Hoe kan een chiropractor helpen bij chronische nekklachten?

Bijna iedereen heeft weleens last gehad van nekklachten. Meestal gaan deze klachten vanzelf weer over. Eén op de 7 mensen blijft echter langdurig last houden van nekklachten.

We spreken van chronische nekklachten wanneer je gedurende een periode van 3 maanden of langer last hebt van deze klachten. Wanneer je last hebt van chronische nekklachten is professionele behandeling essentieel om de oorzaak van jouw klachten weg te nemen.

In deze blog lees je meer over de hulp die chiropractie kan bieden wanneer je last hebt van chronische nekklachten.

Wat zijn de symptomen bij nekproblematiek?

Het soort nekklachten dat je hebt en waar deze klachten merkbaar zijn, is volledig afhankelijk van de (plek van de) oorzaak van je klachten. De meeste mensen met langdurige nekklachten hebben last van pijn. Deze pijn kan in de nek voelbaar zijn, maar ook uitstralen richting het hoofd, de schouders, de rug en de armen.

Naast pijn kun je last hebben van tintelingen in het aangedane gebied. In ernstige gevallen kun je zelfs last krijgen van een doof gevoel. Ook hoofdpijn en duizeligheid kunnen ontstaan als gevolg van problematiek in de nek.

Nekklachten zijn dus meer dan enkel lokale pijnklachten in de nekregio. Door alle belangrijke structuren in en rond de nek, kunnen de klachten veel breder zijn.

Wat zijn de oorzaken van langdurige nekklachten?

De oorzaken van nekklachten zijn grofweg in te delen in twee categorieën. Allereerst kunnen de klachten ontstaan door overbelasting. Wanneer de belasting op de nek hoger is dan de belastbaarheid van de structuren in de nek, zorgt dit voor schade. Deze schade brengt nekklachten met zich mee.

Overbelasting kan ontstaan door het langdurig of vaak aannemen van een slechte houding, intensieve fysieke activiteit, een ongeluk, of door overmatige spierspanning door stress. Wanneer de nek overbelast wordt en deze niet voldoende rust krijgt om te herstellen, is de kans groot dat het lichaam de klachten niet zelf op kan lossen en de klachten langdurig blijven aanhouden.

Naast overbelasting kunnen ook verscheidene aandoeningen ten grondslag liggen aan de nekklachten. Zo kan artrose, een aandoening waarbij het kraakbeen in de gewrichten van de wervelkolom verandert, leiden tot pijn en stijfheid in de nek.

Daarnaast kan een hernia leiden tot druk op de zenuwen in de nek, waardoor je klachten kunt krijgen. Bovendien kunnen spieraandoeningen leiden tot chronische spierpijn in de nek.

Hoe kan een chiropractor helpen bij chronische nekklachten?

Binnen de chiropractie staat het corrigeren van afwijkingen in de wervelkolom centraal om zo het functioneren van het zenuwstelsel te verbeteren en het lichaam de mogelijkheid te geven om zelf te herstellen. Een goede balans van de wervelkolom betekent een goede drukverdeling met minimale belasting.

Om tot het meest passende behandelplan te komen, zal de chiropractor een intake maken met je voordat de behandeling begint. Tijdens deze intake stelt de chiropractor vragen over bijvoorbeeld de klachten die je ervaart en naar relevante medische voorgeschiedenis. Ter aanvulling zal de behandelaar een lichamelijk onderzoek doen.

Aan de hand van de informatie uit de intake wordt een persoonlijk behandelplan opgesteld dat gericht is op het wegnemen van de oorzaak van jouw klachten. Een van de meest voorkomende technieken die wordt toegepast binnen de chiropractie zijn manipulaties.

Dit zijn korte handmatige druktechnieken die worden toegepast door de chiropractor die als doel heeft om de balans tussen de structuren in de nek te herstellen en de nek beweeglijker te maken.

Bovendien kan de chiropractor oefeningen meegeven die de spieren in de nek belastbaarder en flexibeler maken. Ook kan de chiropractor je adviezen meegeven over bijvoorbeeld de mate waarin de nek kan worden belast.

“Naast overbelasting kunnen ook verscheidene aandoeningen ten grondslag liggen aan de nekklachten. Zo kan artrose, een aandoening waarbij het kraakbeen in de gewrichten van de wervelkolom verandert, leiden tot pijn en stijfheid in de nek. “

-Life Chiropractie-

De behandeling van chronische nekklachten bij Lifestyle Chiropractic

Heb jij al een lange tijd last van nekklachten? Dan wordt de kans steeds groter dat deze klachten niet vanzelf meer overgaan. Een behandeling bij Lifestyle Chiropractic biedt uitkomst. Bij ons ben je aan het juiste adres voor een persoonlijke behandeling die gericht is op het aanpakken van de oorzaak van jouw klachten.

Op die manier verminderen zowel jouw klachten als de kans dat de klachten in de toekomst terugkeren.

Neem daarom gerust contact met ons op! Wij helpen je graag met het vinden van de meest passende oplossing.

Chiropracties consult

Welkom bij Lifestyle Chiropractic

Onze praktijk is de eerste praktijk in Nederland waar alle zes zones van de Zone Technique mochten worden behandeld. Niet voor niets is onze chiropractor Kenn Koehler in 2015 uitgeroepen tot chiropractor van het jaar.

Wij bieden u dus kennis en ervaring. Deze combineren wij met persoonlijke aandacht en een natuurlijke passie voor het menselijk lichaam en gezondheid. Wij verwelkomen u graag in onze praktijk. Hiervoor kunt u ons eenvoudig bellen of een bericht sturen.

Wij staan voor u klaar!

Wil je weten of chiropractie iets voor jou is?

Neem dan contact op met Jolanda of Kelly

 

Maaike-Lifestyle-Chiropractic