Hoe kan uw chiropractor u helpen bij dementie klachten?

Het is voor veel mensen een verschrikkelijk idee om dementie te krijgen. De geleidelijke aftakeling van ons brein is voor velen een doemscenario. Helaas krijgt een substantieel deel van de Nederlandse bevolking te maken met één van de vormen van dementie.

Op dit moment hebben zo’n driehonderdduizend mensen in Nederland last van dementie. Dit is echter geen homogene groep. Er zijn mensen die veel klachten hebben, maar er zijn ook mensen die weinig klachten hebben.

Ook het beloop van de aandoening kan sterk verschillen. De klachten kunnen toenemen, maar ook jarenlang stabiel zijn. Er wordt niet voor niets veel onderzoek gedaan naar de behandeling bij dementie.

Wij willen u meer vertellen over nieuwe wetenschappelijke inzichten die door ons als chiropractor worden ingezet bij cliënten met dementie.

Wat is er aan de hand bij dementie?

Dementie is niet één sterk begrensde aandoening. Dementie is een verzamelnaam voor een groep van aandoeningen die als kenmerk hebben dat er stoornissen ontstaan binnen het verstandelijke vermogen. Denk hierbij aan verstoringen in de spraak of van het geheugen.

Binnen de dementie zijn er verschillende bekende vormen zoals alzheimer, waarbij de hoeveelheid gezonde hersencellen gestaag afneemt. Een andere vorm is de vasculaire dementie, waarbij de schade aan het brein met name ontstaat door kleine CVA’s (beroertes of hersenbloedingen).

Net zoals bij iedere ziekte of aandoening, is er nooit maar één oorzaak of aanleiding aan te wijzen. Bepaalde aspecten van de ziekte zijn bekend, maar er is altijd sprake van een combinatie van factoren. Dit is niet anders voor dementie.

Recent onderzoek toont een sterke correlatie aan tussen lichamelijke processen zoals een ontsteking en dementie. Ook is er steeds meer belangstelling voor verstoringen in de aanmaak van specifieke neurotransmitters die invloed hebben op het ziekteverloop.

Deze nieuwe inzichten zorgen voor nieuwe invalshoeken voor de behandeling. Een aantal van deze behandelopties past naadloos binnen de chiropractische benadering van zorg en gezondheid.

Onze behandeling is een combinatie van allerlei therapieën

Wij behandelen dementie niet met chemicaliën. Wij willen die omstandigheden voor uw brein creëren waarin uw brein optimaal kan functioneren. Er zijn bij dementie veranderingen in het brein die ervoor zorgen dat uw brein minder goed gaat functioneren. Die veranderingen willen wij terugdraaien.

U zult ons nooit horen zeggen dat wij u zullen genezen. Wij spreken liever van onze inspanningen om de juiste omstandigheden voor herstel te creëren. Dit is bij uitstek van belang bij neurodegeneratieve ziekten zoals dementie.

Er is heel veel mogelijk om uw brein te stimuleren en het ziekteproces af te remmen of terug te draaien. Wij bieden daarom allerlei verschillende manieren om delen van uw brein te prikkelen. Door specifieke activiteit in bepaalde hersengebieden, worden er stoffen aangemaakt of bepaalde processen gestimuleerd.

Hoe behandeld een chiropractor neurologische aandoeningen zoals dementie?

Bij aandoeningen zoals dementie ontstaan er beschadigingen in het brein, waardoor het brein minder goed gaat functioneren. Dit is echter niet het enige probleem bij dementie.

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat andere processen zoals bijvoorbeeld een ontsteking invloed hebben de op de aandoening. Het verminderen van ontstekingsprocessen heeft invloed op het verloop van de ziekte. Dit kan voor een afname van de klachten zorgen, doordat het hersenweefsel tot rust kan komen.

Wij bieden een programma van twee maanden waarin we starten met een voorbereidende fase. In deze periode ontvangt u speciaal geselecteerde voedingsmiddelen en supplementen. Deze hebben een bewezen ontsteking verlagend effect (anti-inflammatoir). Dit helpt direct om de ontstekingsreactie in uw hersenen te verminderen.

Na deze fase, richten we ons het stimuleren van hersengebieden die een verminderende functie hebben. We gebruiken hiervoor therapieën uit de functionele neurologie.

Bij dementie worden in specifieke delen van het brein minder neurotransmitters (signaalstoffen) aangemaakt. Hierdoor kunnen neurologische processen verstoord raken. Met onze therapie willen wij deze hersengebieden extra prikkelen, zodat stoffen als dopamine en serotonine weer extra worden aangemaakt.

Dit kan ervoor zorgen dat het ziekteproces (deels) ongedaan gemaakt wordt. Hierdoor kunnen de dementie klachten afnemen en kunt u minder last hebben van de aandoening.

“Recent onderzoek toont een sterke correlatie aan tussen lichamelijke processen zoals een ontsteking en dementie.”

-Lifestyle Chiropractie-

Kies voor Lifestyle Chiropractie bij dementie klachten

Onze praktijk specialiseert zich in zorg bij neurologische klachten. Dit noemen wij functionele neurologie; zorg gericht op het herstel van hersenfuncties.

Wij hebben hiervoor niet alleen hoogopgeleide chiropractoren. Wij hebben ook diverse materialen en voorzieningen die we in kunnen zetten. Hiermee kunnen wij uw brein ontlasten en stimuleren, zodat uw klachten afnemen.

We vertellen u graag meer over deze innovatieve manier van zorg. Wanneer u contact met ons opneemt, informeren wij u graag verder.

Chiropracties consult

Welkom bij Lifestyle Chiropractic

Onze praktijk is de eerste praktijk in Nederland waar alle zes zones van de Zone Technique mochten worden behandeld. Niet voor niets is onze chiropractor Kenn Koehler in 2015 uitgeroepen tot chiropractor van het jaar.

Wij bieden u dus kennis en ervaring. Deze combineren wij met persoonlijke aandacht en een natuurlijke passie voor het menselijk lichaam en gezondheid. Wij verwelkomen u graag in onze praktijk. Hiervoor kunt u ons eenvoudig bellen of een bericht sturen.

Wij staan voor u klaar!

Wil je weten of chiropractie iets voor jou is?

Neem dan contact op met Jolanda of Kelly

 

Maaike-Lifestyle-Chiropractic