht wordt weggenomen. Hierdoor ontstaat er een grotere bewegingsrange en meer ruimte voor zenuwen. Het lichaam wordt feitelijk weer in balans gebracht.
U lichaam zal bij een manipulatie vaak een krakend geluid produceren. Dit is een normaal geluid en hoort er nu eenmaal bij. Over hoe het geluid ontstaat zijn verschillende theorieën. Een van de bekendste theorieën heeft te maken met het inklappen van een luchtbel. Om elk gewricht zit een gewrichtskapsel wat gewrichtsvloeistof bevat. In deze vloeistof kan een luchtbel worden gevormd. Zo’n luchtbel kan inklappen door het gewricht uit elkaar te trekken of door druk op het gewricht uit te oefenen. Dat is precies wat er tijdens een manipulatie gebeurt.

“Een chiropractor ondersteunt de optimale gezondheid met o.a. manuele druktechnieken, ook wel correcties genoemd.”

Heeft chiropractie bijwerkingen?

Het kan zijn dat u last hebt van bepaalde bijwerkingen na een behandeling. Vele van deze bijwerkingen zijn mild. Het zijn namelijk geen bijwerkingen die het gevolg zijn van ontregelde processen door medicatie, maar meer bijwerkingen die te vergelijken zijn met spierpijn na het sporten.
Voorbeelden hiervan zijn duizeligheid, hoofdpijn en vermoeidheid na de behandeling. Deze bijwerkingen zijn even aanwezig, maar zullen ook snel weer verdwijnen.
Meer ernstige bijwerkingen zijn bijzonder onwaarschijnlijk. Het risico op een hernia van de tussenwervelschijven door een manipulatie ligt ongeveer rond de 1:3.700.000. Kortom, als u het komende jaar iedere dag 10 keer naar een chiropractor zou gaan, dan nog zou er de komende honderden jaren geen hernia optreden…
Om de risico’s op bijwerkingen zo klein mogelijk te houden is het belangrijk dat u behandeld wordt door een ervaren en gediplomeerde chiropractor. Om een officiële chiropractor te worden is een universitaire opleiding van 5 jaar nodig. Daarna zijn er regelmatig verplichte cursussen nodig om als erkende chiropractor aan het werk te kunnen blijven.
Is chiropractie gevaarlijk

Toezicht op de kwaliteit van Chiropractoren in Nederland

Hoewel chiropractie in veel landen al een wettelijk erkend beroep is, behoort het in Nederland nog tot de alternatieve geneeswijzen. Daarom is het belangrijk om na te gaan of een chiropractor ingeschreven staat bij de beroepsgroep. Alleen na het volgen van de universitaire studie en door het volgen van de cursussen is het namelijk mogelijk om in geschreven te staan bij de Stichting Chiropractie Nederland (SCN) en bij de Nederlandse Chiropractoren Associatie (NCA).
Controleer dus of uw chiropractor hier ingeschreven staat, dan is zijn kwaliteit dus getoetst door de beroepsgroep.

Veilig werken aan een betere gezondheid bij Lifestyle Chiropractic

Onze chiropractors zijn erkend, waardoor u verzekerd bent van de hoogste kwaliteit zorg. Naast dat wij erkend chiropractor zijn, heeft onze praktijk ook de extra specialisatie voor zorg middels de Zone Technique. Deze kennis helpt ons om nog meer waardevolle zorg te kunnen bieden.
Wij komen graag met u in contact om te onderzoeken op welke manier chiropractie uw gezondheid kan verbeteren!

Wil je weten of chiropractie iets voor jou is?

Neem dan contact op met Jolanda of Kelly

 

Maaike-Lifestyle-Chiropractic