Wist je dat één op de vijf Nederlanders chronische darmklachten heeft? Denk aan buikpijn, maagzuur, verstopping, diarree, winderigheid en een afwijkend ontlastingspatroon. Niet echt onderwerpen waar je het dagelijks over hebt en waar veel mensen zich voor schamen. Dat hoeft helemaal niet! In dit blog leggen we uit hoe je spijsvertering werkt, de oorzaken van een slechte spijsvertering en geven we tips om je spijsvertering te verbeteren.

 

Hoe werkt je spijsvertering?

De spijsvertering is het proces van afbraak van voedsel in je lichaam. Dit begint met het speeksel aanmaken in je mond, het kauwen van het voedsel en vervolgens de weg via de maag naar de darmen. Ook de gal- en alvleesklierenzymen spelen hierbij een specifieke rol.

Bepaald voedsel is lastiger te verteren voor je lichaam. Plantenvezels bijvoorbeeld, kunnen alleen met behulp van gunstige darmbacteriën worden afgebroken. Hoe meer juiste en gezonde bacteriën er in de darmen leven, hoe beter de vezels in groenten en fruit verteerd kunnen worden. Een goede darmflora is erg belangrijk!

Er zijn helaas veel mensen met een intolerantie voor gluten, koemelk of bepaalde voedingsmiddelen. Het lichaam reageert hierop, waardoor  vervelende darmklachten ontstaan.

De oorzaken van een slechte spijsvertering

Het is soms lastig te bepalen waar darmklachten en een slechte spijsvertering vandaan komen. Soms ligt het aan een intolerantie voor bepaalde voeding. Ook kan het zijn dat je spijsvertering van slag is door een verkeerd voedingspatroon. Je gemoedstoestand heeft ook nog eens invloed op je darmen en spijsvertering. Heb je veel stress of lopen de emoties hoog op? Grote kans dat je spijsvertering daarna van slag is. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van een slechte spijsvertering:

 • Overgewicht
 • Hormonen
 • Chronische stress
 • Ontsteking of bacteriële infectie in de darmen
 • Eten van te grote porties
 • Eten van teveel vet
 • Niet goed kauwen
 • Gebrek aan maagzuur
 • Te weinig beweging / te lang zitten
 • Gluten intolerantie
 • Voedsel allergieën
 • Galblaas- of leveraandoening

Zone Techniek / Zone 4: spijsvertering

De vierde zone van de Zone Technique is verantwoordelijk voor de energielevering in het lichaam. Het voedsel dat wij eten wordt afgebroken, waardoor de cellen in het lichaam energie krijgen. Een goed werkende spijsvertering is dus afhankelijk van de gezondheid van de ingewanden, zoals de maag, de darmen, lever, maar ook van een gezond voedingspatroon. Door met chiropractie op een zachtaardige manier zone 4 in balans te brengen, kun je nog meer voordelen bemerken:

 • Gewicht normaliseren
 • Verbeterde eetlust en smaaksensatie
 • Betere vertering en stoelgang
 • Meer energie

Spijsvertering verbeteren

De klachten die bij een slechte spijsvertering horen zijn erg vervelend. Door de oorzaak te achterhalen, kun je een hoop klachten voorkomen.  Een groot deel van je spijsverteringsproblemen kan je oplossen door een aantal aanpassingen in je voedingspatroon te maken. Probeer eens bacterierijke producten zoals zuurkool, kombucha en tempeh. Vermijd alcohol, snelle koolhydraten en schimmel- en gisthoudende producten zoals champignons.

Ben je vaak misselijk? Maak verse gemberthee, dit heeft een kalmerend effect op je spijsvertering. Pepermuntolie, venkel en kamille hebben een rustgevend effect. Last van diarree? Probeer eens psylliumvezels. Nog meer tips voor een betere spijsvertering zijn: meer bewegen, veel water drinken, niet te lang wachten met naar toilet gaan, gezond en gevarieerd eten, goed kauwen en stress verminderen.

Wist je dat maag- en darmklachten vaak het gevolg zijn van een scheef zittende wervel? Een chiropractor kan je hierbij helpen.”

Geen darmklachten meer met chiropractie

Wil je niet continue hoeven opletten wat je eet? Geen leuke uitjes moeten missen omdat je weer eens last hebt van je darmen?Chiropractie helpt! Door het in balans brengen van jouw zenuwstelsel kan je lichaam optimaal functioneren. Precies wat je nodig hebt bij een gezond leven zonder darmklachten. Benieuwd wat chiropractie voor jou kan betekenen? Vraag een gratis eerste consult  https://lifestylechiropractic.nl/afspraak-maken/ aan. Samen bepalen we jouw gezondheidsdoelen en werken aan een lichaam in balans. Dat gaat vaak sneller dan je denkt!

Wil je weten of chiropractie iets voor jou is?

Neem dan contact op met Jolanda of Kelly

 

Maaike-Lifestyle-Chiropractic