Chiropractische zorg bij migraine klachten

Iedereen weet dat chiropractoren bij uitstek de experts zijn op het gebied van rugklachten.

Dat is ook zo!

Onze praktijk ziet echter ook veel mensen met hoofdpijn, met name door migraine. Helaas zijn er in Nederland bijna een kwart miljoen (!) mensen die regelmatig last hebben van migraine aanvallen.

Migraine is dan ook een groot probleem. De klachten kunnen er namelijk voor zorgen dat u uw leven niet kan leiden zoals u dat zou willen. Uw relaties, gezinsleven, sociale activiteiten en werk kunnen sterk ontregelt raken door de aanvallen van migraine hoofdpijn.

Soms zijn mensen dan ook ten einde raad door de migraine. Wij willen u helpen bij (hardnekkige) migraine klachten. Niet via chemische middelen, maar door de oorzaak/aanleiding van de aanvallen weg te nemen. Zo kan uw lichaam zelf herstellen.

Migraine is een complexe aandoening

Migraine is geen aandoening zoals een verdraaide knie. Er is niet één duidelijke oorzaak, die ook direct de oplossing van de klachten is. Migraine is een gecompliceerde aandoening, waarbij er meerdere systemen ontregeld zijn.

De belangrijkste ontregelde systemen zijn neurologische systemen. Migraine is namelijk geen vorm van hoofdpijn, het is een hersenaandoening. Een ziekte van het zenuwstelsel dus.

Dit verklaart ook direct waarom chiropractie zo succesvol is bij de hulp aan mensen die aan migraine leiden.

Wat merkt u wanneer u migraine heeft?

In de meeste gevallen komen de klachten in aanvallen. Dat betekent dat u een periode heftige klachten heeft, waarna u een tijd geen/minder klachten heeft. Totdat de volgende aanval weer begint.

Deze aanvallen zijn vaak hevig en zorgen er voor dat u niet op uw gebruikelijke niveau kan functioneren. In veel gevallen voelt de aanvallen al aankomen. Het duurt vaak enkele uren tot zelfs dagen voordat de aanval op volle kracht aanwezig is.

Tijdens een migraine aanval hebben de meeste mensen allereerst een heftige hoofdpijn. Naast hoofdpijn kunt u ook misselijk of duizelig zijn. Vaak hebben mensen ook moeite met veel licht en harde geluiden.

Tijdens een aanval is het vaak het prettigst om in een rustige, donkere en prikkelarme omgeving te zijn. In de meeste gevallen nemen de klachten dan na enkele uren of dagen weer af. Helaas volgt er dan na verloop van tijd weer een nieuwe aanval.

Wat is er aan de hand bij migraine?

We noemden al dat migraine een hersenaandoening is. Migraine ontstaat dus in het zenuwstelsel. De karakteristieke hoofdpijn is een reactie op de verstoring in de hersenen.

Bij migraine is er namelijk sprake van teveel prikkels en te veel informatie die de hersenen bereiken. Hierdoor is het brein niet in staat alle info te verwerken en kan het op dat moment niet zijn functie vervullen.

De reden dat u tijdens een aanval slecht tegen licht en geluid kunt, is omdat het brein alle prikkels wil vermijden totdat het weer in staat is deze op een goede manier te verwerken.

De overprikkeling start in de hersenstam en de kleine hersenen (cerebellum) en kan doortrekken naar de grote hersenen (cortex). Doordat het brein niet in staat is om alle taken uit te voeren, ontstaat er een soort van paniekstand.

De hersenen geven allerlei stoffen zoals cytokinen af als gevolg van de overbelasting. Deze stoffen hebben invloed op andere delen van het brein, waardoor ook deze ontregeld kunnen raken.

Dit kan ook gevolgen hebben voor de vliezen die om het brein zitten. Deze kunnen geïrriteerd raken door de stoffen die het overprikkelde brein afgeeft. Het zijn deze hersenvliezen die de hoofdpijn veroorzaken.

“De reden dat u tijdens een aanval slecht tegen licht en geluid kunt, is omdat het brein alle prikkels wil vermijden totdat het weer in staat is deze op een goede manier te verwerken.”

-Life Chiropractie-

Onze zorg bij migraine klachten

We hebben grofweg twee zaken die wij willen beïnvloeden om uw migraine weg te nemen.

We willen allereerst ervoor zorgen dat uw brein meer prikkels aankunt, zodat uw tolerantie hoger ligt. Door uw brein te stimuleren om op een gestructureerde manier om te gaan met prikkels, is uw brein beter in staat deze te reguleren.

Eén van de krachtigste mechanismen van ons brein, is het vermogen om te filteren wat wel of niet belangrijk is. De hoeveelheid informatie (prikkels) die op ons afkomt is enorm, maar lang niet alles is relevant. Uw brein moet dus meer dan 90% van alle informatie eruit filtreren en negeren. Onze zorg is erop gericht om uw brein te helpen dit op een gebalanceerde manier te doen.

Daarnaast willen we uitlokkende factoren en omstandigheden in kaart brengen. Deze kunnen heel divers zijn en variëren van bepaalde voeding of subluxaties tot infecties of gedragingen. Wij gaan met u de diepte in, om allerlei mogelijke aanleidingen in kaart te brengen.

Het is vervolgens onze taak om u te helpen hier veranderingen in aan te brengen.

Kom met migraine klachten naar Lifestyle Chiropractic

Onze praktijk biedt zorg vanuit chiropractisch oogpunt. Dat betekent dat u niet genezen, wij willen de omstandigheden creëren waarin uw lichaam zelf kan herstellen en optimaal kan functioneren.

Er zijn weinig aandoeningen waar deze manier van zorg beter bij past dan bij migraine. Wij willen u dan ook graag helpen. U kunt hiervoor de eerste stap zetten door vrijblijvend contact met ons op te nemen.

Chiropracties consult

Welkom bij Lifestyle Chiropractic

Onze praktijk is de eerste praktijk in Nederland waar alle zes zones van de Zone Technique mochten worden behandeld. Niet voor niets is onze chiropractor Kenn Koehler in 2015 uitgeroepen tot chiropractor van het jaar.

Wij bieden u dus kennis en ervaring. Deze combineren wij met persoonlijke aandacht en een natuurlijke passie voor het menselijk lichaam en gezondheid. Wij verwelkomen u graag in onze praktijk. Hiervoor kunt u ons eenvoudig bellen of een bericht sturen.

Wij staan voor u klaar!

Wil je weten of chiropractie iets voor jou is?

Neem dan contact op met Jolanda of Kelly

 

Maaike-Lifestyle-Chiropractic