Chiropractie is bedoeld om pijn te verlichten en het lichaam te helpen zijn natuurlijke balans terug te vinden. Voor de chiropractor is het voorkomen van blessures de sleutel voor een gezond lichaam. De behandelingen, in combinatie met goede oefeningen, creëren sterke spieren die de wervelkolom en het lichaam optimaal kunnen beschermen. Hoewel iedere patiënt afzonderlijk instructies krijgt over welke oefeningen aansluiten op de persoonlijke situatie, zijn de volgende tips op alle patiënten van toepassing.

1. Neem de tijd om op te warmen voordat je gaat sporten.

Het is belangrijk dat je, voordat je met een training begint, een warming-up doet. Door een reeks dynamische bewegingen breng je je hartslag omhoog en warmen de spieren op die je gebruikt tijdens het sporten.

Bij een goede warming up gebruik je het hele lichaam. Doe bijvoorbeeld been lunges en beweeg tegelijk je armen heen en weer, of doe een loopbeweging op de plaats terwijl je je armen op en neer beweegt.

2. Zorg voor ergonomie, thuis en op het werk.

Het meest belangrijke is er gedurende de dag voor te zorgen dat het lichaam continu de juiste houding heeft. Wanneer je op het werk het grootste gedeelte van de dag op dezelfde stoel zit, of wanneer je steeds dezelfde handeling moet uitvoeren, is het verstandig om uit te zoeken hoe je ergonomisch kunt werken. Hier kun je eventueel een ergonomieconsultant voor raadplegen.

Een goede comfortabele stoel kan spanningen in het lichaam verminderen en blessures voorkomen. Zorg ervoor dat als je zit, je voeten stevig en vlak op de grond staan en je onderrug wordt ondersteund. Zorg ook thuis voor ondersteunend meubilair en een goed matras!

3. Kies de juiste schoenen.

Controleer altijd op stabiliteit, flexibiliteit en comfort wanneer je een nieuw paar schoenen koopt. Het is belangrijk dat schoenen stevig zijn en goed blijven zitten tijdens de gehele loopbeweging voor een stabiele loophouding.

Schoeisel hoort flexibel te zijn bij de tenen voor het soepel “afrollen” van de voet tijdens het lopen, er moet voldoende steun zijn, maar ook genoeg ruimte om de tenen goed te kunnen bewegen. Schoenen die goed passen zorgen voor een natuurlijkere lichaamshouding tijdens sporten en de dagelijkse bezigheden.

4. Alles valt en staat met lichaamshouding.

De beste reden waarom al deze tips zo belangrijk zijn voor chiropractiepatiënten is waarschijnlijk dat sterke en flexibele spieren zorgen voor een goede lichaamshouding. Wees je gedurende de dag bewust van je houding en pas deze zo nodig aan.

 • Zorg er tijdens het zitten achter een bureau of tafel voor dat je voeten vlak op de grond staan, de schouders ontspannen zijn en je onderarmen parallel lopen aan de vloer.
 • Als je een poosje moet staan, zorg dan voor een rechte houding door je buikspieren aan te spannen.
 • Wanneer je een langere periode moet staan is het verstandig om je gewicht zo nu en dan te verplaatsen van het ene been naar het andere en van de hakken naar de tenen.

Deze simpele tips voor een goede lichaamshouding zorgen er onbewust voor dat je de spieren traint die zorgen voor een gezondere wervelkolom.

5. Passief rekken van de grote spieren.

Tot slot is het erg belangrijk om de grotere spiergroepen te trainen door passieve rekoefeningen. Gebruik je eigen gewicht om geleidelijk je hamstrings, piriformis (spier in het bekken/heupgewricht) en vervolgens de volledige rug te rekken. Passief rekken gaat geleidelijk en ontziet stresspunten die voor rugklachten zorgen. Deze voorzichtige oefeningen zorgen voor verlichting en zijn makkelijk aan te passen aan uw eigen kunnen.

Je chiropractor zal in overleg met jou een passend oefeningenschema opstellen dat aansluit op je persoonlijke situatie. Zorg dat je je aan het schema houd en integreer deze 5 tips in je dagelijks leven voor een optimaal resultaat van je chiropractische behandelingen.

Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd door Blogging Chiros LLC voor zijn Doctor Chiropractor leden en mag op geen enkele manier worden gekopieerd of gedupliceerd, ook niet door afdrukken of op elektronische wijze, niet tegen betaling maar ook niet gratis, zonder de voorafgaandelijke schriftelijke toelating van Blogging Chiros, LLC.

Wanneer je last hebt van spier of gewrichtspijn is het belangrijk om flexibel te blijven. Hoe flexibeler je bent hoe minder kans je hebt om jezelf verder te bezeren. Een van de beste manieren om er voor te zorgen dat je flexibel blijft is door te stretchen voor dat je gaat sporten.

Wel is het erg belangrijk om je spieren op te warmen alvorens je gaat stretchen. Als je dat niet doet loop je het risico om je gewrichten te overbelasten. Zorg dat je van te voren een paar minuten licht actief bezig bent geweest voordat je met stretchen begint. Dit kan bijvoorbeeld een korte actieve wandeling zijn of een paar simpele gymnastiekoefeningen.

Als je regelmatig bij de chiropractor komt kan die je adviseren welke stretchoefeningen het beste bij jou passen. Zo niet, dan kun je de volgende basisoefeningen gebruiken. Er zijn twee vormen van stretchen, statisch en dynamisch.

Statisch vs. Dynamisch

Statisch stretchen houd in dat je de stretchpositie een aantal seconden vasthoud om op die manier de spieren soepeler te maken. Dit is de methode waar de meeste mensen aan denken bij het woord stretchen. Toch is dynamisch stretchen net zo belangrijk. Bij deze methode beweeg je bepaalde lichaamsdelen om je spieren soepeler te maken.

Veel van de meest effectieve stretches voor rugklachten kan je gewoon thuis doen. Bijvoorbeeld: Ga op je rug liggen met je knieën gebogen en je voeten vlak op de grond. Pak je rechter knie met beide handen en trek deze naar je borst. Hou deze houding 30 seconden vast en zet dan je knie terug. Herhaal dit met je linker knie. Je kunt ook beide knieën tegelijkertijd optrekken.

Een vergelijkbare oefening begint in dezelfde positie. In plaats van je knieën op te trekken laat je beide benen opzij vallen. Duw je knieën zo ver mogelijk naar de vloer terwijl je vlak op je rug blijft liggen. Hou deze positie 10 seconden vast en rol dan je benen naar de andere kant.

Een andere, veel door chiropractors geadviseerde oefening is een yoga oefening die de “kat positie” wordt genoemd. Dit gaat als volgt: Ga met je handen recht onder je schouders en op je knieën op de vloer zitten. Maak eerst een holle rug door je buik naar beneden te duwen, maak daarna een bolle rug door de tegenovergestelde beweging. herhaal deze oefening 3 tot 5 keer.

Dynamische stretches kunnen ook goed zijn bij spierpijn. Probeer bijvoorbeeld zogenaamde “handwalks” voor het stretchen van schouders en buikspieren. Sta rechtop en buig langzaam voorover totdat je je handen op de vloer kunt zetten. Loop vervolgens met je handen naar voren totdat je niet verder kunt. Loop dan met je handen terug tot je weer in de beginpositie bent.

Een laatste dynamische stretchoefening die je kan helpen je rugspieren te stretchen is de “schorpioen”. Ga op je buik liggen en strek je armen uit naar de zijkant. Beweeg dan langzaam je rechter voet richting je linker arm, daarna beweeg je je linker voet richting je je rechter arm. Zorg hierbij dat je op een langzame en gecontroleerde manier beweegt.

Wanneer je veel last hebt van spier en gewrichtspijn is het goed om zowel ’s ochtends als ’s avonds stretchoefeningen te doen. Door deze oefeningen in je dagelijkse routine te integreren kun je veel voorkomende blessures vermijden.

Maak voor meer instructies over deze oefeningen of meer stretchoefeningen een afspraak met je chiropractor!

Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd door Blogging Chiros LLC voor zijn Doctor Chiropractor leden en mag op geen enkele manier worden gekopieerd of gedupliceerd, ook niet door afdrukken of op elektronische wijze, niet tegen betaling maar ook niet gratis, zonder de voorafgaandelijke schriftelijke toelating van Blogging Chiros, LLC.

Hoofdpijn is een veelvoorkomende klacht. In Amerika zijn er 45 miljoen mensen die regelmatig last hebben van hoofdpijn. In Nederland zijn dit bijna 3,5 miljoen. Ben jij een van deze mensen? Dan ben je uiteraard bekend met de traditionele behandelmethodes voor hoofdpijn, zoals het nemen van, zonder recept verkrijgbare, pijnstillers. Of misschien heb je ook andere farmaceutische brouwsels geprobeerd die gemaakt zijn om de pijn te bestrijden. Deze methodes zorgen vaak voor tijdelijke verlichting, maar zijn geen permanente oplossing die het probleem bij de kern aanpakt.

De afgelopen decennia zijn steeds meer patiënten op zoek gegaan naar alternatieve vormen van therapie voor allerlei klachten, waaronder ook hoofdpijn. Eén van de therapieën die veelbelovend is voor vele soorten pijn is chiropractie.

Deze vorm van alternatieve zorg wordt al meer dan 100 jaar succesvol toegepast en is in Amerika al uitgegroeid tot een vast onderdeel van het gezondheidszorgsysteem. Er zijn steeds meer verzekeringsmaatschappijen die bereid zijn chiropractie te vergoeden vanwege de goede resultaten die ermee behaald zijn.

Een chiropractiestudent begint, net als andere medische specialisten, met het tot in detail bestuderen van de menselijke anatomie. Naast het kijken hoe alle onderdelen van het lichaam fysiek samenwerken, richt de opleiding van een chiropractor zich voornamelijk op het diagnosticeren en behandelen van afwijkingen in de wervelkolom. Deze afwijkingen worden subluxaties, of ook wel blokkades genoemd.

Deze subluxaties kunnen ervoor zorgen dat de zenuwen langs de wervelkolom beklemd komen te zitten. Wat weer van invloed kan zijn op je orgaanfunctie en de werking van spieren, gewrichtsbanden en pezen. Onbehandelde subluxaties kunnen uiteindelijk zorgen voor allerlei uiteenlopende gezondheidsproblemen.

Als een zenuw eenmaal beklemd zit, resulteert zich dit meestal in pijn. In de meeste gevallen betreft het fysieke pijn, maar dat is niet altijd het geval. Het kan ook problemen opleveren met bijvoorbeeld slapen of andere routinegewoonten.

Tijdens je eerste bezoek aan een chiropractor zal worden gevraagd naar je eerdere gezondheidsproblemen. Als er röntgenfoto’s gemaakt zijn vraagt de chiropractor ook om de uitslagen daarvan. Dit is om goed vast te kunnen stellen welke soorten subluxaties er ontstaan zijn. De chiropractor zal actief naar de klachten luisteren en aan de hand van al deze gegevens een passend behandelplan voor je opstellen.

In het geval van hoofdpijn zitten de subluxaties meestal bij de nekwervels. Dit kan gepaard gaan met spieren in de nek en schouders die te strak gespannen zijn. De door een subluxatie ontstane druk op de zenuw kan een scherpe stekende pijn veroorzaken, of een dof kloppend gevoel.

De chiropractor zal het gebied onderzoeken en vervolgens de chiropractische correctie toepassen om druk en pijn te verlichten. Meestal voelt de patiënt na een correctie meteen verlichting, dit positieve effect zal in de uren na de behandeling toenemen.

Een chiropractor richt zich echter niet alleen op het verlichten van de symptomen maar ook op het corrigeren van het onderliggende probleem; er zijn vaak meerdere behandelingen nodig om de oorzaak aan te pakken. Daarnaast zal de chiropractor de tijd nemen om nieuwe patiënten uitleg te geven over het belang van chiropractie en het behandelplan.

Als je meer wilt weten over de behandeling bij hoofdpijn, of graag wilt meemaken hoe chiropractie kan bijdragen aan je gezondheid. Maak dan een keer afspraak met een chiropractor

Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd door Blogging Chiros LLC voor zijn Doctor Chiropractor leden en mag op geen enkele manier worden gekopieerd of gedupliceerd, ook niet door afdrukken of op elektronische wijze, niet tegen betaling maar ook niet gratis, zonder de voorafgaandelijke schriftelijke toelating van Blogging Chiros, LLC.

Hoewel chiropractie voornamelijk is gewijd aan het vinden en corrigeren van subluxaties, (ook wel blokkades genoemd) bezoeken veel mensen de chiropractor voor het verlichten van pijn of andere gezondheidsproblemen. Een veel voorkomende klacht waarvoor men bij de chiropractor komt is aanhoudende lage rugpijn.

Volgens de American Chiropractic Association (ACA) zijn er in Amerika 31 miljoen mensen die op een gegeven moment in hun leven last van lage rugpijnhebben gehad. Hoewel er heel veel mensen zijn die last hebben van lage rugpijn, kan het vinden van de precieze oorzaak een uitdaging zijn. Een chiropractor is een specialist en zeer goed opgeleid om niet alleen te helpen de pijn te verlichten, maar ook om de oorzaak op te sporen en aan te pakken.

Als je een chiropractor gaat bezoeken, hou dan het volgende in gedachten:

Voorkomen is beter dan genezen

Preventie is vaak de beste remedie tegen lage rugpijn. Wanneer een patiënt regelmatig een chiropractor bezoekt, kan die niet alleen helpen de lage rugpijn te verlichten, maar ook advies geven om de pijn in de toekomst te voorkomen. Door de juiste oefeningen te doen en ergonomische technieken te gebruiken kun je ervoor zorgen dat de pijn wegblijft. Goede resultaten worden behaald door simpelweg te luisteren naar de adviezen van de chiropractor.

Beschikbare behandelmethoden

Gelukkig zijn er vele manieren om lage rugpijn te behandelen. Gebaseerd op de diagnose die je chiropractor stelt zal hij of zij de behandelwijze toepassen waar je het meeste baat bij hebt. Deze behandelingen kunnen onder andere de volgende methodes bevatten:

 • Correcties van de wervelkolom, handmatig of met een instrument zoals de activator
 • Warme of koude kompressen
 • Massages of een andere vorm om “zacht weefsel” te behandelen
 • Decompressie van de wervelkolom door middel van een chiropractische correctie

Verlichting van pijn

Als je pijnmedicatie voorgeschreven hebt gekregen door de huisarts voordat je de chiropractor bezoekt, blijft dat waarschijnlijk eerst wel nodig om je pijn onder controle te houden. Vaak is het wel zo dat je deze medicatie sneller kunt afbouwen, doordat de subluxaties worden gecorrigeerd zal de druk op de zenuwen afnemen en irritatie afnemen. Dat alleen al maakt een bezoekje aan de chiropractor meer dan waard.

Herstel door oefeningen

Naarmate je vooruit gaat en je van pijnverlichting naar herstel van je wervelkolom gaat, zal de chiropractor je bepaalde oefeningen voorschrijven om spieren te versterken. Dit zal de lage rug stabiliseren en beschermen. In het begin zullen deze oefeningen gedaan worden bij de chiropractor zodat die er zeker van is dat het niet te zwaar is en de klacht niet terugkeert. Zodra je weet hoe je de oefeningen juist uitvoert kun je deze vervolgens thuis doen, in combinatie met af en toe een onderhoudsbeurt bij je chiropractor om de wervels te corrigeren.

Voorkom operaties

Afhankelijk van je situatie, is het mogelijk dat je door het bezoeken van een chiropractor voordat de klacht of pijn toeneemt, een operatie kunt voorkomen. In sommige gevallen is een operatie helemaal overbodig als de chiropractor helpt het probleem te corrigeren in plaats van het te maskeren door symptoombestrijding.

De sleutel is het goed opvolgen van de adviezen die je chiropractor na een gesprek en een grondig onderzoek geeft. Een deel van het onderzoek kan betekenen dat er eerder gemaakte röntgenfoto’s of MRI scans opgevraagd worden. Dit zal de chiropractor helpen om het juiste behandelplan op te stellen en zal jou de geruststelling geven dat het probleem wordt gevonden.

Kortom, een chiropractor is de ideale persoon om te bezoeken wanner je met vage klachten van het bewegingsapparaat loopt. Ze zijn goed gekwalificeerd om klachten als lage rugpijn te behandelen en behalen goede resultaten op een betaalbare, effectieve manier. Als je of iemand die je kent last heeft van lage rugpijn neem dan gerust contact met ons op. We zijn er om te helpen!

Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd door Blogging Chiros LLC voor zijn Doctor Chiropractor leden en mag op geen enkele manier worden gekopieerd of gedupliceerd, ook niet door afdrukken of op elektronische wijze, niet tegen betaling maar ook niet gratis, zonder de voorafgaandelijke schriftelijke toelating van Blogging Chiros, LLC.

Door de snelle maatschappij van tegenwoordig worden we geconfronteerd met allerlei soorten stress die een slechte invloed hebben op ons immuunsysteem. Chiropractors zijn bijzonder geïnteresseerd in het verminderen van stressfactoren van patiënten om ze te helpen gezonder en gebalanceerd te leven. Laten we eens kijken welke drie voedingsadviezen helpen het immuunsysteem een boost te geven.

Het immuunsysteem van een chiropractie patiënt werkt het best wanneer subluxaties, ook wel blokkades genoemd, gecorrigeerd worden. Je kunt echter je dieet niet negeren. Door beide tegelijkertijd aan te pakken is het immuunsysteem beter in staat om dreigingen van buiten het lichaam af te weren.

Voedingsadvies #1 – Voldoende vitamine D

Vitamine D zorgt ervoor dat het lichaam calcium beter kan opnemen, wat nodig is voor sterkere botten en tanden. Mensen die te weinig vitamine D binnenkrijgen ontwikkelen zachte, dunne en broze botten. Deze aandoening noemt men bij volwassenen osteomalacie, bij kinderen heet het rachitis of Engelse ziekte.

Maar wist je ook dat het bescherming bied aan een breed scala aan kwalen en chronische ziekten zoals bijvoorbeeld kanker? Daarnaast bevorderd het de natuurlijke weerstand tegen bacteriële infecties als tuberculose en ondersteunt het de productie van antimicrobiële peptiden welke nodig zijn om het immuunsysteem te stimuleren.

Omdat de situatie voor iedere patiënt anders is kun je het beste met je chiropractor overleggen hoeveel vitamine D je nodig hebt voor een optimale gezondheid.

Voedingsadvies #2 – Groenten!

In culinaire termen zijn groenten eetbare planten of delen van planten, die bedoeld zijn om te koken of rauw op te eten. Om snel te weten welke voeding onder de groep groenten valt kun je op ChooseMyPlate.gov kijken.

Groenten als bloemkool, kool, broccoli en spruitjes produceren stoffen die erom bekend staan dat ze de groei van kankercellen kunnen remmen en het immuunsysteem stimuleren. Een slimme manier om voldoende groenten binnen te krijgen is door “juicing” het maken van sap van rauwe groenten in een sapcentrifuge of blender. Bekijk de volgende tips voor het “juicen” van groenten.

Voedingsadvies #3 – vermijd alcohol

De meeste chiropractie patiënten zijn bewust met hun gezondheid bezig. Maar voor patiënten die net beginnen kan dit nieuw zijn, de maatschappij van tegenwoordig richt zich voornamelijk op het bestrijden van ziekten/symptomen in plaats van ze te voorkomen door goede gezondheidszorg. Desondanks is het volgen van een gezond dieet essentieel voor een sterk immuunsysteem. Het gebruik van alcohol verminderen of zelfs helemaal vermijden is een goed begin

Waarom? Onderzoek wijst uit dat alcohol je immuunsysteem kan aantasten, immuundeficiëntie genoemd. Dat zorgt er op zijn beurt voor dat je gevoeliger bent voor ziekten als tuberculose, longontsteking en vele andere overdraagbare ziekten.

Gebruik van alcohol is bijvoorbeeld gelinkt aan kanker. Hoewel het consumeren van alcohol voor velen gebruikelijk is, is het belangrijk om te weten dat alcohol je lichaam kan vergiftigen en essentiële vitamines en mineralen afbreekt. Het niet consumeren van alcohol resulteert daarom in een super sterk immuunsysteem.

Voor wie nog niet overtuigd is van de slechte invloed van alcohol op je gezondheid . Bekijk de website van the National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism eens voor meer feiten en cijfers over alcohol

Voor nog meer voedingsadvies dat je kan helpen je immuunsysteem sterk en gezond te houden kun je terecht bij je chiropractor. Voor wie nog nooit bij een chiropractor is geweest, bel ons gerust. We kunnen je helpen een gezondere levensstijl te ontwikkelen met veilige en effectieve chiropractische zorg!

Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd door Blogging Chiros LLC voor zijn Doctor Chiropractor leden en mag op geen enkele manier worden gekopieerd of gedupliceerd, ook niet door afdrukken of op elektronische wijze, niet tegen betaling maar ook niet gratis, zonder de voorafgaandelijke schriftelijke toelating van Blogging Chiros, LLC.

Rugpijn is een van de meest voorkomende en vervelende problemen die mensen ervaren. Acht op de tien mensen worstelt wel eens met rugpijn volgens de US National Library of Medicine. Lage en chronische rugpijn kunnen vele oorzaken hebben. Stress, overbelasting, zwakke spieren, een verkeerde (slaap)houding, te weinig lichaamsbeweging en overgewicht kunnen allemaal bijdragen aan je rugpijn.

Het goede nieuws is dat chiropractie een van de meest populaire en effectieve manieren is om van rugpijn af te komen. Chiropractie helpt niet alleen om de pijn te verlichten maar ook om het onderliggende probleem op te lossen. Bij mensen met overgewicht behalen de behandelingen volgens de chiropractor betere resultaten als deze gepaard gaan met gewichtsverlies.

Dit artikel zullen we het volgende onderzoeken:

 1. De invloed van overgewicht op rugproblemen
 2. Hoe afvallen bijdraagt aan pijnvermindering
 3. Het verbeteren van je rug door chiropractie

De invloed van overgewicht op rugproblemen

Mensen met overgewicht of obesitas lopen een groter risico om rugklachten te ontwikkelen volgens de American Obesity Association.

Obesitas belemmert mensen in het dagelijkse doen en laten en weerhoud ze er vaak van om voldoende te bewegen. Voldoende lichaamsbeweging is juist essentieel om de spieren te versterken. Sterke spieren ontlasten de rug, waardoor het ontstaan van rugklachten minder waarschijnlijk is.

Daarnaast wordt bij mensen met obesitas de wervelkolom extra belast door het gewicht. Extra gewicht zorgt voor ongelijke druk op de wervelkolom en kan verschuiving van wervels veroorzaken. Beide kunnen resulteren in chronische rugklachten. Obesitas wordt gezien als een van de meest prominente verergerende factoren van lage rugpijn.

Hoe afvallen bijdraagt aan pijnvermindering

afvallen bij aan het gedeeltelijk en soms zelfs geheel oplossen van rugklachten. Het verband tussen afvallen en rugpijn is nog onvoldoende onderbouwd met onderzoek, maar chiropractors hebben al vaak gezien dat bij patiënten de rugpijn vermindert nadat ze zijn afgevallen.

Het spreekt voor zich dat de pijn afneemt door het verlies van gewicht. Minder gewicht zorgt ervoor dat de wervelkolom minder belast wordt. Wanneer je afvallen combineert met behandelingen door een chiropractor zullen de positieve resultaten alleen maar toenemen.

Volgens de American Spine Society, hebben mensen die op of niet meer dan 5 kilo boven hun ideale gewicht zitten minder kans om rugklachten te ontwikkelen, voornamelijk chronische lage rugpijn.

Het verbeteren van je rug door chiropractie en lichaamsbeweging

Een goede combinatie van sporten en chiropractie hebben een merkbare positieve invloed op de wervelkolom op langere termijn.

Behalve dat het helpt gewicht te verliezen, is sporten ook goed om je spieren te versterken en het lichaamsgewicht beter te verdelen langs je wervelkolom. Sterkere spieren, minder gewicht en een betere houding zorgen voor veel voordelen op de lange termijn voor mensen met rugklachten.

Als je meer tips nodig hebt om sporten en/of afvallen in je dagelijkse routine te verwerken, praat dan eens met de chiropractor bij jou in de buurt. Hij of zij is hiertoe bevoegd en kan je begeleiden. Als je nog niet onder behandeling bent bij een chiropractor, geef ons dan een belletje. We zijn er om te helpen!

Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd door Blogging Chiros LLC voor zijn Doctor Chiropractor leden en mag op geen enkele manier worden gekopieerd of gedupliceerd, ook niet door afdrukken of op elektronische wijze, niet tegen betaling maar ook niet gratis, zonder de voorafgaandelijke schriftelijke toelating van Blogging Chiros, LLC.

Wanneer je ergens in je lichaam pijn hebt kan dit variëren van een oncomfortabel gevoel tot gewoonweg slopend. In het geval van nekpijn kan elke mate van irritatie het vermogen van je functioneren al belemmeren. Daarom is het belangrijk dat je leert hoe chiropractie nekpijn kan verlichten zodat je de hulp kunt vinden die je nodig hebt.

Als je voor het eerst bij de chiropractor komt, is het verstandig om alle medische gegevens over je nekklacht mee te nemen. Hiermee bedoelen we ook de medische geschiedenis en omschrijving van symptomen die andere artsen hebben vastgesteld. Bijvoorbeeld of de pijn scherp voelt of dof, kloppend of constant, dit kan waardevolle informatie zijn voor een chiropractor.

Ook is het handig om een kopie op te vragen van je laatst gemaakte röntgenfoto’s. Als je die niet hebt is dat geen probleem. De chiropractor kan deze zo nodig in de praktijk maken, of je doorverwijzen naar een radiologiekliniek om ze daar te laten maken

Echter zijn er ook chiropractors die liever eerst alle informatie van de patiënt verzamelen om een compleet beeld te hebben voordat ze besluiten of ze je verder helpen of niet. Dus, ook al heb je veel pijn, heb geduld en wacht op de volledige bevindingen van de chiropractor, wat soms inhoud dat je een dag moet wachten.

Toch zullen de meeste chiropractors je niet zo lang laten wachten. Ze zijn begripvol wat betreft mensen met veel pijn. In andere woorden, ze zullen mogelijk toch dezelfde dag nog enige vorm van pijnverlichting toepassen en de behandeling als de diagnose volledig is voortzetten.

Voorbeelden van methodes die de chiropractor in dit geval zou kunnen toepassen om je nekpijn te verlichten zijn:

 • IJs (koeling)
 • Lichte spiermassage met een verkoelende pijnstiller of spray bijvoorbeeld BioFreeze
 • Interferentiële therapie, elektrische stimulatie van de spieren en/of andere methoden van fysiotherapie
 • Warmte (bij niet acute aandoeningen)

Als aanvulling kan de chiropractor je tips meegeven om thuis de pijn te verlichten tot je volgende bezoek aan de praktijk. Kenmerkend zijn het gebruik van koeling door bijvoorbeeld ijs of een verkoelende pijnstiller als BioFreeze.

Tijdens je vervolgbezoek zal de chiropractor een gedetailleerd behandelplan voor je hebben opgesteld als hij of zij je denkt te kunnen helpen. Als dat zo is, zorg dan dat je het vooropgestelde behandelplan opvolgt zodat je nekpijn niet alleen verminderd maar misschien zelfs opgelost wordt.

Onthoud dat je chiropractor je niet alleen graag wil helpen om nekpijn te verlichten, maar zich er ook op richt het probleem van je klacht te vinden en op te lossen. Subluxaties (blokkades) in de wervelkolom ontstaan meestal niet zomaar ineens (tenzij er sprake is van een val of ongeluk). Dus ook het corrigeren van de subluxaties door middel van chiropractische behandeling kost tijd, zelfs wanneer de pijn al is verdwenen.

Desalniettemin, wanneer iemand last heeft van nekpijn kan hun kwaliteit van leven erg aantasten. Het wordt moeilijker om heel gewone dingen te doen zoals autorijden. Je klacht laten behandelen door een chiropractor is in dit geval een slimme keuze. Zij zijn professioneel opgeleid, hebben een uitgebreide training gehad in dit vakgebied en kunnen nekpijn effectief behandelen. Dus ben je of ken je iemand met nekpijn. Bel ons gerust, we zijn er om te helpen!

Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd door Blogging Chiros LLC voor zijn Doctor Chiropractor leden en mag op geen enkele manier worden gekopieerd of gedupliceerd, ook niet door afdrukken of op elektronische wijze, niet tegen betaling maar ook niet gratis, zonder de voorafgaandelijke schriftelijke toelating van Blogging Chiros, LLC.

Ken je het gezegde “voor niets gaat de zon op?”, nou dat is waar. Technologie van tegenwoordig gaat super snel, high-tech gadgets, tablets en smartphones verbeteren met de dag. Maar de gemakken en voordelen van deze moderne vormen van communicatie hebben een keerzijde: De zogenaamdetext neck.

Hier zijn 5 dingen die je als chiropractie patiënt moet weten over de zogenaamde text neck,de aandoening die de wereld in rap tempo verovert.

1. Text neck wordt veroorzaakt door een slechte houding.

Het continue naar benden kijken naar je telefoon, tablet of laptop zorgt voor extra gewicht en ongewilde druk op de nekwervels, waardoor slijtage ontstaat. Als dit te lang duurt kan het zelfs leiden tot ontaarding van de wervels. Bovendien loopt er in de ruimte tussen je nek en schouders een belangrijke bundel van zenuwen. Als deze zenuwen bekneld raken, anders komen te liggen of zelfs beschadigd raken kan heftige pijn ontstaan die moeilijk te behandelen is.

In het kort: Hoofd , nek en wervelkolom lopen veel risico door een Text neck.

2. Text neck is een veel voorkomend probleem bij jonge mensen

Over een langere periode twee tot vier uur per dag gebogen over je smartphone zitten heeft een serieuze impact op je lichaam. En ook al lijkt twee tot vier uur per dag niet lang, je zit er snel overheen als je al je sessies van 15 minuten per dag bij elkaar optelt.

Voor tieners in het bijzonder is twee tot vier uur met een smartphone in de weer zijn eerder regel dan uitzondering. Sommige tieners spenderen wel twee keer zoveel tijd met hun smartphone in een vrije middag en in de tijd tussen de lessen op school. Bedenk eens wat voor impact meer dan 1500 uur per jaar een slechte houding op je lichaam zal hebben. Als je het zo bekijkt is het geen verassing dat tieners een groot risico lopen

De blijvende impact die een text neck kan hebben op de jeugd van tegenwoordig kan kostbaar zijn

3. Text neck, in combinatie met een zittende levensstijl is vragen om problemen

Het omlaag kijken naar je smartphone gaat vaak gepaard met uren relaxen op de bank of stilzitten. Over het algemeen ligt het niet voor de hand actief bezig te zijn als we op het internet surfen of met vrienden aan het appen zijn.

Hoewel de lijst van kwalen door een slechte houding lang en ontmoedigend is, wordt het nog erger door luiheid of inactiviteit. De beste remedie is om de telefoon zo nu en dan weg te leggen, beweeg, sport, stretch en gebruik de technologie alleen zo nu en dan.

De voordelen van technologie wegen niet op tegen de consequenties van te lang stilzitten

4. Text neck kan gecorrigeerd worden.

Het jezelf aanleren van een goede houding is het makkelijkst om mee te beginnen. Het maken van een afspraak bij een chiropractor is ook een goede zet voor iedereen die te maken krijgt met de pijnlijke bijwerkingen van het uren naar beneden kijken.

Het nemen van kleine stapjes richting een betere houding kan je veel geld en pijn besparen op de langere termijn. Het gebruiken van technologie als beloning in plaats van continue is een goede oefening voor iedereen die graag gezond wil blijven.

5. Text neck kan voorkomen worden.

Voor de duidelijkheid: Je hoeft natuurlijk niet te stoppen met het gebruik van technologie als smartphones en tablets. Text neck kan worden voorkomen zonder dat je je telefoongebruik volledig hoeft te veranderen. Maar het voorkomen van extra gewicht en druk op je nek en wervelkolom vergt wel voorzorgsmaatregelen en doorzettingsvermogen.

Met alle beschikbare technologie van tegenwoordig is het een keuze om het gebruik van smartphones te vermijden, dit gebeurd niet per ongeluk. Een goede strategie is om meer te kijken met je ogen in plaats van je nek te gebruiken. Een andere manier is om vrienden, familie of collega’s te vragen je erop aan te spreken als ze zien dat je lang in een slechte houding zit.

In het kort: text neck is niet LOL. Neem het serieus en probeer de nodige veranderingen door te voeren voordat je er last van krijgt. Als je hulp nodig hebt, bel ons dan vandaag nog.

Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd door Blogging Chiros LLC voor zijn Doctor Chiropractor leden en mag op geen enkele manier worden gekopieerd of gedupliceerd, ook niet door afdrukken of op elektronische wijze, niet tegen betaling maar ook niet gratis, zonder de voorafgaandelijke schriftelijke toelating van Blogging Chiros, LLC.

Hoewel chiropractie zich voornamelijk richt op het verbeteren van de gezondheid komt het toch steeds meer voor dat mensen de chiropractor bezoeken om allerlei uiteenlopende klachten te laten behandelen. Chiropractische correcties kunnen veel voordelen opleveren voor patiënten met diverse klachten, bijvoorbeeld artritis. In dit artikel zullen we bekijken hoe chiropractie mensen met artritis kan helpen en geven we tips hoe je de pijn die deze aandoening met zich meebrengt kunt verlichten.

Wat doet een chiropractor

Een Doctor of Chiropractic, (DC) beter bekend als chiropractor, is een gezondheidswerker die zich voornamelijk richt op het verbeteren van de gezondheid in plaats van het genezen van een aandoening. De specialiteit van een chiropractor is het corrigeren van de wervelkolom om subluxaties, die zenuwen kunnen beknellen, op te lossen.

Regelmatige bezoeken aan een chiropractor zijn niet alleen goed voor je gezondheid, maar kunnen ook helpen om rugklachten of andere symptomen te verlichten die ontstaan door subluxaties in de wervelkolom. Ook kan de chiropractor patiënten adviezen geven in het doen van de juiste oefeningen en aanpassingen in voeding om zo pijn en ontstekingen onder controle te houden. Veel verzekeringen vergoeden in hun aanvullende pakketten bezoeken aan de chiropractor, in ieder geval gedeeltelijk.

Wat is artritis?

Simpel gezegd is artritis een ontsteking van de gewrichten wat kan resulteren in pijnlijke gewrichten, stijfheid en beperkte bewegingsmogelijkheden. Er zijn wel 200 verschillende varianten van deze aandoening. Over het algemeen wordt het geassocieerd met ouderdom, maar het kan ook bij jonge mensen overkomen. Artritis kan bijna overal in het lichaam voorkomen en het heeft overal een andere oorzaak en naam. In sommige gevallen kan het zelfs schade aanrichten in weefsel en spieren, zoals het hart en de longen.

Osteoartritis, is de meest voorkomende vorm. Dit ontstaat door herhaalde (over) belasting van het gewricht en komt het meest voor bij ouderen.

Andere veel voorkomende vormen van artritis zijn:

 • Reumatoïde artritis, de tweede meest voorkomende vorm. Hierbij valt het eigen immuunsysteem de gewrichten aan.
 • Artritis psoriatica, ook een vorm van auto-immune artritis. Dit veroorzaakt zowel huid- als gewrichtsproblemen
 • De ziekte van Bechterew, ontsteking van de gewrichten in de wervelkolom en het bekken.
 • Septische artritis, vorm van gewrichtsontsteking die ontstaat door een virus of bacterie

Diagnose

Om de diagnose artritis te stellen is een compleet en grondig onderzoek nodig. Als een chiropractor extra onderzoek nodig vindt, kan het zijn dat een vervolg onderzoek bij de reumatoloog wordt geadviseerd. Dit vervolgonderzoek kan bestaan uit röntgenfoto’s, een MRI scan, urine en bloedonderzoek of ander lichamelijk onderzoek.

Het is belangrijk om de juiste diagnose te stellen om de symptomen van de artritis zo effectief mogelijk te kunnen behandelen.

Chiropractie en artritis

De meest gangbare behandeling van artritis is met medicatie, dit onderdrukt de ontsteking en zwelling en vermindert de pijn. Echter kunnen chiropractoren veel doen om de artritis onder controle te houden. Medicatie werkt goed, maar lange termijngebruik kan gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Daarbij moet je denken aan aantasting van het eigen herstellend vermogen van het lichaam, maagproblemen en interne bloedingen.

Door regelmatig een chiropractor te bezoeken kan je minder afhankelijk worden van deze medicatie door de pijn en symptomen ook op een natuurlijke manier te verminderen. Een chiropractor kan bijvoorbeeld:

 • Zorgen dat je wervelkolom gezond is waardoor je je makkelijker kunt bewegen
 • Het uithoudingsvermogen en de flexibiliteit verbeteren
 • Je kracht en spierspanning verbeteren
 • Helpen om een juist dieet en voedingspatroon op te stellen om ontsteking op een natuurlijke manier te verminderen

Daarnaast kan een chiropractor oefeningen adviseren die bevorderlijk zijn voor de klacht. Volgens de American Chiropractic Association is dat een vitaal onderdeel van het onder controle houden van de symptomen van artritis

Behandeling van de symptomen

Begrijp wel dat een chiropractor de artritis niet kan genezen. Helaas is er tot op heden geen geneesmiddel voor deze aandoening. Wel kunnen ze helpen de symptomen te verlichten en de voortgang van de ziekte af te remmen. Ze kunnen chiropractische correcties combineren met andere behandelmethoden om de ziekte aan te pakken. Deze behandelmethoden kunnen zijn:

 • Gebruik van warmte en koude kompressen
 • Echotherapie
 • Massage
 • Fysiotherapie
 • Magnetische therapie

Het resultaat

Met een ontstekingsziekte zoals artritis, worden de beste resultaten behaald door het met verschillende middelen te bestrijden. Dit houd in dat, als het nodig is, de chiropractor en reumatoloog de behandelingen combineren. Als toevoeging aan de behandelingen kunnen een gezond dieet en een actief bewegingsplan helpen om je in de juiste richting te sturen voor een gezonder resultaat.

Als je zelf of iemand die je kent artritis heeft, aarzel dan niet om ons te bellen. We willen graag helpen op alle manieren die we kunnen

Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd door Blogging Chiros LLC voor zijn Doctor Chiropractor leden en mag op geen enkele manier worden gekopieerd of gedupliceerd, ook niet door afdrukken of op elektronische wijze, niet tegen betaling maar ook niet gratis, zonder de voorafgaandelijke schriftelijke toelating van Blogging Chiros, LLC.

Nekpijn is niemands vriend en het is zeker geen ideaal slaapmaatje. Door nachten en pijn kan iemand sloom en brak worden en niet verfrist zijn om de dag aan te kunnen. Helaas kunnen sommige slaaphoudingennekpijn verder verergeren tot aan het punt dat iemand van zijn goede nachtrust wordt beroofd.

Wanneer je last hebt van nekpijn zullen de slaapproblemen die het kan veroorzaken geen nieuws voor je zijn. Wat je misschien nog wel verrast is dat het kiezen van het juiste kussen een groot verschil kan maken tussen chagrijnig wakker liggen te staren naar de klok, of lekker knus afgezakken naar dromenland.

Er zijn wel een miljoen kussens om van te kiezen. De eerste stap is om te bepalen wat je voornaamste slaaphouding is. Bepaalde vormen van kussens ondersteunen het hoofd en de nek comfortabeler, afhankelijk van je slaaphouding.

Wanneer je bepaald hebt wat je favoriete slaaphouding is, ben je klaar om te shoppen voor een nieuw kussen. Zorg wel dat je de volgende vijf tips in gedachten houdt voor je kiest voor je nieuwe slaapmaatje.

#1 vraag je chiropractor om advies.

Voordat je een nieuw kussen kiest, praat met de persoon die begrijpt wat de oorzaak van je nekpijn is; je chiropractor. Hij of zij kan een aantal nuttige aanwijzingen geven bij het kiezen van het kussen dat het meeste voordeel op levert.

#2 Doe onderzoek

Surf op internet en zoek naar kussens die passen bij jouw slaaphouding. Lees de reviews van mensen die ook nekpijn hebben en kijk welke kussens hun geholpen hebben. Maak een aantekening met de naam van het kussen, de prijs en welke winkel het verkoopt.

#3 Denk aan de vulling

Kussens worden met verschillende materialen gevuld, en je zultzelf een afweging moeten maken welke voor jou het meest geschikt is. Donzen en veren kussens kunnen heel comfortabel zijn voor je nek maar wanneer je er allergisch voor bent dan zijn deze de verkeerde keuze.

Geheugenschuim is een populaire keuze vanwege zijn vermogen zich aan te passen aan de vorm van je lichaam. Denk na welk soort vulling het beste past bij jouw manier van slapen.

#4 Overweeg het formaat

Kussens horen over het algemeen 10-15 centimeter hoog te zijn, en de drukpunten rond je nek en schouders te verlichten. Extra dikke kussens of vooral platte kussens zijn waarschijnlijk de verkeerde keuze (nogmaals, dit is afhankelijk van je slaaphouding).

Jouw formaat moet ook in overweging genomen worden bij het kiezen van een kussen. Iemand met een groter lichaam heeft een groter kussen nodig, terwijl iemand met een fijngebouwd lichaam zou moeten gaan voor een kleiner kussen. Het komt er op neer dat een kussen ondersteuning en comfort moet geven, en je nek in een neutrale positie moet houden.

#5 Probeer het niet “te redden” met een goedkoop kussen

Kussens die ontworpen zijn om nekpijn te verminderen zullen niet goedkoop zijn. Met alle goedkopere beschikbare kussens is het verleidelijk om genoegen te nemen met een bescheidener geprijsde optie.

Voordat je een lager bedrag uitgeeft aan een kussen dat je huidige probleem niet zal verlichten, herinner je dan de vele pijnlijke nachten en brakke ochtenden toen je bereid was veel geld neer te leggen om je beter te voelen. Trek dan je portemonnee en koop het kussen dat de kans zal minimaliseren dat het ooit weer gebeurd. Het geld uitgeven overleef je wel. Dat beloven we.

Nekpijn, en het slaapgebrek dat daardoor ontstaat, is een serieuze kwestie. Het aankaarten bij je chiropractor is de eerste stap naar het verbeteren van de situatie.

Shoppen voor het perfecte kussen is een goede tweede. Door het volgen van deze tips en de tijd te nemen voor het kiezen van het juiste kussen, zal je binnen de kortste keren weer pijnvrij wegzakken.

Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd door Blogging Chiros LLC voor zijn Doctor Chiropractor leden en mag op geen enkele manier worden gekopieerd of gedupliceerd, ook niet door afdrukken of op elektronische wijze, niet tegen betaling maar ook niet gratis, zonder de voorafgaandelijke schriftelijke toelating van Blogging Chiros, LLC.