Het verschil tussen een hernia en ischias: Waar heeft u last van?

De symptomen van een hernia en ischias lijken sterk op elkaar. Beide veroorzaken zenuwpijn in de (lage) rug die mogelijk uitstraalt naar het been. Toch zijn er flinke verschillen tussen beide aandoeningen. In dit artikel wordt uitgelegd wat elk van deze verschijnselen inhoudt en hoe ze zich van elkaar onderscheiden.

Het goede nieuws is dat chiropractische zorg effectief kan zijn bij de behandeling van zowel hernia als ischias!

Wat is een hernia?

Een veelvoorkomende vorm van hernia is de rughernia, ook bekend als lumbale hernia of hernia van de onderrug (Hernia Nuclei Pulposi). Een hernia doet zich voor wanneer het zachte kern weefsel (Nucleus Pulposus) van een tussenwervelschijf uitpuilt en druk uitoefent op het ruggenmerg of een zenuw.

Dit kan leiden tot irritatie, ontsteking of beschadiging van de zenuw, vaak gepaard gaand met tintelingen of een doof gevoel in gebieden waar de zenuw naar toe straalt, zoals het been of de voet. Soms kunnen bepaalde reflexen uitvallen en kan de bewegingsvrijheid verminderd zijn.

De symptomen van een hernia kunnen sterk variëren, maar beginnen meestal met pijnklachten in de onderrug, die soms uitstralen naar één of beide benen. Bukken kan moeilijk zijn en de flexibiliteit kan verminderd zijn. De intensiteit van de pijn kan variëren van continu hevig aanwezig tot soms helemaal afwezig.

Een hernia kan leiden tot veranderingen in houding, zoals meer voorovergebogen staan of leunen naar een bepaalde kant om de pijn te verlichten. Dit kan grote beperkingen opleveren in het dagelijks leven en een stevige invloed hebben op de kwaliteit van leven.

Wat is Ischias?

Ischias is een veelvoorkomende rugklacht die verwijst naar irritatie van de langste zenuw in het lichaam: de Nervus Ischiadicus. Deze irritatie kan verschillende oorzaken hebben. Wanneer de ischias zenuw beschadigd, ontstoken of geïrriteerd raakt, kan dit pijn in de onderrug veroorzaken, met uitstraling naar de billen en/of benen.

Een doffe pijn in de onderrug kan een indicatie zijn van het beginstadium van ischias. Vaak neemt men een andere houding aan om de pijn te verlichten, maar dit compensatiegedrag kan het probleem verergeren. Het is essentieel om de onderliggende oorzaak van de pijn aan te pakken, in plaats van alleen de symptomen te behandelen.

Hoewel de symptomen van hernia en ischias vergelijkbaar zijn, zijn er belangrijke verschillen tussen beide aandoeningen. Lage rugpijn met uitstraling naar het been is een veelvoorkomend symptoom, maar ischias is meer een verzamelnaam voor verschillende oorzaken van zenuwpijn in de rug, terwijl een hernia verwijst naar een specifieke aandoening veroorzaakt door beschadiging van een tussenwervelschijf of uitstulping van weefsel tegen een zenuw.

“Hoewel hernia en ischias vergelijkbare symptomen veroorzaken, zijn ze biologisch verschillend. Ischias verwijst naar zenuwpijn in de rug als een algemene term, terwijl hernia specifiek verwijst naar een aandoening die meestal wordt veroorzaakt door een beschadigde tussenwervelschijf.”

-Lifestyle Chiropractic-

Overeenkomsten en verschillen tussen een hernia en Ischias

Hoewel hernia en ischias vergelijkbare symptomen veroorzaken, zijn ze biologisch verschillend. Ischias verwijst naar zenuwpijn in de rug als een algemene term, terwijl hernia specifiek verwijst naar een aandoening die meestal wordt veroorzaakt door een beschadigde tussenwervelschijf.

Bij Lifestyle Chiropractic begrijpen we deze subtiele verschillen en bieden we gepersonaliseerde zorg voor hernia en ischias.

ischias hernia

Kom naar de Chiropractor bij rugklachten

Denkt u dat u last heeft van een hernia of ischias? Chiropractische zorg kan een effectieve oplossing bieden! Bij Lifestyle Chiropractic in Noordwijk zijn we gespecialiseerd in de behandeling van neurologische klachten, waaronder hernia’s en ischias.

We helpen u graag verder en nodigen u uit voor een intakegesprek. Neem gerust contact met ons op als u vragen heeft!

Wil je weten of chiropractie iets voor jou is?

Neem dan contact op met Jolanda of Kelly

 

Maaike-Lifestyle-Chiropractic