Of je nu de hele dag achter je kinderen aan rent, een fervent sporter of een uitbundige shopper bent, je hebt vast ooit weleens een strak branderig gevoel in je schenen gevoeld. Soms stopt de pijn als je het even wat rustiger aan doet, maar het kan ook zijn dat het pijnlijk blijft. Wanneer de pijn toch aanhoudt, heb je misschien scheenbeenvliesontsteking.
Het scheenbeen is het bot aan de voorkant van je onderbeen. Scheenbeenvliesontsteking ontstaat regelmatig bij atleten die hun trainingsroutines hebben aangepast. Het komt ook voor bij personen die niet aan topsport doen, maar wel iets hebben veranderd of toegevoegd in hun dagelijkse routine.
Het scheenbeen heeft veel te verduren tijdens het sporten, het functioneert als schokdemper tijdens het lopen, trekt de tenen omhoog en ondersteunt de boog van de voet.
Een paar boosdoeners spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van scheenbeenvliesontsteking:

    • niet goed rekken voordat je aan een oefening begint;
    • lopen of hardlopen op harde ondergrond, zoals een stoep;
    • verkeerde schoenen dragen tijdens een activiteit;
    • het lichaam overbelasten met herhaalde beweging;
    • geen rust nemen tussen de oefeningen door.

Risico vermijden

Iedereen die aan enige vorm van sport doet, zou maatregelen moeten nemen om deze risicofactoren te vermijden en zo scheenbeenvliesontsteking te voorkomen. Wanneer je dus pijn of irritatie voelt aan de voorkant van je onderbeen, weet dan wat je moet doen om deze blessure te behandelen.
Als rust en koeling niet voldoende zijn en de pijn blijft, dan is het tijd om een arts te bezoeken. Een grondig onderzoek en in sommige gevallen een röntgenfoto zal de juiste diagnose stellen.
Chiropractie is een goede keuze om scheenbeenvliesontsteking te behandelen en herhaling van het probleem te voorkomen. 5 mogelijke manieren waarop chiropractische behandelingen helpen bij scheenbeenvliesontsteking:

1. Pijnvermindering

Het is bewezen dat chiropractie de pijn kan verminderen bij bepaalde blessures en medische klachten, waaronder scheenbeenvliesontsteking. Soms is één bezoekje genoeg om de pijn te verlichten, bij anderen zijn een aantal behandelingen nodig voordat het vermindert. Chiropractie kan ervoor zorgen dat de scherpe pijn die scheenbeenvliesontsteking teweegbrengt, vermindert tot een draaglijk niveau.

2. Het lichaam als geheel

Het idee achter chiropractie is om het lichaam als geheel te behandelen en daarmee het eigenherstellend vermogen van het geblesseerde of zieke lichaamsdeel te activeren. Het kan zijn dat de chiropractor je nek behandelt om bijvoorbeeld een probleem in je kuit te behandelen. Bij scheenbeenvliesontsteking kan het zijn dat je rug en gewrichten behandeld worden om de impact van activiteit op je schenen te verminderen. Nogmaals, het gehele lichaam wordt behandeld om de beste omstandigheden te creëren en je gezondheid te verbeteren.

3. Herstel door gewrichtscorrecties

Het behandelen van scheenbeenvliesontsteking is een routineklus voor een chiropractor. De meest gangbare manier is het corrigeren van de gewrichten van kuit, enkel en voet, om zo de bloedtoevoer naar de schenen te verbeteren.

4. Geen medicijnen

Een groot voordeel van chiropractie is dat er geen gebruik wordt gemaakt van medicatie. Mensen die last hebben van maagklachten of simpelweg geen medicatie willen slikken, vinden chiropractie een goed alternatief om pijn onder controle te houden en het herstel te bevorderen.

5. Oefeningen om sterker te worden

Chiropractors behandelen niet alleen de wervelkolom. Ze zullen een algemeen plan van aanpak met je opstellen voor optimaal herstel van de scheenbeenvliesontsteking.
Vaak krijg je bij de behandeling van scheenbeenvliesontsteking een serie oefeningen, die je tussen de bezoeken door zelf kunt uitvoeren. Deze oefeningen ondersteunen de positieve effecten van de chiropractische behandelingen.
Heb je last van scheenbeenvliesontsteking, wanhoop dan niet! Overweeg chiropractie als basisbehandelmethode of in combinatie met andere vormen van behandeling. Binnen een paar bezoeken merk je dat de pijn afneemt en loop je minder risico op het terugkeren van je klachten.
Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd door Blogging Chiros LLC voor zijn Doctor Chiropractor leden en mag op geen enkele manier worden gekopieerd of gedupliceerd, ook niet door afdrukken of op elektronische wijze, niet tegen betaling maar ook niet gratis, zonder de voorafgaandelijk schriftelijke toelating van Blogging Chiros, LLC.

Wil je weten of chiropractie iets voor jou is?

Neem dan contact op met Jolanda of Kelly

 

Maaike-Lifestyle-Chiropractic